Tjestenina je naš omiljeni sastojak u salatama

 SHUTTERSTOCK
Mljaac

Uz ovih nekoliko trikova pripremite najbolju ljetnu salatu s tjesteninom!

Ako ovog ljeta želite usavršiti salatu s tjesteninom, mi imamo savjete za vas


Ljeto je i vrijeme je da počnete razmišljati o novim, hladnim kulinarskim delicijama. Srpanj i kolovoz jednostavno nisu vrijeme za variva jer nam je svima i više nego toplo. Sad je vrijeme za salate, a mi obožavamo one s tjesteninom. Ponekad je dovoljno dodati malo rajčice, krastavaca i piletine za ukusan obrok, ali ako želite napraviti salatu od tjestenine kojoj ćete se rado vraćati, mi imamo nekoliko savjeta za vas. Odlična je stvar što ju možete držati u hladnjaku i jesti nekoliko dana. Evo što trebate uzeti u obzir prilikom pripreme.


Obratite pažnju na tjesteninu

Kad pripremate salatu, važno je odabrati pravi oblik tjestenine. Kvalitetna tjestenina je važna baza za salatu, zato trebate odabrati pravu. Mašnice, pužići, makaroni i penne su odličan izbor jer su veličine zalogaja i slažu se uz ostale sastojke, poput rajčice, sira, piletine i slično. Zapravo, najbolje je isprobati koja veličina i oblik idu uz koje sastojke.

Posolite vodu za tjesteninu: Nakon što ste odabrali oblik, važno je pravilno ju skuhati. Zapravo tjesteninu za salatu trebate više posoliti jer ćete ju jesti hladnu, a hladna hrana uvijek malo naginje prema bljutavoj. Stoga, nemojte štediti sol.

Dovoljno ju skuhajte: Kad je riječ o kuhanju tjestenine, trebate ju dobro skuhati. Svakako vam savjetujemo da se odmaknete od al dente pripreme jer će se tjestenina stvrdnuti kad se ohladi. Ako ju pripremite al dente, bit će žilava i nejestiva nakon nekoliko sati u hladnjaku.

Prelijte ju umakom dok je topla

Nemojte pokušavati ohladiti tjesteninu vodom nego ju kratko isperite, a onda prelijte umakom. Tako će tjestenina upiti umak i okus. No, to ne završava korištenje umaka! Ostavite malo preljeva za posluživanje pa salatu možete još jednom preliti kad ju izvadite iz hladnjaka.


Koristite više ulja nego octa

Ne znamo kako vi, ali mi volimo osjetiti ocat u zelenim salatama. Međutim, u salatama od tjestenine trebate biti oprezni s kiselim sastojcima, odnosno trebate ih koristiti u malim količinama. Dok salata od tjestenine stoji u hladnjaku, ocat počinje poprimati metalni okus koji, gotovo smo sigurni, nije ono što želite. Umjesto toga koristite više kvalitetnog ulja i druge pojačivače okusa, poput pesta.

image
SHUTTERSTOCK

Dodajte sočne sastojke

Budući da se salata od tjestenine osuši kad dugo stoji, dodajte joj sočne sastojke koji će to spriječiti. To mogu biti masline, kiseli krastavci, paprika i slično. Oni mogu poboljšati okus i teksturu, a da pritom ne uništavaju tjesteninu, kao što to mogu ocat i limunov sok.


Dvaput prelijte umakom i služite na sobnoj temperaturi

Salatu od tjestenina smatramo hladnim jelom i to je istina, hladnija je od prosječne tjestenine. Ali to ne znači da ju trebate služiti čim ju izvadite iz hladnjaka. Najbolje bi bilo da ju ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi prije posluživanja. Odvojite to vrijeme da salati date još jedan ili dva preljeva i malo svježeg začinskog bilja. Tako će postati jelo kojem ćete se vraćati.

Linker
09. svibanj 2024 21:42