Koliko često ih jedete?

 SHUTTERSTOCK
istraživanje

Šest skupina namirnica koje dokazano smanjuju rizik za srčane bolesti, osobito u žena

Prehrana je među najučinkovitijim strategijama prevencije kardiovaskularnih bolesti

Novo istraživanje, prvo koje je promatralo povezanost kardiovaskularnih bolesti u žena i mediteranske prehrane, otkrilo je da ovaj tip prehrane za 25 posto smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti, koje pogađaju jednako svaku drugu ženu i muškarca.

Istraživanja su do sada obuhvaćala samo muške ispitanike, zbog čega su žene i njihov rizik za srčane bolesti te simptomi koji se razlikuju po spolu češće ostajali neprepoznati.


Najbolja prevencija

Znanstvenici s Lewis Katz School of Medicine Temple University analizirali su 16 istraživanja provedenih između 2003. i 2021. koja su proučavala utjecaj mediteranske prehrane na zdravlje srca oko sedamsto tisuća žena.

Manji rizik za srčane bolesti, koronarne bolesti srca, moždani udar i smrt od bilo kojeg uzroka u žena povezuje se sa šest skupina namirnica mediteranske prehrane - povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, ribom, orašastim plodovima i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

- Prehrana je među najučinkovitijim strategijama prevencije kardiovaskularnih bolesti, a mediteranska prehrana obiluje antioksidansima i vlaknima koja utjecajem na naš mikrobiom smanjuju upalu u organizmu. Također, polifenoli i omega-3 masne kiseline pogoduju zdravlju krvnih žila i sprečavaju stvaranje plaka, dok namirnice niskog glikemijskog indeksa i s obiljem vlakana pomažu u boljoj regulaciji šećera u krvi - kaže dr. Wai Momin, kardiolog s UTHealth Houstona.

Linker
21. travanj 2024 20:06