Simptomi se razvijaju postepeno i zbog toga mnogi nisu ni svjesni da su bolesni.
 Foto: iStock
Nemojte ignorirati

6 podmuklih znakova da imate visok šećer u krvi

Ako primijetite neki od ovih simptoma, najbolje bi bilo da posjetite liječnika koji će testirati nivo šećera u krv.

Ako se na vrijeme ne liječi, ovo stanje može dovesti o ozbiljnih komplikacija poput srčanih bolesti, problema s bubrezima, oštećenja živaca, pa čak i gubitak vida.

Jedan od razloga zašto se dijabetes ne liječi jest da su simptomi koji uzrokuju visok nivo šećera u krvi vrlo slabi i podmukli. Oni se razvijaju postepeno i zbog toga mnogi ljudi nisu ni svjesni da su bolesni.

1. Stalno morate na WC

Povećana urinacija može biti znak da je vaš nivo šećera u krvi van kontrole. Kad u krvotoku imate previše glukoze ili šećera, bubrezi pokušavaju taj višak iz tijela izbaciti kroz urin.

Rezultat toga je da idete na WC češće nego inače, ali i usred noći.

2. Užasno ste žedni

Često uriniranje znači da tijelo izbacuje više vode nego inače, što lako može dovesti do dehidracije. Žeđ će vam se pojačati, čak i ako vam se čini da pijete normalnu količinu vode kao i inače. Osim žeđi, i usta su vam suha.

3. Iscrpljeni ste više nego inače

Umor je klasična nuspojava dehidracije. Ako piškite više i češće nego inače i žeđ vam se povećala, postoji velika šansa da će se pojaviti i umor.

Možda ćete osjećati iscrpljenost usprkos tome što idete u krevet i budite se ujutro kao i inače.

4. Zamućenje vida

Kada je nivo šećera u krvi previše visok, u oko može dospjeti tekućina iz tkiva i tako dovesti do njegova oticanja. Sve to može promijeniti oblik leće, te dolazi do problema s fokusom. Vid tada postaje zamućen i nejasan, čak i ako nosite naočale ili leće.

5. Krvarenje desni

Ista bakterija koja voli šećer i sprječava brže zarastanje rana može uzrokovati probleme s desnima. Zbog toga desni mogu pocrvenjeti, nateći i krvariti prilikom pranja zubi.

Inače se tijelo bori protiv štetnih bakterija u ustima, ali povećani nivo šećera u krvi, usta pretvara u pravo odmaralište za bakterije i otežava organizmu borbu protiv njih.

6. Čudne promjene na koži

Previše šećera u krvi može oštetiti krvne žile, uključujući i one koji se nalaze odmah ispod kože. Ta oštećenja mogu dovesti do sjajnih i crveno smeđih fleka, posebno na donjem dijelu nogu. Ove fleke vrlo često svrbe, a mogu biti i bolne.

Zbog previše šećera u krvi, stanice kože se brže reproduciraju. I te nove stanice imaju više pigmenta, koji dovodi do tamnih fleka na koži.

Ako primijetite neki od ovih simptoma, najbolje bi bilo da posjetite liječnika koji će testirati nivo šećera u krv.

Linker
12. travanj 2024 16:07