Ana Špoljarić/Privatni album
iz prve ruke

‘Ona ti ne može jesti bombone, ima šećer‘, svega sam se naslušala. Što se smije, a što ne smije jesti kod dijabetesa

Mitovi na koje često nailazim

Zbuni li i vas kad naučite da je nešto crno, a onda u stvarnom životu naletite na sve nijanse sive? Evo primjera. Na kavi ste s društvom u kojem se nalazi Marko, osoba s dijabetesom. Marko upravo u svoju kavu stavlja ne jednu nego dvije vrećice šećera!

- Potpuno suludo! Ovaj Marko ne ferma svoj dijabetes ni pol‘ posto! A lijepo su jučer na televiziji rekli kako oni koji imaju dijabetes ne smiju jesti slatko - s čuđenjem gunđate u sebi pritom stvarajući pretpostavku kako mu s takvim stavom o vlastitom zdravlju komplikacije stižu već sutra.

Slažem se s vama. Dijabetes je pomalo kontradiktoran čak i nama koji s njim živimo. Gotovo svaki dan kroz vlastite pokušaje i pogreške, najbolje učimo o svom stanju. Stoga, razumijem da ako i niste direktno vezani, međutim, u okolini poznajete osobe s dijabetesom, velika je vjerojatnost da ćete naići na spomenute nijanse sive boje. Zato, nemojte se previše osvrtati na ono što ste možda naučili, čuli ili pročitali već razgovarajte s osobom koja je pred vama. Jedino ćete tako razumjeti što joj je doista u tom trenutku potrebno. Ipak, neke je osnove dijabetesa u kontekstu mitova dobro znati. U svojih 20 i nešto godina suživota s dijabetesom sam susrela s mnogima, od kojih izdvajam četiri mita koji se odnose na prehranu.

image
Privatni album

Mit nad mitovima

Osobe s dijabetesom ne smiju jesti slatko. Prvi među najvećim mitovima pa čak i kontradikcija koju ćete pročitati. Naime, fraza šećerna bolest razumno sama po sebi znači da je riječ o bolesti od šećera. Logičan zaključak bi prema tome bio da trebamo maknuti šećer što dalje od sebe. Ali... dijabetes je ona matematika u kojoj dva i dva rijetko bude četiri. Naš je Marko popio zašećerenu kavu jer je možda imao nizak šećer. Naime, prva pomoć u slučaju hipoglikemije je slatko poput dekstroznih bombona, suhih smokava, grožđica ili pak slatkog napitka poput gustih sokova. Stoga, ne možemo reći da je slatko strogo zabranjeno. Savjet plus. Nikako ne možete pogriješiti ako prijatelju za rođendanski poklon kupite paket dekstroznih bombona. Njih nikada dosta.

Čokolada je odlična kod hipoglikemije

Ne, nije. Istina je da će podići šećer, međutim, kad govorimo o hipoglikemiji, stanju u kojem tijelo traži slatko odmah, čokolada neće odraditi posao. Zbog masnoće koje usporavaju nagli skok i šećera koje u sebi sadrži, ova će se namirnica u tijelu početi rastvarati tek kasnije, a vrlo vjerojatno i napraviti dar-mar, jer, tko se zaustavlja samo na jednoj kockici omiljene čokolade?! Stoga, svom prijatelju s dijabetesom u stanju hipoglikemije radije dajte spomenutu dekstrozu ili slatko piće.

Dijabetička prehrana je odlična za sve

Postavlja se pitanje što je uopće dijabetička prehrana? Ovaj mit je još uvijek aktualan, a počiva na nekoliko desetljeća starom vjerovanju u piramidu pravilne prehrane u kojoj su najzastupljeniji ugljikohidrati, a masnoća je državni neprijatelj broj jedan. Možda će se neki s dugogodišnjim stažom dijabetesa prisjetiti kako su light proizvodi bili veliki hit gotovo svake trgovine. I ja sam bila jedna od onih koja je vjerovala naučenom. U neznanju bih s velikim guštom pojela light sladoled jer taj ne diže šećer - rekli su. Koja pogreška! Da su pritom dijelili nagrade, osvojila bih prvo mjesto u kategoriji osobe s najvišim šećerom. Srećom, sladoled je ubrzo izbačen iz proizvodnje. Osim toga, nije bio nešto ukusan, ali je zato, light natpisu unatoč, bio fantastičan za dizanje šećera. Danas, sa zero soli više u glavi i osluškivanjem vlastitog tijela, ipak znam bolje. Pouka priče, dijabetička prehrana ne postoji. Postoji zdravo povrće, složeni ugljikohidrati, bobičasto voće...i nikako nije isto hoćete li pojesti meso i krumpir dok ste cijeli dan proveli sjedeći ili ste bili u pokretu. Šećer će to svakako pokazati.

Noćni obroci su obavezni

Na ovaj se mit nadovezuje i onaj kako je jedenje voća prije spavanja odličan izbor. Noćni obrok u smislu jogurta i pola šnite kruha je nekad bio popularan, a danas se još uvijek prakticira kod djece u razvoju kao prevencija od pada u hipoglikemiju. No, za odrasle je ova praksa potpuno nepotrebna. Štoviše, uz sofisticirane inzuline i tehnologiju, a i metabolizam koji s godinama usporava, jedenje jogurta, još gore ako je voćni koji je prepun šećera, znači da smo upravo potpisali ugovor za jednu nemirnu noć s hiperglikemijom, odnosno visokim šećerom, a vrlo vjerojatno i uspone i padove tijekom sljedećeg dana.

Prijateljska poruka za kraj - dijabetes je individualno stanje

Nabrojeno je samo dio mitova koji se odnose na prehranu. Postoje mnogi koji uključuju i ostale dijelove života. No, važno je da naučite kako dvije osobe s dijabetesom nisu iste pa prema tome niti su iste potrebe za prehranom. Marko s početka priče se možda aktivno bavi borilačkim vještinama pa će njegovo tijelo zahtijevati više hrane, da, čak i one za koju ste mislili da je zabranjena. Ja, s druge strane, dobar dio dana provodim sjedeći pa ću svakako odabrati onu hranu koja u sebi ne sadrži puno ugljikohidrata i neće napraviti prevelike skokove šećera. Međutim, ako me vidite sa sladoledom u ruci, znajte da su moguća dva scenarija - ili idem u laganu hipoglikemiju ili ću ga jednostavno s guštom pojesti i potrošiti uneseno hodajući uz možda pokoju jedinicu inzulina.

Linker
26. travanj 2024 14:38