SHUTTERSTOCK
Kulturna vjerovanja

Novac, zanimljiva poznanstva i neugodni gosti: Sve o fenomenu svrbeža dlanova

U nekim se kulturama svrbež lijevog dlana smatra simbolom primanja novca ili sreće, dok se svrbež desnog dlana povezuje s davanjem novca ili nadolazećim troškovima

Vjerovanje u svrbež dlanova kao fenomen uobičajeno je praznovjerje u raznim kulturama. Mnogi ljudi vjeruju da kada ih svrbe dlanovi, to je znak nadolazeće financijske dobiti ili gubitka. U nekim se kulturama svrbež lijevog dlana smatra simbolom primanja novca ili sreće, dok se svrbež desnog dlana povezuje s davanjem novca ili nadolazećim troškovima. Ovo vjerovanje često je ukorijenjeno i prenosi se generacijama. Ipak, dok će jednima ova radnja biti sva u simbolici, drugima će biti sasvim uobičajena reakcija odnosno, podražaj tijela. U što se sve vjeruje da svrbež dlana izaziva, donosimo u nastavku.

Novac, zanimljiva poznanstva, putovanje i neugodni gosti

  • Prema nekim tradicijama vjeruje se da će osoba, bez obzira na činjenicu koji je dlan svrbi, dobiti novac.
  • Još jedna interpretacija je da ćete, ponovno, bez obzira o kojem je dlanu riječ, upoznati novu osobu. I to onu koja bi vam mogla donijeti velike promjene u životu.
  • Neki pak vjeruju da svrbež desnog dlana znači da ćete uskoro putovati na neko novo mjesto i u novu avanturu.
  • Manje ugodno, no također se vjeruje da svrbež desnog dlana najavljuje neke medicinske troškove.
  • U nekim kulturama, a poznato je i u našem podneblju da se svrbež dlanova može interpretirati kao najava dolaska neugodnih gostiju.

Tradicija ili napeta misterija

Vjerovanje u svrbež dlanova služi kao primjer kako praznovjerja mogu opstati u društvu, čak i u nedostatku znanstvenih dokaza. Iako možda nema nikakvu racionalnu osnovu, mnogi pojedinci pronalaze utjehu i uzbuđenje u tumačenju ovih radnji. Bilo da se radi o kulturnoj tradiciji ili jednostavno o načinu unošenja misterije u svakodnevni život,ovaj fenomen i dalje nadilazi granice i generacije.

Linker
28. travanj 2024 13:22