SHUTTERSTOCK
Dilema

Suhi đumbir nasuprot svježem - koji ima više učinka na zdravlje

Iako i suhi i svježi đumbir nude nekoliko zdravstvenih prednosti, ovaj prvi sadrži više antioksidanasa

Korjenasta, široko rasprostranjena začinska biljka ljekovitih svojstva, đumbir, među prvim je sastojcima prirodne pomoći za kojom posežemo kad smo bolesni. Najčešće to bude kroz šalicu čaja koja osim što pruža osnažujuću aromu, nudi značajno olakšanje kod problema poput mučnine, probavnih problema i uobičajenih simptoma sezonske gripe poput prehlade i kašlja. Iako i suhi i svježi đumbir nude nekoliko zdravstvenih prednosti, u nedoumici koju je verziju bolje koristiti, stručnjakinja je dala odgovore.

image
SHUTTERSTOCK

Koje su prednosti suhog đumbira

Suhi đumbir dobiva se sušenjem svježeg korijena, a zatim ga mljevenjem u fini prah. Ovaj proces uključuje uklanjanje većine sadržaja vode i koncentriranje okusa i ljekovitih svojstava. Prednosti suhog đumbira, kako je istaknula dr. Archana Batra, nutricionistica, fizioterapeut i certificirani edukator dijabetesa su sljedeće:

  • Poboljšava probavu

Suhi đumbir može ublažiti probavne smetnje, smanjiti nadutost te ublažiti gastrointestinalne tegobe.

  • Ima protuupalna svojstva

Sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva koja pomažu kod upalnih stanja. Također, ublažava bolove u mišićima i zglobovima.

  • Respiratorna je podrška

Suhi đumbir može pomoći u ublažavanju respiratornih problema. Često se koristi i za ublažavanje kašlja, prehlade i upale grla.

image
SHUTTERSTOCK

Koje su prednosti svježeg đumbira

Svježi đumbir, u svom sirovom obliku cijenjen je zbog svojih kulinarskih i ljekovitih svojstava. Nudi pikantan, opor i pomalo sladak okus. Prednosti svježeg đumbira uključuju:

  • Ublažava mučnine

Svježi đumbir često se koristi za ublažavanje jutarnje mučnine tijekom trudnoće i mučnine izazvane raznim stanjima. Žvakanje malog komadića svježeg đumbira ili pripremanje čaja od đumbira može biti učinkovito.

  • Sadrži bogatstvo antioksidanasa

Ovaj korjenasti začin, bogat antioksidansima, pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i potencijalno smanjuje rizik od kroničnih bolesti.

  • Dobar je za probavu

Slično kao i suhi đumbir, svježi đumbir podržava probavu stimulirajući proizvodnju sline i žuči, što pomaže u razgradnji hrane i sprječavanju gastrointestinalnih tegoba.

  • Lijek za prehladu

Svježi đumbir također se često konzumira kao lijek za prehladu i gripu, jer može pomoći u ublažavanju simptoma i jačanju imunološkog sustava.

Suhi ili svježi đumbir, koji je bolji?

Suprotno mišljenju da je svježi đumbir bolji od sušenog, prema National Library of Medicine, proces sušenja svježeg đumbira povećava njegov sadržaj antioksidansa uklanjanjem vode. Međutim, to ne znači da svježem đumbiru u potpunosti nedostaju antioksidansi, ali se njegova razina antioksidansa smanjuje kada se koristi u kuhanju. Osim toga, studija objavljena u PubMed proučavala je učinke svježeg i sušenog đumbira na respiratorni virus u ljudskim stanicama. Rezultati su pokazali da svježi đumbir može pomoći u zaštiti dišnog sustava, dok osušeni đumbir nema isti učinak.

- Prema Ayurvedi, svježi đumbir ima tendenciju potencijalno uzrokovati plinove, nadutost i probleme s probavom - objašnjava dr. Batra koja savjetuje za rješavanje sezonske gripe, prehlade, kašlja i respiratornih problema, savjetuje odabir suhog umjesto svježeg đumbira.

Iako se suhi oblik đumbira ispostavio učinkovitijim, važno je ne izbjegavati u potpunosti svježi đumbir, budući da i dalje nudi vrijedne prednosti.

Linker
05. ožujak 2024 17:56