FOTOGRAFIJE: ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES
NISTE SAMI

Udruga Krijesnica pruža psihosocijalnu podršku obitelji djeteta na liječenju

Kroz usluge podrške cilj im je osnažiti obitelj kako bi što manje vremena morali trošiti na lutanje po institucijama odnosno prenijeti im jasne, pravovremene i točne informacije o njihovim pravima


Udruga Krijesnica provodi program psihosocijalne podrške koji se odnosi na prepoznavanje potreba obitelji čije je dijete na liječenju od maligne bolesti ili čije je liječenje završilo, neovisno o ishodu, stoji na stranicama Udruge.

Rujan je mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece te je to prilika da se što šira zajednica upozna s problemima s kojima se suočavaju oboljela djeca i njihove obitelji, razvije empatiju i pruži im podršku, istaknuli su iz Udruge Krijesnica.

Kako su naveli, 180 djece godišnje oboli od maligne bolesti, do 90 posto djece izliječi se od maligne bolesti, a 464 učenika educirano je kroz projekt Malo Svjetlo Nade.

"Naš je cilj maksimalno olakšati roditeljima koji su uz dijete na liječenju, u smislu pružanja svakodnevne emocionalne podrške na odjelima, organiziranja individualne i grupne psihološke pomoći, pružanja usluga besplatnog stanovanja u Zagrebu za vrijeme liječenja te osiguranja cijelog niza dodatnih pogodnosti koje obiteljima čine život lakšim", istaknuli su iz udruge.

Kroz usluge podrške cilj im je osnažiti obitelj kako bi što manje vremena morali trošiti na lutanje po institucijama odnosno prenijeti im jasne, pravovremene i točne informacije o njihovim pravima jer "Krijesnica vjeruje da osnažen roditelj znači i osnaženo dijete".

"Želimo se pobrinuti za osnovne potrebe obitelji poput stanovanja, prijevoza i informiranja o materijalnim pravima jer smatramo da se roditelji koji imaju osigurane osnovne životne uvjete mogu više vremenski i emocionalno posvetiti djetetu. Veliku važnost polažemo i u mentalno zdravlje i psihičku dobrobit djece i roditelja te u tom vidu pružamo mogućnosti besplatne psihoterapije te grupa podrške za roditelje za vrijeme i nakon liječenja, kao i za obitelji čije je dijete preminulo", istaknuli su.


Najteži trenuci

Glavna je svrha, kažu, roditeljima poslati poruku da u najtežim životnim trenucima nisu sami i da uvijek postoji netko na koga se mogu osloniti.

Zbog toga Udruga Krijesnica ima četiri roditeljska stana u blizini bolnica KBC Rebro i Klinike za tumore stoje na raspolaganju roditeljima za dugoročni i kratkoročni smještaj, 10 obitelji je u svakom trenu smješteno na dugoročnom smještaju, 20 obitelji svake godine koristi pravo na kratkoročni smještaj.

Navode i kako 80 obitelji s novom dijagnozom maligne bolesti djeteta (godišnje) informirano je o pravima iz mirovinskog, socijalnog i zdravstvenog sustava, a više od 60 obitelji svake godine koristi pravo na povlaštene iskaznice HŽ-a, povlaštene karte Zagrebparkinga, besplatne karte Croatia Airlines-a i besplatne prolaske autocestom Zagreb-Macelj.

Grupe podrške za roditelje čija su djeca u liječenju na Institutu za tumore održavaju se jednom mjesečno, jednom mjesečno u Udruzi Krijesnica održavaju se grupe podrške za roditelje čije je dijete preminulo, a 20 obitelji godišnje dobije podršku u terminalnoj fazi liječenja djeteta.

Pozivaju i volontere da se uključe u razne aktivnosti programa.

Linker
26. travanj 2024 21:07