Ignoriranje simptoma je najgore što možete učiniti za svoje zdravlje.
 Foto: Istock
obratite pažnju

Koliko je gluten doista štetan i 14 znakova koji govore da nam smeta

Neki od simptoma su nadutost, proljev, zatvor, ali može doći i do depresije te tjeskobe.

Ako ste osjetljivi na gluten ili bolujete od celijakije zasigurno ste se već uvjerili što gluten može učiniti vašem tijelu. Za one koji boluju od celijakije ovaj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav oboljele osobe u prisustvu glutena reagira izrazito burno, a reakcije mogu ostaviti trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva.

Kao posljedica neliječene celijakije mogu se razviti bolesti poput dijabetesa, osteoporoze, upale štitnjače, dermatitisa, hepatitisa, neuroloških poremećaj…

Iako imaju slične simptome, oni koji su osjetljivi na gluten mogu si ga priuštiti u tragovima, dok celijakičari to nikako ne smiju.

Donosimo 14 simptoma intolerancije na gluten

1. Nadutost - iako je ovo vrlo česta pojava, također može biti znak osjetljivosti na gluten. Jedna studija je pokazala da je čak 87 posto ljudi s osjetljivosti na gluten prijavilo čestu nadutost.

2. Proljev, zatvor - ako vam se ovo često događa, trebali biste posjetiti liječnika. Proljev može izazvati i brojne zdravstvene probleme poput gubitka elektrolita, dehidracije i umora.

3. Bol u abdomenu - bol u trbuhu vrlo je česta i može imati brojna objašnjenja. No također je i najčešći simptom osjetljivosti na gluten.

4. Glavobolje - u ovom slučaju glavobolje i migrene su česte.

5. Neobjašnjivi umor - osobe koje su osjetljive na gluten sklonije su jakom umoru i to nakon što konzumiraju hranu koja je bogata glutenom.

6. Problemi s kožom - vezani su za slabu apsorpciju vitamina, minerala i hranjivih tvari. Može doći do 'pureće' kože, psorijaze, dermatitisa herpetiformisa, akni…

7. Depresija - brojne studije pokazale su kako su osobe s probavnim problemima sklonije anksioznosti i depresiji u usporedbi sa zdravim osobama. To je osobito često kod onih koji boluju od celijakije. Postoji nekoliko teorija o tome kako osjetljivost na gluten može dovesti do depresije. To uključuje:

Abnormalne razine serotonina: Serotonin je neurotransmiter koji omogućuje komunikaciju između stanica. Obično je poznat kao jedan od 'hormona sreće', a smanjene količine su povezane s depresijom.

Gluten exorphins: Ovi peptidi nastaju tijekom konzumiranja nekih od glutenskih proteina te mogu utjecati na središnji živčani sustav, što može povećati rizik od depresije.

Promjene u crijevnoj mikrobioti: Povećane količine štetnih bakterija i smanjene količine korisnih bakterija mogu utjecati na središnji živčani sustav, povećavajući rizik od depresije.

Foto: Istock
Snažne glavobolje i učestale migrene su samo neki od simptoma.

8. Neobjašnjivi gubitak težine - ovo je uvijek razlog za zabrinutost. Može biti znak osjetljivosti na gluten, osobito ako je povezan s drugim probavnim simptomima.

9. Anemija - intolerancija na gluten može uzrokovati anemiju zbog nedostatka željeza. Drugi simptomi su i nizak tlak, umor, kratak dah, vrtoglavica, glavobolja, blijeda koža…

10. Tjeskoba, napadaji panike - uključuje i zabrinutost, nervozu, uznemirenost te često ide ruku pod ruku s depresijom. Istraživanja su pokazala da su osobe s osjetljivošću na gluten sklonije tjeskobi i napadajima panike.

11. Autoimuni poremećaji - osobe s autoimunim bolestima poput celijakije imaju veću vjerojatnost da dobiju druge autoimune bolesti, kao što su poremećaji štitnjače.

12. Bol u mišićima i zglobovima - upale, otekline, bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima mogu ukazivati na intoleranciju na gluten.

13. Utrnulost udova

14. 'Brain fog' - odjednom se ne možete sjetiti po što ste došli u kuhinju, na trenutak ste zaboravili ime omiljenog glumca ili susjedovog psa s kojim se stalno igrate... Da, ovo se svima događa. No česta 'zamućenost mozga' možda vam nešto i želi reći... Ako već dulje vrijeme imate problema s koncentracijom ili nekako maglovitim pamćenjem, to je možda znak da imate problema s glutenom.

Promo

Linker
05. ožujak 2024 22:50