Crvene pande
 ZG ZOO
prinove

U zagrebačkom ZOO-u 2019. na svijet došlo čak 300 sisavaca, ptica, gmazova i vodozemaca

Najbrojniji pomladak trenutačno imaju dinarski voluhari koji su dobili 14 mladunaca. Dinarski voluhar u Hrvatskoj je strogo zaštićena endemska vrsta. U zagrebačkom Zoološkom vrtu vrsta je uključena u posebna istraživanja kojima se želi doznati kako tog malenog sisavca zaštititi u dinarskom kršu.

Godina na izmaku u zagrebačkom Zoološkom vrtu bila je vrlo plodna - pored nekoliko tisuća beskralješnjaka u 2019. na svijet je došlo tristo kralješnjaka, a među njima najviše je bilo sisavaca - čak 129, priopćio je u nedjelju ZOO.

"Najbrojniji pomladak trenutačno imaju dinarski voluhari koji su dobili 14 mladunaca. Dinarski voluhar u Hrvatskoj je strogo zaštićena endemska vrsta. U zagrebačkom Zoološkom vrtu vrsta je uključena u posebna istraživanja kojima se želi doznati kako tog malenog sisavca zaštititi u dinarskom kršu. Većina jedinki zato živi u posebnom prostoru, no kako bi posjetitelji mogli upoznati ovu vrstu, za jednu je obitelj dinarskih voluhara nedavno napravljena posebna nastamba", ističu u ZOO-u.

Kažu da je Maksimirska šuma dobar dom crvenim pandama, što potvrđuje njihovo obiteljsko stablo. Popi i Ema ove su godine postali roditelji blizanaca, a mališanima su veslači Martin i Valent Sinković izabrali imena Dudek i Regica.

Zagrebački ZOO ima budućnost s malim langurima, valabijima i morskim lavovima

Produljuju se i zagrebačke loze hanumanovih langura, močvarnih valabija i kalifornijskih morskih lavova. Mladunci u tim obiteljima lijepo napreduju. Svi oni uključeni su u posebne uzgojne programe Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Neke su se životinje prvi put rodile u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Među njima su divovski mravojed i dik dik.

Mladi mravojed uživa u ponosu tate Olivera i brizi mame Ariel. I u novu godinu će vjerojatno ući promatrajući svijet s majčinih leđa.

Mali dik dik pak uživa u igri skrivača. Mama i tata su mu pritom bezbrižni. Naime, sustanari dik dikovima u afričkoj volijeri su ptice močvarice koje sve drže na oku.

"Ibis blistavi ove je godine dobio čak osam ptića. Po šest ptića provirilo je iz gnijezda ibisa crvenog i bijele afričke žličarke. Strogo zaštićena sova velika ušara dobila je tri mladunaca. Jednako ih ima i gugutka sokorska, ptica izumrla u prirodi. Takvim životinjama kojih više nema u prirodi, zoološki su vrtovi svojevrsne Noine arke. Naime, nakon razmnožavanja u zoološkim vrtovima, pod budnim okom stručnjaka, stvaraju se programi koji bi im mogli omogućiti povratak u prirodu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

Među najzanimljivijim gmazovima koji su se ove godine izlegli u tom ZOO-u su velika azijska kornjača i fidžijski legvan.

U preuređeni paviljon Duh monsunskih šuma iz češkog se Plzena doselila kraljevska kobra, najduža otrovnica na svijetu. Riječ je o prvoj kraljevskoj kobri koja živi u Zagrebu.

U ZOO stigli "dotepenci" iz Njemačke i Češke

U ZOO-u kažu da je u hrvatsku prijestolnicu stiglo još nekoliko čudesnih "dotepenaca".

Iz Hallea su, zahvaljujući suradnji Zoološkog vrta i resornog ministarstva Savezne Republike Njemačke, došla tri filipinska vodena varana.

U sklopu programa Durrell Wildlife Conservation Trust koji djeluje u suradnji s vladom Madagaskara, iz Praga se u Zagreb doselio veliki madagaskarski štakor.

"Kako bi se životinje uspješno razmnožavale, povezujemo genetski odgovarajuće jedinke. Tako je našem mužjaku patuljastog mungosa partnerica stigla iz Emmena, a našoj ženki modrožute are partner iz Sosta. Voljeli bismo da u 2020. možemo obavijestiti o njihovom pomlatku", kazao je ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

Edukatori Zoološkog vrta će s novostima iz ove godine te planovima za iduću posjetitelje upoznavati na Staru godinu. Poseban ispraćaj 2019. ZOO priprema u utorak 31. prosinca s početkom u 11 sati. Niz djeci dragih pjesama na Zebrinu će trgu izvesti popularna mlada pjevačica Lamia Belošević. Za dobro raspoloženje brinut će se i Djed Božićnjak te vesele maskote.

Piše: HINA

Linker
18. travanj 2024 14:34