Smatra se da je kurkuma (kao i đumbir) izvrsna za sve što je u tijelu upaljeno i što uzrokuje bolove, od živaca do zglobova i mozga.
 Getty Images/iStockphoto
NEMA JOJ RAVNE

Kurkuma kao lijek: kako se ovaj indijski začin pokazao korisnim u borbi protiv dijabetesa tipa 2, depresije, visokog kolesterola, artritisa, raka...

Brojne studije pokazale su da kurkumin ima snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje.

Znanstvenici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Prije nekoliko godina u američkom Wall Street Journalu izašao je članak s naslovom "Čest indijski začin budi nadu" u kojemu je navedeno kako je interes znanstvenika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih šest godina objavljeno je više od 1500 znanstvenih radova o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje provodi četiri klinička pokusa s kurkuminom - razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.

Brojne studije pokazale su da kurkumin ima snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa te neurodegenerativnih bolesti, ističe nutricionistica Darija Vranešić Bender.


Brojne prednosti

U posljednje vrijeme kurkuma se svrstava u kategoriju supernamirnica jer se pokazala korisna u borbi protiv brojnih zdravstvenih tegoba kao što su depresija, dijabetes tipa 2, virusne infekcije, predmenstrualni sindrom, visok kolesterol, artritis, rak, sindrom iritabilnog crijeva, Alzheimerova bolest, glavobolje, akne...

Smatra se da je kurkuma (kao i đumbir) izvrsna za sve što je u tijelu upaljeno i što uzrokuje bolove, od živaca do zglobova i mozga. Jedna je studija pratila 240 odraslih osoba s predijabetesom i ustanovila da je tijekom devet mjeseci uzimanja kurkumina kao dodatka prehrani vjerojatnost razvoja dijabetesa bila znatno smanjena.

Istraživanja još traju, ali većina se provodi na životinjama, a ne na ljudima. Isto tako, pokusi na životinjama pokazali su da šalica čaja s kurkuminom može znatno pomoći u vrijeme učestalih infekcija i prehlada. Znanstvenici i dalje proučavaju koliko kurkumin utječe na zdravlje srca. Jedna je mala studija pokazala da kurkuma može pomoći u smanjivanju pojave srčanih udara kod ljudi koji imaju srčanu premosnicu. Jedno istraživanje, uključujući i pilot-studiju provedenu na 207 odraslih osoba, te studija provedena na miševima otkrili su da kurkuma može olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva kao što je bol u trbuhu. Kao i u drugim slučajevima, potrebno je više istraživanja.

Također se proučavaju mogućnosti korištenja kurkume u liječenju Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. U istraživanjima na laboratorijskim životinjama kurkuma je zaustavila rast tumorskih stanica. No, ove nam studije ipak ne otkrivaju što se točno događa u ljudskom tijelu kada osoba jede kurkumu. Osim toga, kurkuma možda može ometati djelovanje nekih kemoterapijskih lijekova pa se uvijek treba konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom. S druge strane istodobno uzimanje kurkume uz kemoterapiju pomaže da se na nju bolje reagira.


Jeste li probali zlatno mlijeko

Mlijeko s kurkumom smatra se učinkovitim protuupalnim napitkom koji djeluje blagotvorno na probavni sustav, pročišćava krv i opušta prije spavanja. Izvorno potječe iz ajurvedske medicine, gdje se stoljećima pije s kravljim mlijekom jer se puni potencijal kurkumina i potpuna apsorpcija djelatnih tvari može postići uz prisutnost masnoća (crni papar služi u istu svrhu).

Danas se pije s različitim varijantama mlijeka i biljnih napitaka nalik mlijeku. Za mlijeko od kurkume trebat će vam: 2 dl mlijeka, 1/3 žličice kurkume, med, 1/2 žličice cimeta, 1 cm ribanog đumbira. Zagrijte mlijeko, dodajte mu začine i stavite da se kuha, ali ne i da zakipi. Kad je kuhano, procijedite i zasladite medom. Pijte toplo.


ČITAJTE I: Jedna je od najzdravijih biljaka na svijetu, no kurkumu ne smiju jesti svi

Linker
19. travanj 2024 17:46