Cilj programa je smanjenje prevalencije slabovidnosti s dosadašnjih osam posto na manje od jedan posto, što je moguće samo otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta
 Getty Images/iStockphoto
oštećenje vida

Kreće novi ciklus programa ranog otkrivanja slabovidnosti - vodećeg uzroka sljepoće na jednom oku

11. rujan 2020.
Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida

 

Tijekom rujna kreće novi ciklus probirnog pregleda vida četverogodišnjaka u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, zahvaljujući kojem je lani oko 1500 djece dobilo priliku izliječiti slabovidnost.

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Dugotrajna posljedica slabovidnosti može dovesti do razvoja sljepoće i invaliditeta, a može utjecati i na promjenu svijesti o sebi, kao i na kasniji psihološki razvoj djeteta.


Slabovidnost se liječi do sedme godine života djeteta

Ako se ne izliječi u ranom razdoblju razvoja života djeteta, do oko sedme godine života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Svako peto dijete koje se dosad odazvalo na probirni pregled vida u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti upućeno je na daljnju obradu, odnosno na kompletan oftalmološki pregled zbog mogućih problema s vidom.

Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je metoda za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom na to da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 posto svih anomalija oka.

U svakoj generaciji četverogodišnjaka u Hrvatskoj ima oko osam posto slabovidnih ili u apsolutnom broju oko 3000 djece. Ako se s četiri godine na probirnom pregledu otkriju, 90 posto njih će se u potpunosti izliječiti do sedme godine, a preostaloj desetini će se značajno pomoći.

 

"Prošle godine odaziv na preventivne preglede bio je oko 55 posto i otkriveno je oko 1500 slabovidne djece, 90 posto njih bit će u potpunosti izliječeno do sedme godine života, a ostalima će biti značajno pomognuto", rekao je ravnatelj KB-a Sveti Duh i predstojnik Klinike za očne bolesti Mladen Bušić.

Nažalost, to također znači da zbog 45-postotnog neodaziva roditelja na pregled njihove djece, oko 1400 mališana neće imati priliku da izliječi slabovidnost, upozorio je Bušić, koji je i predsjednik Povjerenstva za provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.


Smanjiti slabovidnost s osam na manje od jedan posto

Nacionalni program provodi se od 2016. godine, a od prošle godine po novom protokolu - pozivanjem djece na preventivne preglede pozivnim pismom s jasno istaknutim datumom, vremenom i mjestom pregleda.

Cilj programa je smanjenje prevalencije slabovidnosti s dosadašnjih osam posto na manje od jedan posto, što je moguće samo otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta.

Njegova provedba odvija se u svim oftalmološkim centrima u sklopu javne zdravstvene mreže u kojima se provodi probir na ambliopiju. Prikupljanje, obradu i evaluaciju podataka Nacionalnog programa koordinira Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam pri Klinici za očne bolesti KB-a Sveti Duh u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.


IZVOR: HINA

Teme
Linker
02. prosinac 2020 04:13