FOTOGRAFIJE: shutterstock
SRČANI RITAM

Budućnost kardiologije - umjetna inteligencija otkriva aritmije

Sustav šalje nečujne zvukove u blisko okruženje te potom analizira odbijene valove kako bi identificirao otkucaje srca osobe koja sjedi u neposrednoj blizini

Zvučni sustav s umjetnom inteligencijom koji može otkriti nepravilan rad srca razvili su na Sveučilištu Washington. Sustav šalje nečujne zvukove u blisko okruženje te potom analizira odbijene valove kako bi identificirao otkucaje srca osobe koja sjedi u neposrednoj blizini. Tehnologija može biti korisna u otkrivanju poremećaja srčanog ritma, kao što su aritmije.

"Srčane aritmije mogu izazvati životno opasna stanja, poput moždanog udara, mogu biti vrlo nepredvidljive i zato ih je teško dijagnosticirati. Dostupan i jeftin test koji se može provoditi često i kod kuće može pomoći u otkrivanju i praćenju aritmija", rekao je član tima Arun Sridhar. Sustav upotrebljava algoritam koji koristi signale s više mikrofona na uređaju kako bi prepoznao otkucaje srca i izdvojio ih od okolišne buke.

Tehnologija je testirana na grupi zdravih dobrovoljaca i grupi osoba s različitim stanjima srca i po točnosti je usporediva s uobičajenim tehnologijama za nadzor rada srca. Znanstvenici misle da će s razvojem tehnologije moći kontinuirano pratiti srčani ritam, pa i tijekom spavanja.

"Tada ćemo moći vidjeti obrasce rada srca za svakog pacijenta - primjerice, kada se aritmije događaju - i prema tome skrojiti individualizirani plan liječenja. To je budućnost kardiologije", rekao je Sridhar.

Linker
20. svibanj 2024 13:39