Za osobe koje boluju od šećerne bolesti preporuka je da ne konzumiraju alkohol, a ako se odluče na konzumaciju alkohola, moraju biti vrlo oprezne.
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Dijabetičar sam. Smijem li i koliko čašica vina ili piva popiti dnevno?

Ženama koje boluju od šećerne bolesti dopušteno je jedno piće dnevno, a muškarcima dva, uz sve navedene mjere opreza

Dijabetičar sam, ali nisam na inzulinu. Radim od kuće, ne izlazim, dosta sam nervozan i u svemu tome najviše me smiri nekoliko čašica vina ili poneko pivo. Smijem li piti i koliko je dopušteno popiti vina ili piva tijekom dana? Imam 53 godine.

Luka I., Zagreb

Odgovara dr. Anica Badanjak, internist-dijabetolog:

Zagreb, 260815.
Dr. med. Anica Badanjak spec. internista u Sveucilisnoj klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX
dr. Anica Badanjak

"Konzumacija alkohola je vrlo proširena i ne možemo je zabraniti, ali ono što možemo, i što je naša obaveza, jest upozoriti ljude na posljedice. U anketi, na pitanje zašto piju alkohol, većina je odgovorila da piju radi bolje zabave i druženja. Uz alkohol su ljudi opušteniji, pričljiviji, ali mogu postati i agresivni. Skoro 18 posto anketiranih odgovorilo je da konzumira alkohol jer je to zdravo. Kada je riječ o alkoholu, većina nas zna da se radi o nečem zabranjenom, o nečem što može izazvati teške posljedice za zdravlje. Povremeno konzumiranje malih količina alkohola može biti korisno, ali i malo veće količine mogu biti vrlo štetne. Za osobe koje boluju od šećerne bolesti preporuka je da ne konzumiraju alkohol, a ako se odluče na konzumaciju alkohola, moraju biti vrlo oprezne. Osobama koje boluju od šećerne bolesti alkohol može onemogućiti održavanje dobre razine šećera u krvi.

Jetra i razgradnja alkohola

Ovisno o tipu šećerne bolesti i lijekovima koje osoba koristi, alkohol može izazvati niski (hipoglikemiju) ili visoki šećer u krvi (hiperglikemiju). U jetri se skladišti i proizvodi glukoza (šećer) koju tijelo koristi kao energiju i kada ne jedemo. Kada je alkohol u organizmu, jetra provodi detoksikaciju, ali ne može istovremeno proizvoditi šećer (glukozu). Prosječno jetra može razgraditi jedno piće (100 ml vina, 30 ml žestokog pića, 285 ml običnog piva ili 425 ml piva s malim udjelom alkohola) za jedan sat. Za osobe koje se liječe inzulinom ili u slučaju hiperglikemije uzimaju derivate sulfonilureje konzumacija alkohola može biti vrlo opasna zbog pada šećera u krvi - hipoglikemije. Djelovanje inzulina se nastavlja i ako čovjek ne jede, šećer u krvi pada, što se događa vrlo brzo i nekad je teško pravodobno djelovati. Alkohol je jedan od prepoznatih rizičnih čimbenika za razvoj hipoglikemije u tipu 1 šećerne bolesti. Ako konzumirate alkohol navečer, iduće jutro imat ćete hipoglikemiju. To povećava i rizik hipoglikemije nakon doručka. Jedna od pet teških hipoglikemija povezana je s konzumacijom alkohola. Nikako ne biste smjeli piti alkohol ako šećer nije pod kontrolom.

Dodatna opasnost

Istraživači upućuju da redovita prekomjerna konzumacija alkohola, 2-4 pića dnevno, može ometati kontrolu šećera u krvi. Visoke vrijednosti šećera u krvi izazivaju impotenciju, perifernu neuropatiju (oštećenje živaca), komplikacije na stopalima, retinopatiju (oštećenje očiju), moždani udar, srčane bolesti, bubrežno zatajenje. Konzumacija 10-12 pića dnevno može izazvati ketoacidozu i hipertrigliceridemiju, što može biti opasno po život. Prekomjerno pijenje alkohola može oštetiti jetru, što je u osoba sa šećernom bolesti dodatno opasno jer jetra pomaže u regulaciji šećera. Prekomjerno pijenje alkohola može dovesti do povećanja krvnog tlaka.

Pojačani odgovor inzulina

Alkohol je rizični čimbenik za razvoj nekih zloćudnih bolesti (karcinoma gušterače, jetre, dojke, usne šupljine). Posebice je opasno konzumiranje alkohola u osoba s tipom 1 šećerne bolesti jer intoksikacija alkoholom i hipoglikemija imaju gotovo jednake simptome: mamurnost, poremećaj govora, pamćenja, vida, nekoordinacija pokreta s mogućnošću pada i ozljeda. Sličnost simptoma može dovesti do kasnog liječenja. Glukagon, lijek za tešku hipoglikemiju, koji se aplicira u hitnim stanjima za brzo podizanje razine šećera u krvi, ne djeluje kada je alkohol u krvi te može doći do smrtnog ishoda. Istovremenim uzimanje obroka bogatog ugljikohidratima i alkohola dolazi po pojačanog odgovora inzulina, što može rezultirati hipoglikemijom nekoliko sati nakon jela (tzv. reaktivna hipoglikemija).

Djelovanje na mozak

Alkohol dovodi do depresije centara u mozgu, promjena raspoloženja, ličnosti, promjena na socijalnom planu. Ako ipak konzumirate alkohol, važno je znati sljedeće: za osobe sa šećernom bolesti tipa 2 najbolja su pića s niskim sadržajem ugljikohidrata. To uključuje lagana piva i suha vina. Izbjegavati miješana pića, koktele. Osobe s tipom 1 šećerne bolesti ili one koje su na lijekovima koji stimuliraju proizvodnju inzulina mogu konzumirati pića s malim udjelom alkohola. Potrebno je piti vrlo polako, a preporuka je istodobno piti vodu radi smanjenja koncentracije alkohola u krvi i hidracije. Važno je istovremeno jesti kako bi se održala zadovoljavajuća razina glukoze u krvi. Nikada ne smijete konzumirati alkohol na prazan želudac. Uz balansirani obrok (koji sadrži ugljikohidrate, masti i proteine) alkohol će se postupno otpuštati u krv. Uvijek treba kontrolirati šećer u krvi prije konzumacije alkohola. Kontrola je potrebna i nakon toga jer se hipoglikemija može javiti i 24 sata nakon konzumacije alkohola.

Različito za žene i muškarce

Ženama koje boluju od šećerne bolesti dopušteno je jedno piće dnevno, a muškarcima dva, uz sve navedene mjere opreza. Jedno piće: 100 ml vina (preporuka je suho), 30 ml žestokog pića, 285 ml običnog piva ili 425 ml piva s malim udjelom alkohola. Dobrobit od alkohola kao što su povećanje HDL kolesterola (dobri), smanjenje srčanih bolesti, smanjenje rizika za moždani udar i manji rizik za pojavu žučnih kamenaca, uz male doze alkohola, ne opravdavaju pijenje, jer štete mogu biti mnogo, mnogo veće. Ni kućna izolacija u pandemiji COVID-19 nije razlog za pijenje alkohola. Nakon početnog blagog "otpuštanja kočnica" i boljeg subjektivnog osjećanja tanka je granica do prekoračenja preporučene količine alkohola i razvoja neželjenih učinaka."

Linker
25. travanj 2024 17:06