SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kako art terapija može pomoći oboljelima od Parkinsona

Ciljevi art terapije uključuju poboljšanje tjelesnog funkcioniranja i dobrobiti

Čitala sam da je art terapija dobra za oboljele od Parkinsona. U kojem smislu pomaže? Naime, htjela bih naći neku takvu školu za mamu, koja ima Parkinsonovu bolest četiri godine i teško joj to pada.

  • Draga T., Selce


Odgovara prof. dr. Vladimira Vuletić, KBC Rijeka

image
DAMIR SKOMRLJ CROPIX

Ciljevi art terapije uključuju poboljšanje tjelesnog funkcioniranja i dobrobiti. Projekti u raznim ateljeima ili školama mogu uključivati korištenje uljanih ili vodenih boja, pastela, gline i drugih medija na temelju projekta i/ili fizičkih ograničenja pojedinca u terapiji. Likovna terapija mogla bi pomoći u vraćanju neke funkcionalne neovisnosti i poboljšanju kvalitete života osoba s Parkinsonovom bolešću.

Zabilježeno je da i u liječenju drugih stanja poboljšava raspoloženje i samopouzdanje, poboljšava kreativnost i motoričke vještine te opću kvalitetu života. Studije su izmjerile određena poboljšanja psihosocijalne dobrobiti uključujući povećano zadovoljstvo, poboljšanu kontrolu motoričkih simptoma, osjećaj individualnosti, vezu uma i tijela, jačanje koncentracije. Likovna terapija pomaže osobama s Parkinsonovom bolešću da bolje razumiju svoje emocije i da ih kreativno izraze. Poboljšanja kognitivnog mišljenja, samopouzdanja i društvene interakcije pridonose trajnom poboljšanju mentalnog i tjelesnog blagostanja. Svakako se raspitajte u svom gradu jer je sve više takvih mogućnosti u Hrvatskoj, a i online.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. svibanj 2024 21:05