Osim što je zdraviji, ovaj recept prikladan je i za vegane.
 Snimila: Andrea Cukrov
Tko je za nešto slatko?

U potrazi ste za zdravijim receptom za kolač? Probajte ovaj od banane!

Jednu stvar zbilja ne volim kod zime, a to nije hladnoća, ni snijeg, ni bljuzga. Ono što meni smeta najviše od svega je nedostatak sezonskog, mirisnog i ukusnog voća.

Već do kraja siječnja se prezasitimo jabukama, narančama i bananama, ali kako nema drugog izbora i dalje ih kupujemo. Banane posebno jer, iako nisu na mojoj top listi omiljenog voća, vrlo su praktične kao užina u parku, kao sladilo za zelene kašaste sokove i smoothieje, pa u konačnici i kao izvor vlakana i vitamina. Upravo zbog toga imam naviku kupovati dosta banana, one su jednostavno zimski must have.

Ponekad tako zabrijem pa ih kupim stvarno puno. Puno više nego što ih možemo pojesti, posebno ako na scenu stupe i prve jagode. Kakve bile da bile te jagode, pored njih banane više nikome nisu zanimljive.

I što onda radim sa svim tim bananama - kolače naravno.

Terapijski učinak

Ovaj vikend sam baš imala želju peći nešto posebno i fino. Dugo nisam pekla tako bez posebnog razloga i prepustila se slastičarskoj terapiji. Ako volite raditi kolače znate točno o čemu pričam. Ne radi se tu samo o želji za slatkim već o cijelom procesu nastajanja jednog kolača koji zbilja ima terapijske učinke.

Nažalost moje želje se nisu materijalizirale u stvarnost jer sam se u pečenje upustila potpuno nespremna. Ničeg živog nisam imala pri ruci, čak ni jaja i običnog šećera. Ali imala sam banane, one s točkicama koje nitko ne želi jesti.

Dan ranije prijateljica mi je na kavi pričala o izvrsnom kruhu od banane (banana bread) koji je napravila i to je bilo to - slastičarski kismet rekla bih! Tako je nastao ovaj jednostavan kruh od banane.

Snimila: Andrea Cukrov
S obzirom da su ovakvi recepti uvijek odlična podloga za nadogradnju i vi se možete zaigrati s njim i pretvoriti ga u nešto potpuno drugačije.

Iako nisam napravila neki dekadentni kolač koji mami uzdahe, iznenadila sam samu sebe rezultatom. Radim ovakve kruhove često, ali ovaj se razlikuje od svih prijašnjih jer vam za njega u osnovi trebaju samo četiri vrlo jednostavna sastojka - banane, brašno, ulje i soda bikarbona. Ostalo je sve fakultativno.

Slobodno se poigrajte

Bez obzira na tu skromnost kruh je sočan i predivno ukusan. Moj kruhek je i poprilično zdrav jer je od integralnog brašna i bez rafiniranog šećera, a k tome je i veganski. Osim ovih osnovnih namirnica dodala sam mu još koješta što sam imala pri ruci, od tonke do hrpe orašastih plodova. S obzirom da su ovakvi recepti uvijek odlična podloga za nadogradnju i vi se možete zaigrati s njim i pretvoriti ga u nešto potpuno drugačije. Uglavnom ovo je recept koji ću čuvati pa je red da ga i s vama podijelim.

Linker
17. travanj 2024 12:50