Kako je lijepo imati tako dobru i talentiranu kćer :)
 Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Zdrava kuhaona

Slastice teen generacije: Ove godine Beri daruje, a Lucija peče!

23. prosinac 2016.
Kad se dvije tinejdžerice uhvate pečenja kolača, najbolje se maknuti i pustiti ih da stvaraju. Bile su pune ideja i iznenađujuće spretne i kolači su samo nastajali…

 

Mlađi dio tima Kuhaone, moja kći Lucija, ugostila je svoju najbolju prijateljicu Katarinu. Odlučile su da ću im ja ovaj put biti samo logistika pa su mi predale popis stvari koje trebam pribaviti do dana pečenja.

Katarina je alergična na mlijeko, Lucija na jaja, dakle u njihovim kolačima toga nema.

Inače se "prijateljice po alergijama" u svemu lijepo dopunjavaju (Lucija je energična, kreativna i brzopleta, Katarina mirnija i organiziranija; Lucija sanja da će biti arhitektica, Katarina da će voditi tatinu građevinsku firmu), pa su lako podijelile poslove. Vagalo se, mijesilo, gledalo na sat i kontroliralo kako peče pećnica, degustiralo i izabiralo. Gledala sam ih i uživala u njihovoj hrabrosti i sigurnosti u sebe.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Dvije "prijateljice po alergijama" ispekle su četiri vrste kolača bez jaja i mlijeka.

Obje vole fino jesti i nije im teško odvojiti vrijeme za pripremu hrane, pa su se već i ranije družile kuhajući, onako za sebe, a zajedno su radile kolač i nedavno u školi - na satu matematike.

Kako su djeca u razredu, osim na jaja i mlijeko, alergična na još neke namirnice, primjerice na orašaste plodove i prskano voće, kolač nije ni to sadržavao. Svaka čast profesorici, proporcionalnost se zaista lakše pamti uz dobar kolač! A mene veseli i što Katarina i Lucija uvijek lijepo postave stol i uživaju u atmosferi, kao i u jelu; zar to nije puno bolji temelj za druženje nego jedenje loše hrane u hodu?!

 

Tko ne bi volio jestive darove?

Vrijeme je darivanja, promišljanja kakvim darom razveseliti bliske i drage ljude. Mi za svaki Božić darujemo jestive darove: kolače, naše mješavine začina, džemove… Smatramo da se tako najbolje iskazuje ljubav onima koje se dariva.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Lucija, možeš li i nas dodati na svoju listu? Baš bismo voljeli isprobati te tvoje slatke drove...

I Lucija se za svaki Božić potrudi svojim najbližima sama napraviti darove. Moram priznati da nas malo i posrami, jer uvijek točno pogodi ono što bi svakoga od nas najviše razveselilo. Tako je tata već dobio fotoaparat u njezinoj izvedbi, a ja knjigu koju je sama napisala i nacrtala.

 


NAGRADNA IGRA ZA KREATIVCE

OSVOJITE PERSONALIZIRANU KUHARICU!

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Više ne morate izrezivati recepte iz novina, printati ih s interneta i pohranjivati u staru kuvertu ili fascikl! Pošaljite našoj Beri svoj omiljeni recept i osvojite personaliziranu kuharicu.

Brand Street of happiness i Zdrava kuhaona u povodu Božića i Nove godine daruju vam personaliziranu kuharicu.

Troje sretnika koji pošalju najkreativniji recept za kolač koji ne sadrži mlijeko i jaja, s malom fotografijom slastice, nagradit ćemo bilježnicom za recepte "Moji recepti" s tekstom po vašim željama na naslovnici.

 

Možete staviti ime, citat, poruku ili nešto drugo što vam je važno, što vas potiče. Osim kuharice, Street of happiness u ponudi ima i "Moj planer" (ili My Planner), "Moj notes" (ili My Notes), "Moju bebu", "Moju kemijsku", kao i sasvim unikatne čestitke retro dizajna, ručno šivane i lijepljene. U radu vode računa o ekološkim standardima, što znači da su svi predmeti proizvedeni od recikliranih materijala - više doznajte na www.streetofhappiness.com.

 

Recepte šaljite na e-mail adresu:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.-->, najkasnije do 5. siječnja, a imena sretnih dobitnika bit će objavljena u siječanjskom broju Vite!


 

A sad ono slatko - pogledajmo što su nam to lijepo i fino cure zamijesile i ispekle :)

Za 50 keksa:

  • 50 dag oštrog brašna
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 25 dag maslaca sobne temperature
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 10 dag smeđeg šećera
  • vode prema potrebi
  • 10 dag čokolade sa 70% kakaa

Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Stavite u hladnjak na dva sata.
  2. Razvaljajte tijesto na debljinu oko pola centimetra pa kalupićima izrezujte kekse.
  3. Kekse poslažite na lim prekriven papirom za pečenje i pecite pet do deset minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok blago ne porumene. Ohladite na rešetki.
  4. Na pari rastopite čokoladu, pričekajte da se malo stisne pa ukrasite prema želji.

 

Savjet više!

Uz ove će kekse odlično ići čaj od kamilice ili od nevena.

Za 30 ružica:

  • 20 dag pirea od muškatne buče
  • 10 dag pirea od jabuka (1/2 kg jabuka)
  • 10 dag glatkog brašna
  • 5 dag džema od dunje
  • sok 1 limuna ili limete
  • chia sjemenke na vrh žličice
  • maslac
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. U pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva pecite prepolovljenu buču oko 30 minuta pa žlicom izdubite pire.
  2. Jabuke ogulite, narežite na kockice i pirjajte na malo maslaca do pirea. Dodajte brašno, džem, sjemenke i sok pa umijesite smjesu. Pustite da odstoji barem pola sata.
  3. Razvaljajte pa režite krugove veličine prema želji, u sredinu stavite džem pa ih zamotajte kao ružicu.
  4. Slažite na lim prekriven papirom za pečenje jednu do druge, premažite maslacem i pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Pričekajte da se pečene ružice ohlade pa ih pospite šećerom u prahu.

 

Savjet više!

Poslužite uz čaj od kadulje u koji ste stavili med i limun.

Za 30 komada:

  • 20 dag digestiv keksa
  • 5 dag  grožđica
  • 5 dag kocki papaje
  • 1 dl soka manga
  • 5 dag rižinih krekera
  • 2 dl sojinog mlijeka

Priprema:

  1. Rižine krekere namočite u sojino mlijeko, dodajte izmrvljene digestiv kekse ili neke druge prema želji.
  2. Nasjeckane grožđice, kockice papaje i dodajte sok od manga.
  3. Smjesu utisnite u silikonski kalup, odnosno u kalupe za mini kuglofe ili praline. Stavite u hladnjak da se dobro ohlade.

 

Savjet više!

Mini ledene kuglofe poslužite uz čaj od šipka.

Teme
Linker
01. prosinac 2020 13:02