Umjesto smokve možete koristiti i drugo voće, primjerice dinju, breskvu ili nektarinu.
 Snimio: Marko Todorov/Hanza media
Ručak na poslu

Volite pojesti dobru salatu? A jeste li je isprobali sa smokvama?

Na poslu imam bočicu maslinovog ulja pa sam salatu naknadno njime začinila, a od kuće sam ponijela i brzo pripremljenu mješavinu meda i limuna, dodala malo soli i papra. Za prilog sam ubacila i tamne slatkaste cherry rajčice.

Kad razina energije padne, pojavi se stres ili naglo ogladnimo, često smo skloni posegnuti za kakvom nezdravom jestivom napasti, staviti u usta bilo što samo da se smirimo. Ni ja ponekad nisam iznimka, kada dođe kriza, spas potražim u slatkom čokoladnom proizvodu i odmah mi je u duši mirnije, a dan sunčaniji. Ono što jedemo, poznato je, ne utječe samo na zdravlje i težinu, već i na produktivnost. Jer vrlo brzo mi nakon pohlepno smazane čokoladice tijelo traži još nešto, a da mi glava ne počne padati na tastaturu, hitno moram popiti kavu.

Ja nisam takva...

Kažu da u brzom životnom ritmu fast food hrana dolazi kao optimalno brzo rješenje, no, na sreću, ne spadam među takve i uvijek sam se čudila ljudima koji pod izlikom manjka vremena jedu s nogu jer "ne stignu ništa drugo".

Osim toga, nakon žvakanja hrane s visokim udjelom masnoća, rafiniranih šećera, loših ugljikohidrata i nezdravih zalogaja uvijek sam pospana i razina energije spušta mi se na nulu. Tome sam odavno doskočila tako što si redovito na posao ručak nosim od kuće.

Nekiput je vrlo ukusan i spravljen s ljubavlju, nekiput mi nije tako besprijekorno ugodan nepcu, ali u oba slučaja barem znam što jedem.

Jednostavno i brzo

Za svoje obroke trošim minimalno vremena i najčešće ih pripremim ujutro dok se spremam za posao. Srećom, postoji mnogo brzih, jednostavnih i jeftinih opcija za ukusan objed, koji se uz to neće sparušiti u staklenoj kutijici dok ne dočeka vrijeme jela.
Biram najjednostavnija i najbrža sirova rješenja. Večer prije snimanja provela sam u ugodnom druženju na kojem sam dobila sjajnu ideju za ručak.

Recept je vrlo jednostavan, djeluje mi privlačno, mada sam se mnogo godina u sebi borila s kulinarskim pravilom da se neke slatke namirnice odlično spajaju sa slanima, kao pršut i dinja. Kada sam jednom probala dinju i pršut, nestalo je moje skepse pa mi se ova kombinacija čini vrlo atraktivnom i hranjivom, tim više što sve namirnice u ovoj priči volim.

Snimio: Marko Todorov/Hanza media
Kako bi dodatno obogatila salatu, naša je novinarka dodala i tamne, ali slatkaste cherry rajčice.

Salata za deset

Osnovni sastojci su smokve i mozzarella, pa sam na placu kupila fine, svježe smokve i odmah se uvjerila da se sjajno slažu sa sirom, pršutom i drugim slanim delicijama.

Za pripremu mi je trebalo nekoliko minuta, a sastojci i postupak su sljedeći:

  • na dno posude stavila sam malo rikule, razrezala smokve na vrhu u obliku križića tako da im donji dio ostane cijeli, u njih sam stavila natrganu mozzarellu i po koju šniticu pršuta.

Na poslu uvijek imam bočicu maslinovog ulja pa sam salatu naknadno njime začinila, a od kuće sam ponijela i brzo pripremljenu mješavinu meda i limuna, dodala malo soli i papra. Za prilog sam ubacila i tamne slatkaste cherry rajčice.

Imajući na umu da nutricionisti govore da je smokva jedna od najzdravijih voćki na svijetu, da obiluje vitaminima i mineralima te pozitivno utječe na rad mozga, odluka da pripremim ovakav ručak bila je uistinu dobra.

Snimio: Marko Todorov/Hanza media
Isprobajte i vi pa nam javite kako vam se svidio recept. Dobar tek :)

Probajte i vi :)

Linker
20. travanj 2024 18:24