Mirisna i ljekovita biljka
 FOTOGRAFIJE: PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES
Omiljen i ljekovit

Čaj od ove začinske biljke poboljšava san, djeluje kao stimulans, snižava temperaturu...

Ne nosi bez razloga titulu kralja začina. Volimo ga i koristimo u kuhanju, a poznat je još od doba egipatskih faraona

Zamamno miriše, ugodno je oštrog okusa, daje posebnu notu jelima, osobito varivima, a s nekim namirnicama, poput rajčice i mozzarelle, čini idealnu kombinaciju - to je bosiljak. Mirisna i ljekovita biljka koju poznajemo još iz doba egipatskih faraona, 3500 g. pr. Kr., u starom Rimu, u vrijeme Gaja Julija Cezara, bila je među najcjenjenijim ljekovitim, začinskim i ukrasnim biljkama. Latinski naziv basilicum (Ocimum basilicum, od grčke riječi basileos) znači “kralj”, što dobro opisuje ovaj začin. Ima puno dobrobiti i načina na koji ga možemo konzumirati, a jedan od njih je i čaj od bosiljka. Čaj od ove omiljene začinske biljke odličan je stimulans, jer bosiljak djeluje kao afrodizijak i potiče spolnu moć. Osim toga, dobar je i za skidanje visoke temperature te kod plućnih problema i kašlja, ali i za bolji san.

Kako ga pripremiti?
S dva i pol decilitra vrele vode preliti jednu do dvije čajne žličice usitnjenih suhih listova bosiljka. Ostaviti 15 minuta poklopljeno, a zatim procijediti. Pije se u gutljajima, nezaslađeno (2-3 puta dnevno, po jedna šalica). Čaj od bosiljka može se zasladiti medom, ali samo kod plućnih bolesti ili kašlja.

Kod visoke temperature uzima se svaki sat po jedna velika žlica hladnog čaja od bosiljka. To osvježava bolesnika i snižava visoku temperaturu.

Za miran i čvrst san veliku žlicu svježih listova bosiljka kuhati deset minuta u dva i pol decilitra vode. Ostaviti poklopljeno deset minuta. Procijediti i popiti u gutljajima, nezaslađeno, prije spavanja.

Sve o tome, kao i o drugim prirodnim rješenjima za zdravstvene tegobe, čitajte u magazinu 100 POSTO PRIRODNO, na kioscima je od četvrtka, 18. ožujka.

Linker
13. svibanj 2024 07:29