Nema srama
 FOTOGRAFIJE: DRAZEN ZIGIC GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
BOJITE SE PITATI

Kako bismo vas poštedjeli nelagode, donosimo 11 stvari koje bi urolozi voljeli da svi muškarci znaju

Donosimo odgovore na pitanja koja ste oduvijek htjeli postaviti o spolnom zdravlju muškaraca

Nikada nije lako razgovarati o onome što se događa „tamo dolje”. Kako bismo vas poštedjeli nelagode, donosimo vam 11 stvari koje bi urolozi voljeli da svi muškarci znaju

Za većinu muškaraca neugodno je već i samo razmišljanje o erektilnoj disfunkciji, a kamoli razgovor o tome s liječnikom. No, izbjegavanje takvih razgovora ima i svoju cijenu.

- Muškarci bi trebali voditi računa o svom spolnom zdravlju. Previše često pokušavaju riješiti probleme spolnog zdravlja sami ili nepotrebno pate zbog njih - smatra dr. Stacy Elliot, klinička profesorica na Sveučilištu British Columbia. Evo, dakle odgovora na pitanja koja ste oduvijek htjeli postaviti o spolnom zdravlju muškaraca, ali ste se bojali pitati.


Problemi s erekcijom su mnogo češći nego što mislite

Mislite da ste jedini koji ima problema s izvedbom u krevetu? U krivu ste. Naime, erektilna disfunkcija i preuranjena ejakulacija su vrlo česti problemi među muškarcima svih dobnih skupina. Istraživanje u koje je bilo uključeno 4000 muškaraca je pokazalo da gotovo polovica njih pati od erektilne disfunkcije, što vjerojatno odražava stanje u cijeloj populaciji muškaraca u dobi iznad 40 godina. Pravi problem je u tome, kaže dr. Elliott, što muškarci obično ne traže pomoć na vrijeme već pate u tišini. Liječnik vam može pomoći u rješavanju takvih problema, ali i u rješavanju problema koji su doveli do toga. Jer erektilna disfunkcija nije uvijek fizički problem, već može biti (a vrlo često jest upravo to) i psihički.


ČITAJTE I: Koji su najčešći seksualni problemi u muškaraca (i kako ih riješiti)


Niska spolna želja ne znači nužno da imate nisku razinu testosterona

Prema dr. Elliott, spolna želja muškarca je kombinacija bioloških i psiholoških faktora. Iako ti faktori uključuju i testosteron, oni odražavaju opće zdravlje, razinu fizičke kondicije i vašu percepciju samog sebe. U obzir treba uzeti i eventualne probleme s depresijom ili probleme u vezi jer i oni mogu ometati osobu u izražavanju spolnosti.


Postoji aplikacija koja vam može pomoći kod preuranjene ejakulacije

Skloni ste preuranjenoj ejakulaciji? Vjerovali ili ne, postoji aplikacija i za to. PEA (skraćenica za Premature Ejaculation App) je aplikacija koja služi kao virtualni seksualni terapeut. Ona vas podučava bihevioralnim tehnikama, od kontrole uzbuđenja i nadraženosti do Kegelovih vježbi te uključuje i tabele pomoću kojih možete pratiti napredak.


Da, Kegelove vježbe mogu spasiti vaš seksualni život

Vjerojatno ste čuli za Kegelove vježbe za žene, no dr. Elliott tvrdi da su one odlične i za muškarce. Sljedeći put kad budete imali potrebu mokriti, pokušate zaustaviti i svjesno ponovo pokrenuti mlaz mokraće. Čineći to zapravo vježbate mišiće koji zadržavaju mokraću, takozvane pubokokcigealne mišiće. Snažni pubokokcigealni mišići mogu vam pomoći u nizu situacija povezanih sa seksom, uključujući preuranjenu ejakulaciju i erektilnu disfunkciju. A da ne zaboravimo spomenuti, mogu pomoći i u postizanju intenzivnijih orgazama.

image
FOTOGRAFIJE: DRAZEN ZIGIC GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Ne buljite u 'njega'

Potpuni je normalno da ima dana kad se ne osjećate raspoloženi za dokazivanje i pokazivanje u krevetu. Prema dr. Elliott, doslovno svaki muškarac ponekad u životu doživljava poteškoće s održavanjem erekcije. Najgore što možete učiniti je da buljite u svoj penis, da svaki čas zavirujete u gaće ili ga opipavate. Usredotočite li se samo na to i razmišljate sa zebnjom hoće li se objesiti ili ne, uglavnom će se dogoditi upravo ono od čega strahujete. Takvo ponašanje neke muškarce može dovesti do trajne anksioznosti prilikom seksa.


Veličine penisa jako variraju

Brinete je li vaš dovoljno velik? To je za sve muškarce toliko važno pitanje da je profesionalno udruženje urologa kirurga (BJU International) „uzelo mjeru” čak 15.000 muškaraca kako bi odredili što je normalni raspon veličine penisa. Istraživanje je pokazalo da je prosječna dužina penisa 13,13 cm u erekciji te 9,17 cm kad je 'mlohav'. No, ne dajte se uvući u igru brojeva jer ni dužina ni opseg penisa nisu jamstvo za spolnu želju ni dobre performanse u krevetu.


ČITAJTE I: XS, S, M, L, XXL - ma nebitno! Otkrijte poze za sve veličine penisa


I muškarci mogu imati mokraćne infekcije

Imate li često nagon za mokrenje? Je li vam mokrenje bolno? Ima li u mokraći tragova krvi? Iako je to relativno rijetko, dr. Elliott kaže da nije nemoguće da muškarci imaju infekciju mokraćnog sustava. Muškarci imaju duže uretre (cijev koja vodi mokraću i sjemenu tekućinu kroz penis) nego žene i to je razlog zašto su infekcije rjeđe kod muškaraca. Naime, duža cijev znači da će bakterije mokraćom biti izlučene prije nego što stignu do mjehura. Simptomi uključuju često mokrenje, bol pri mokrenju i ponekad pojavu krvi u mokraći.


Odaberite doktora s kojim vam neće biti neugodno razgovarati

Važno je da s liječnikom možete otvoreno razgovarati o zdravlju bilo kojeg dijela tijela pa tako i o zdravlju intimnih dijelova. Neki muškarci preferiraju liječnice jer tako ne osjećaju pritisak kompetitivnosti koja je stalno prisutna kod muškaraca, dok drugi o takvim problemima ne žele razgovarati sa ženskom osobom jer se osjećaju neugodno. Važno je da imate na umu da razgovarate s liječnikom (ili liječnicom), a ne sa sucem niti s potencijalnim partnerom niti bilo kim drugim tko bi vas imao potrebu osuđivati ili kritizirati. Liječnici su tu da otkriju uzrok problema i da vam pomognu da ga riješite.


Krv u mokraći nije normalna pojava!

Primijetite li krv u mokraći jednom, moguće je da je riječ samo o jednoj puknutoj žilici u uretri. No, ako krv u mokraći vidite češće, svakako se javite urologu. Prema dr. Elliott, krv u mokraći može biti simptom raznih problema, od onih s mokraćnim mjehurom ili bubrežnim kamencima do raka mokraćnog mjehura.


Ono što je dobro za vaše srce dobro je i za vaš penis

Pušenje, pretjerana konzumacija alkohola i debljina nisu samo loši za zdravlje općenito, već imaju direktan štetan utjecaj na vaše spolno zdravlje. Dr. Elliott preporučuje redovitu tjelovježbu i uravnoteženu zdravu prehranu: takve promjene u načinu života mogu pomoći u smanjenju taloženja plaka u žilama te poboljšati rad srca, ali i spolno zdravlje.


Kvržica ne znači nužno rak testisa

Iako je uvijek dobro primijetiti bilo kakvu neobičnu pojavu, poput kvržice, otoka ili boli u testisima, takvi simptomi ne moraju uvijek značiti dijagnozu raka testisa. Svaku promjenu koja se tiče vaših testisa obavezno priopćite svom liječniku, no ne morate se odmah bojati onog najgoreg.

Linker
12. travanj 2024 23:58