SHUTTERSTOCK
normalno je, ali...

Zašto nam često kruli u želucu i trebamo li nešto poduzeti?

Stres također može uzrokovati kruljenje želuca, bez obzira na to jeste li upravo jeli ili ne

Jedno od najčešćih pitanja gastroenterolozima je - zašto nam kruli u želucu? Dr. Ben Levy, gastroenterolog na Chicago Medicine Universityju, kaže da se većina pacijenata osjeća neugodno kada im kruli u želucu ili se čuju drugi zvukovi poput podrigivanja ili vjetrova, no to su normalni zvukovi naše probave. Ako kruli nakon obroka, to je zvuk peristaltike ili glatkih mišića koji se stežu i guraju hranu niz tanko u debelo crijevo. Stres također može uzrokovati kruljenje želuca, bez obzira na to jeste li upravo jeli ili ne.


Vrsta hrane

Glad koju možete čuti - uđete u pizzeriju, osjetite miris svježe pečenog tijesta i želudac se oglasi? Mozak je upravo naredio oslobađanje hormona grelina koji stimulira apetit i govori crijevima i želucu da se stegnu. Niste gladni, a kruli vam u želucu - određena hrana poput graška, leće, kupusa i brokule, cvjetače i kelja teže se probavlja, što može dovesti do zvukova i onda kada ste zapravo siti.

Hrana s umjetnim zaslađivačima, gazirana pića i žvakaće gume bez šećera također mogu prouzročiti kruljenje, ali i hrana na koju ste intolerantni poput laktoze i glukoze. Vodite dnevnik prehrane nekoliko tjedana kako biste vidjeli postoji li obrazac. Zašto noću? Možda ste gladni, pogotovo ako vaš posljednji obrok u danu nije sadržavao dovoljno proteina.

Želudac može kruliti i ako ste prije spavanja jeli obilno, masnu hranu ili pili alkohol. Liječniku trebate otići ako kruljenje prati bol, nadutost ili promjene u pražnjenju crijeva. Također nazovite svog liječnika ako imate glasne zvukove iz crijeva te proljev, mučninu, bol u trbuhu ili rektalno krvarenje.


Zvukovi se mogu zaustaviti

Prošetajte nakon jela, naučite otpustiti stres, uz obrok odredite i međuobrok, pijuckajte vodu tijekom dana, pijte na slamku, izbjegavajte hranu koja stvara višak plina, uključujući sokove i zamjene za šećer, jedite sporije, držite usta zatvorena dok žvačete, ne pušite i smanjite alkohol.

Linker
02. svibanj 2024 16:16