FOTOGRAFIJE: shutterstock
divne pisanice

Jednostavne i kreativne ideje za zaista posebno ukrašena uskrsna jaja

Naravno da je najlakše kupiti uskrsne boje i naljepnice za jaja, no ako ove godine želite ukrašavanje jaja podići na novu razinu, donosimo vam nekoliko atraktivnih ideja koje se isplati isprobati


Prirodne boje za jaja

Uštedite novac i okrenite se prirodi te obojite jaja onim što već imate u kuhinji. Osim što je zabavno, djeci će biti i zanimljivo, a takva su jaja, uz to, i posve sigurna za konzumaciju. Osnovni postupak je uvijek isti, neovisno o tome koju boju odaberete: pomiješajte 4 čaše vode i 2 jušne žlice octa u loncu te stavite na vatru da zavrije. Dodajte u lonac sastojak za boju koju ste odabrali, smanjite vatru i kuhajte još 30 minuta. Ostavite tekućinu da se ohladi i procijedite da uklonite ostatke hrane. Stavite u obojenu vodu jaja i ostavite ih da se namaču najmanje 30 minuta. Kad poprime željenu boju, izvadite jaja na papirnati ubrus.

image
FOTOGRAFIJE:

Ovisno o tome koju boju želite, u mješavinu vode i octa možete dodati: 4 šalice narezane cikle (za crvenu boju), 4 šalice kore od luka (za smećkasto-narančastu boju), 3 jušne žlice kurkume (za žutu boju), 3 šalice narezanog crvenog kupusa (za svjetlo plavu boju), 4 šalice borovnica (za tamno plavu boju) ili listove špinata (za zelenu boju).


Jaja s prešanim cvijećem, pupoljcima i listićima

S ovim ljupkim uskršnjim jajima unijet ćete u svoj dom dašak prirode i proljeća. Prikupite cvjetiće, pupoljke i listiće s okolnih livada, osušite ih i sprešajte i zatim ih prilijepite na površinu jaja Mod Podge ljepilom (može se kupiti u prodavaonicama hobby priborom). Na kraju svjetlucavo Mod Podge ljepilo kistom nanesite preko cvjetića i listova i ostavite da se posve osuši.

image
FOTOGRAFIJE: shutterstock


Kao povrće i voće

Ova uskršnja jaja nisu jestiva, ali izgledaju neodoljivo.

* Mrkva: Izrežite 2 do 3 trake od zelenog papira za kolaž i spojite ih na krajevima ljepilom. Zatim donji dio spojenih listova zalijepite na vrh jaja obojenog u kori od luka. Markerom povucite vodoravne linije po jaju nalik na one na pravoj mrkvi.

* Jagoda: Crnim ili smeđim markerom nacrtajte točkice po cijelom crveno obojenom jajetu (kao sjemenke od jagode). Izrežite male trakice od krep papira i zalijepite na vrh jaja kao listove. Na kraju na vrh zalijepite peteljku koju ste izradili tako da ste traku krep papira smotali kao roladu.

* Mahuna s graškom: 3 jaja obojite u svjetlo zelenu boju i ostavite da se osuše. Od svjetlo zelenog krep papira izrežite pravokutnik veličine oko 15x20 cm (ovisno o veličini jaja). Jaja poslažite u nizu na sredinu papira i zatim po dužini papir podignite oko jaja i smotajte na krajeva te učvrstite ljepilom. Izrežite 5 listića od svjetlo zelenog krep papira, spojite ih zajedno ljepilom i zatim nalijepite na vrh mahune.

image
FOTOGRAFIJE: Pinterest


Jaja s ukrasima od papira

Izrežite cvjetiće, leptiriće i druge oblike po želji od raznobojnog papira i zatim s donje strane na sredinu svakog ukrasa nanesite ljepilo i zalijepite na obojena jaja.

image
FOTOGRAFIJE: Pinterest


Mozaik jaja

Ovo je stvarno jednostavna i atraktivna tehnika za koju je dovoljno da ljusku obojenog jaja istrgate na komadiće koje zatim po želji lijepite na cijela jaja slažući uzorak nalik na mozaik.

image
FOTOGRAFIJE: shutterstock


Boho jaja s vjenčićima

Jednostavnije i slađe od ovog ne može: na neobojena jaja markerom nacrtajte zatvorene oči s trepavicama, nosić i usta razvučena u smiješak i zatim na vrh svake glavice stavite vjenčić koji ste izradili od tratinčica ili drugog poljskog cvijeća koje vam je pri ruci.

image
FOTOGRAFIJE: Pinterest
Linker
20. svibanj 2024 12:25