Vlasnici mačaka znaju o čemu govorimo...
 FOTOGRAFIJE: MARYVIOLET GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dresura

Kako uvjeriti mačku da ostavi na miru božićnu jelku? Postoji jedna posebna metoda

U svakom slučaju, šteta je svake godine neizbježna, pitanje je samo kolika će biti. Kako biste ove dane napokon proveli u miru, isprobajte metodu dresiranja mačke da se drži podalje od drvca

Možda se nekom ovo pitanje čini blesavim, ali s tim se vlasnici mačaka sigurno ne bi složili jer imati božićni ugođaj i božićno drvce u svom domu za njih može biti vrlo frustrirajuće. Koliko god pazili, mačka će uvijek naći način da pokuša dohvatiti neku kuglicu ili ukrasnu traku ili da se popne na drvo. U svakom slučaju, šteta je svake godine neizbježna, pitanje je samo kolika će biti. Kako biste napokon jedne blagdane proveli u miru, a da se pritom ne morate odreći božićnih ukrasa i jelke, isprobajte metodu dresiranja mačke da se drži podalje od jelke.

Uvijek će pokušavati

Neprekidno skida i trga ukrase, lomi grančice ili ih gricka, jelka pada tko zna koliko puta i iglica ima posvuda, a drvce izgleda jadno… Sve su to razlozi zbog kojih mnogi vlasnici mačaka ozbiljno razmišljaju o tome da odustanu od kićenja božićne jelke i svog doma. Mnogi su već pokušali postaviti jelku na mjesto gdje je mačka ne bi mogla dohvatiti, no kad su mačke u pitanju, takvo mjesto gotovo i da ne postoji. Možda su neki pokušali i onemogućiti mački pristup u prostoriju u kojoj je jelka, osim kad su oni tu tako da je mogu nadzirati. No, teško je na taj način opušteno provoditi blagdanske večeri jer mačka će uvijek pokušati poduzeti nešto s božićnim drvcem i ukrasima.

Stalno uvjeravanje

Jedina metoda koja vlasnicima mačaka omogućuje da provedu mirne blagdane jest da „uvjere“ mačke da ne diraju jelku, odnosno da ih dresiraju. Nije nimalo komplicirano i vrlo brzo ćete vidjeti da ovaj lagani trening donosi odlične rezultate.

1. Nabavite bočicu s raspršivačem za vodu, poput onih koje se koriste za prskanje biljaka.

2. Dopustite mački da prilazi jelki i da je onjuši, ako želi, ali budite spremni s raspršivačem u ruci: pokaže li bilo kakav znak da želi dohvatiti neku grančicu, popeti se na jelku ili brusiti kandže na deblu, recite odlučno „ne“ i poprskajte je vodom po mogućnosti po leđima, a ne po njušci kako je ne biste previše naljutili.

3. Ponavljajte to tijekom nekoliko dana i mačka će se priviknuti na činjenicu da je drvo tamo, ali da joj se ne isplati približavati se jer će biti poprskana.

4. Želite li biti sigurni da će dresura upaliti, možete upotrijebiti i neku tvar koja je mački neugodna (nešto gorkasto, poput grejpa) i koja će svaki kontakt s jelkom i ukrasima učiniti još neugodnijim.

Linker
17. travanj 2024 10:47