FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Jaja, kao ni meso, ne treba prati prije kuhanja. Evo zašto

Prirodni zaštitni "premaz" na ljusci jajeta je prva linija obrane od bakterija

Znamo da ne bismo trebali prati sirovo meso prije kuhanja ili pečenja, iako to možda silno želimo. No, pranje mesa povećava rizik od unakrsne kontaminacije u kuhinji, što može rezultirati bolešću koja se prenosi hranom. Naime, bakterije se mogu zadržati u sudoperu ili dospjeti na druge namirnice i dalje se brzo razmnožavati dovodeći nas u potencijalni zdravstveni rizik od trovanja hranom.


A jeste li znali da ne biste trebali prati ni jaja?

Naime, i pranje jaja može potaknuti prijenos štetnih bakterija, poput salmonele, s vanjske strane ljuske u unutrašnjost jajeta. Kada operete jaje, uklanjate prirodnu barijeru na ljusci, a ako je i napukla, štetne bakterije će vrlo lako prijeći u unutrašnjost jajeta gdje imaju savršene uvjete za rast. Ne kuhate li jaja dovoljno dugo, bakterije će dospjeti u vaš organizam. Prirodni zaštitni "premaz" na ljusci jajeta je prva linija obrane od bakterija, a ona se uklanja pranjem tijekom pripreme za pakiranje i prodaju.

Zamjenjuje ga lagani premaz jestivim mineralnim uljem koji vraća zaštitu i koristan je namjeravate li neko vrijeme čuvati jaja. Ako ste pak sretnik koji jaja skuplja u svom kokošinjcu, odolite porivu da operete jaja puna perja, izmeta i prljavštine. A ako baš morate, koristite abrazivnu spužvu i mrlje očistite na suho.

Linker
17. svibanj 2024 11:18