U slast!
 FOTOGRAFIJE: NIKOLA VILIC/CROPIX
Što je Badnjak bez njih?

Starinski dalmatinski recept za fritule (i jedan brzi)

Stvarno smo ih se zaželjeli, zar ne? Imamo dva prijedloga, odaberite između složenije ili jednostavnije varijante. Obje su isprobano dobre, nećete pogriješiti

Teško je zamisliti Badnjak bez fritula. Ove godine nismo se uspjeli nauživati te slatkaste delicije na raznim štandovima po gradskim trgovima pa su se mnogi dodatno zaželjeli toga okusa. Zato pretpostavljamo da će i oni koji nisu do sada bili osobito vješti, poželjeti ove godine pripremiti svoje. Jedna od kuharica koju ima skoro svaka (dalmatinska) kuća je ona Dike Marjanović-Radice, Dalmatinska kuhinja, u kojoj se može naći više primjera kako ih napraviti.

FRITULE (prema receptu iz Dalmatinske kuhinje)

Sastojci:

- 1 kg krumpira

- brašno, sol

- ¼ l mlijeka ili vode

- 2 jaja

- 6 dag šećera

- kora limuna ili naranče

- 3 jabuke

- 1 čaša ruma

- 1 šaka pinjola

- šećer u prahu

- mirodije – malo cimeta i muškatnog oraščića

- suvice (grožđice)

Priprema:

Skuhajte 1 kg krumpira u kori, ogulite ih dok su vrući i odmah zgnječite. Malo ih posolite i popaprite po želji i dodajte ¼ kipućeg mlijeka ili vode te sve dobro 'tucite'. U vruću smjesu dodajte brašna dovoljno da tijesto bude srednje gusto. Zatim dodajte 2 cijela jaja, šećera po svojim preferencijama, otprilike 6 dag, koru od limuna, naribane 3 jabuke, čašicu ruma, šaku pinjola, malo cimeta i muškatnog oraščića. Tijesto tucite otprilike pola sata i pustite da se ohladi. Nakon toga pržite male loptice dok ne postanu zlatne, opet prema preferenciji, ali nemojte da budu prebijele. Kad ih izvadite stavite ih na papirnati ubrusa da upije ulje, a zatim ih pospite šećerom u prahu.

BRZE FRITULE

- ½ kilograma brašna

- 6 dag šećera

- malo soli

- ½ praška za pecivo

- 1 jabuka

- 1 jogurt

- mirodije – cimet i muškatni oraščić

- suvice (grožđice)

Priprema:

U zdjelu stavite jabuku, jogurt, šećer, mirodije i suvice. Promiješajte pa dodajte brašno s praškom za pecivo. Sve dobro umijesite i možete odmah peći u dubokom ulju na isti način kao i u prvom receptu. Naposljetku pospite šećerom u prahu, malo pričekajte da se ohlade i uživajte u svojim brzim fritulama.

(Izvor: Slobodna Dalmacija)

Linker
19. travanj 2024 01:16