SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Koje su normalne vrijednosti kolesterola i kako se najlakše snižava?

Na vaša pitanja ​odgovara dr. Damir Petrušić, internist


Imam 56 godina i prije desetak dana prvi put mi je utvrđen ukupni kolesterol od 8,5 mmol/L. Zanima me koje su normalne vrijednosti kolesterola i kako se najlakše snižava.

  • Mate L., Zagreb


Odgovara dr. Damir Petrušić, internist

Normalna vrijednost ukupnog kolesterola je manja od 5 mmol/L. HDL kolesterol (kolesterol visoke gustoće) djeluje povoljno na srce i krvne žile i poželjno je da je u muškaraca njegova vrijednost iznad 1 mmol/L, a kod žena viša od 1,2 mmol/L. LDL kolesterol (kolesterol niske gustoće) štetno djeluje na srce i krvne žile i poželjno je da je njegova vrijednost ispod 3 mmol/L. Trigliceridi pak trebaju biti ispod 1,7 mmol/L.

Navedene normalne vrijednosti odnose se na zdrave osobe, a oni koji već imaju komplikacije na krvnim žilama (suženja nekih arterija u tijelu, anginu pektoris ili su imali infarkt srčanog mišića) moraju imati značajno niže vrijednosti od navedenih. Kako postići željene vrijednosti masnoća u krvi? Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili adipozitet, potrebna je njezina redukcija do idealne (redukcijskom dijetom i pojačanom tjelesnom aktivnošću ako vaše zdravstveno stanje to dopušta). Ako to ne uspijevamo, nužno je posegnuti za lijekom (hipolipemikom).


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
28. svibanj 2024 14:23