Provjerite odmah i doznajte jeste li u riziku
 Getty Images
Metar u ruke

Jednostavan i praktičan kućni test za provjeru zdravlja

Osim što šlauf oko struka nikome dobro ne stoji, opseg struka od 94 i više centimetara za muškarce te 80 i više centimetara za žene predstavlja i ozbiljan zdravstveni rizik

Mjerenje opsega struka jednostavna je i svima dostupna metoda koja može poslužiti kao vrlo praktičan kućni test za provjeru zdravlja. Zato krojački metar u ruke (ili špagu i majstorski metar) i provjerite imate li rizik za neki zdravstveni problem.

Fatalan ishod

Ako ste muškarac, za dobro zdravlje i dobar izgled opseg struka ne bi trebao prelaziti 94 centimetra. Ako ste žena, i za vas vrijedi da ćete biti zdraviji i ljepši ako vam opseg struka ne prelazi 80 centimetara. Opseg struka od 94 i više centimetara za muškarce te 80 i više centimetara za žene predstavlja zdravstveni rizik, a uz to "šlauf" oko struka dobro ne stoji nikome. Opseg struka veći od 102 centimetra za muškarce i 88 centimetara za žene znači već vrlo ozbiljan rizik za razvoj bolesti, a među njima i onih koje mogu završiti fatalno ili u značajnoj mjeri narušavaju kvalitetu života.

Posljednje je istraživanje otkrilo da muškarcima s većim opsegom struka prijeti i veća smrtnost od raka prostate. Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji na 218 tisuća ispitanika koje su liječnici s Oxforda pratili od 2006. i tada nikome još nije bio dijagnosticiran rak. "Opseg struka bio je znatno izraženiji čimbenik rizika za smrt od raka prostate nego ukupan indeks tjelesne mase. Muškarci s najvećim opsegom struka imali su prosječno 35 posto veći rizik za smrt od raka prostate", upozorili su s Oxforda.

Naslage oko struka ukazuju na debljinu, odnosno na abdominalnu debljinu koju karakterizira nakupljanje masnih stanica na trbuhu. Kod debljine se najprije povećava volumen masnih stanica, a potom i njihov broj, a s obzirom na to da su masne stanice na tom području rizičnije za zdravlje od onih, primjerice, na stražnjici, treba nastojati da ne dobijemo naslage oko struka. To u prvom redu znači pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost te više kretanja, a manje sjedenja.

Dosadašnja istraživanja povezala su trbušnu debljinu s čak 20-ak vrsta raka, prije svega s rakom debelog crijeva i gušterače kod muškaraca te s rakom dojke i maternice kod žena. Svakim proširenjem trbuha od 2,5 centimetra povećava se rizik od raka debelog crijeva za 5 posto.

Debljina se povezuje i sa sljedećim bolestima:

● povišeni krvni tlak - osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju 2-6 puta veći rizik za razvoj povišenog krvnog tlaka

● povišene vrijednosti kolesterola u krvi - razina kolesterola u krvi ovisi o zasićenim mastima koje svakodnevno unosimo hranom u organizam

● povećan rizik za šećernu bolest tipa 2 - 80 posto osoba sa šećernom bolesti je pretilo (debelo)

● povećan rizik za srčani i moždani udar - značajno povećava rizik kod odraslih, a djeca s prekomjernom tjelesnom težinom imaju 3-5 puta veći rizik od srčanog ili moždanog udara prije 65. godine

● pospješuje aterosklerozu

● opterećuje zglobove i kralježnicu

● puno su češće prisutne proširene vene, hernije (kile), žučni kamenci...

● uzrokuje prijevremenu smrt (smrtnost debelih muškaraca znatno je veća u odnosu na smrtnost normalno uhranjenih muškaraca).

Linker
20. travanj 2024 17:38