Odlukom Povjerenstva u završnici Festivala u Vodicama će 28. svibnja najboljim skupinama biti dodijeljene festivalske nagrade.
 Foto: iStock
Pazin i Vodice

Ne propustite čak 13 besplatnih kazališnih predstava

Više od 200 zaljubljenika u kazališnu umjetnost nastupit će na državnom Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, od 12. do 14. svibnja.

Najbolja hrvatska amaterska kazališta i skupine treću godinu zaredom nastupit će na 'daskama koje život znače' pazinskog Spomen doma gdje će od 12. do 14. svibnja biti održan prvi dio 57. izdanja Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji se i ove godine prezentira u dva grada - Pazinu i Vodicama.

U šestodnevnom festivalskom programu u Pazinu i Vodicama nastupit će 22 najbolja hrvatska amaterska kazališta i skupine koje su, od ukupno 179 prijavljenih, stručnim odabirom eminentnih hrvatskih kazališnih djelatnika - izbornika Festivala, izborile nastup na ovogodišnjem FHKA-u.

Bogati program

Više od 200 zaljubljenika u kazališnu umjetnost stat će na scenu pazinskog Spomen doma i pružiti pazinskoj publici bogati kazališni program. Tijekom tri dana pazinska će publika imati priliku besplatno pogledati čak 13 izvrsnih predstava. Amaterska kazališta i skupine iz Rijeke, Đurđevca, Koprivnice, Gornjeg Mihaljevca, Viljeva, Stažnjevca, Retkovaca, Vrbovca, Siska, Zaboka, Zadobarja, Bjelovara i Samobora izvest će predstave različitih poetika, a program nudi predstave za svačiji ukus.

Festival će u petak, 12. svibnja 2017., nakon svečanog otvaranja s početkom u 17:00 sati, otvoriti Dramski studio Ludens teatra iz Koprivnice s predstavom Marijane Nola 'Zelena ptica'. U 19:00 slijedi predstava 'Se je to život' KUU LIPA iz Gornjeg Mihaljevca, a u 20:15 sati pazinsku publiku nasmijat će Gradsko kazalište Đurđevac s predstavom 'Božanstvena parodija', nastaloj prema djelu Woodyja Allena.

Bogati subotnji program (13. 5.) počinje u 13:30 h s predstavom 'Martin v Zagreb, Martin z Zagreba' u izvođenju Glumačke družine Komedijaši. U 14:35 slijedi predstava 'Cigan' Dramske sekcije KUD-a 'Đeram' Viljevo, a u 17:00 h Amatersko kazalište POU-a Samobor razveselit će nas izvrsnim kazališnim komadom 'Tko pjeva zlo ne misli' nastalom prema istoimenom filmu. U 19:20 na sceni Spomen doma igra Kazalište 'Mika Živković' iz Retkovaca s predstavom 'Čaj za dvije' Tone Partljiča. Bogati subotnji program završava predstavom 'Paralele' Teatra 'Scena' iz Rijeke u 20:45 sati.

Festivalske nagrade

U nedjelju, 14. svibnja festivalski program počinje u 11:30 sati predstavom 'U ime oca, sina i strica ili kak' je Junk Vrbovca dobil'. U 13:30 Kazališna skupina 'Panika' Češke besede Sisak izvest će predstavu prema tekstu Jaroslava Hašeka 'Novi doživljaji vojnika Švejka'. U 15:15 slijedi komedija 'Penzija' u izvođenju Dramske udruge 'Kaj' iz Zaboka', a u 16:35 Dramska sekcija 'Banda' iz Zadobarja izvest će predstavu 'Plan B'. Pazinski festivalski program zatvorit će Bjelovarsko kazalište s predstavom 'Sutra pripada meni!?' nastaloj prema djelu Konstantina Kostjenka 'Hitler i Hitler' koja igra u 17:20 sati.

Svih 6 festivalskih dana u Pazinu i u Vodicama pratit će stručno Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mirta Zečević, glumica, članica ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta, akademski profesori Robert Raponja, redatelj i dramski pedagog te Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja. Po završetku svakoga dana Festivala održavat će se okrugli stolovi članova Povjerenstva i sudionika. Odlukom Povjerenstva u završnici Festivala u Vodicama će 28. svibnja najboljim skupinama biti dodijeljene festivalske nagrade: Nagrada za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine i za inventivnost.

Pokroviteljstvo i materijalnu potporu Festivala u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osiguralo je Ministarstvo kulture RH, a njegovu realizaciju materijalno su pomogli i Grad Pazin, Turistička zajednica Središnje Istre, Šibensko-kninska županija, Grad Vodice i Turistička zajednica grada Vodica. Vrijednu suorganizaciju i ove godine pružit će POU Pazin, POU Vodice te Maistra d.d. kao suorganizator i sponzor.

Linker
19. travanj 2024 16:08