Osobne financije tiču se vaše sadašnjosti, ali i budućnosti. To znači da kontrola vaših prihoda i rashoda pomaže vama i vašoj obitelji.
 Getty Images/iStockphoto
dovedimo ih u red

Kako organizirati svoje financije i konačno naučiti razliku između opuštenosti i neodgovornosti

Ako nemate točan uvid u svoje financijsko stanje, bit ćete skloniji prihvatiti razne marketinške trikove, sniženja i reklame. Bit ćete dakle, impulzivni potrošač.

Kontrola nad vlastitim financijama mnogima je nepoznat pojam. Ujedno, većina onih koji nisu organizirali praćenje svojih prihoda i rashoda razmišlja otprilike ovako - ma kad je već kriza neću se još odreći i malih radosti.

Razmišljate li i vi tako, vrijeme je da naučite razliku između opuštenosti i neodgovornosti.


STVARNE POTREBE I ONE DRUGE

Svaka potrošnja počinje procjenom o nekoj potrebi. No, razlike kako ljudi procjenjuju kolike potrebe imaju i za čime točno, ogromne su. Shodno tome i financijske posljedice takvih procjena razlikuju se s obzirom na to koliko je tko objektivan, informiran i u krajnjoj liniji voljan brinuti o svojim financijama.


KONTROLU JE VRLO LAKO IZGUBITI

Neuredne osobne financije, a onda i mogući ozbiljniji financijski problemi najčešće su posljedica kombinacije ova tri faktora:


1. ZANEMARIVANJE POJEDINIH TROŠKOVA

Sve ono na što trošite bez puno razmišljanja i što svrstavate u kategoriju malih troškova, vrlo često uopće nije malo ili zanemarivo. Naime, i najmanji troškovi imaju tu nezgodnu sposobnost pretvaranja u veći trošak na kraju tjedna ili mjeseca. Zato želite li dovesti osobne financije u red, morate i najmanje troškove početi shvaćati ozbiljno.

Tu spadaju česti odlasci na “samo jednu kavu”, usputno zaustavljanje u pekarnicama ili kioscima po “samo nešto za gricnuti”, troškovi dnevnih ili tjednih novina i slično.


2. KREDITNE KARTICE

Odgovorno korištenje kreditne kartice još je jedan veliki izazov i siguran pad na ispitu odgovornosti za mnoge. Činjenica da je jednostavno i lako postati korisnik jedne ili više kreditnih kartica uopće ne znači da osoba ima znanje i sposobnost koristiti ih odgovorno tj. kontrolirano. Često izlaz iz ozbiljnih financijskih problema počinje upravo tako da osoba prereže svoju kreditnu karticu.

Ne želite li to učiniti, za početak poradite na detaljnoj evidenciji mjesečnih troškova putem kreditne kartice, od ukupnog iznosa pa do iznosa troškova po vrstama (hrana, odjeća, zabava itd.


3. IMPULZIVNA POTROŠNJA

Ako nemate točan uvid u svoje financijsko stanje, bit ćete skloniji prihvatiti razne marketinške trikove, sniženja i reklame. Bit ćete dakle, impulzivni potrošač.

S druge pak strane, svoje ćete impulse bolje kontrolirati budete li znali da vam financijsko stanje nije nimalo stabilno.

Shvatite li da reklama s posebnom ponudom ne znači da morate posegnuti za novčanikom, već ste korak bliže kontroliranom osobnom budžetu.


BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI

Osobne financije tiču se vaše sadašnjosti, ali i budućnosti. To znači da kontrola vaših prihoda i rashoda pomaže vama i vašoj obitelji. Vanjske okolnosti u potrošačkom društvu uvijek će biti takve da će vas usmjeravati prema sve većoj potrošnji. No, hoćete li se tim okolnostima prepuštati i tako aktivno izazivati vlastite financijske poteškoće, isključivo je na vama.


Drugim riječima, budite odgovorni prema sebi pa ćete biti i odgovoran korisnik bankarskih usluga, prodajnih i svih ostalih. U svakom slučaju počnite uvoditi red u osobne financije što prije i počnite s pregledom naizgled malih troškova.


Ako želite poraditi na samodisciplini Slagalica je pravo mjesto za početak.

Linker
27. travanj 2024 09:46