Magnezij je izuzetno važan mineral, i svima nam treba
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Je li istina da magnezij pomaže mršavljenju?

Ako želite smršavjeti, ne smijete se fokusirati na mršavljenje, nego na balansiranje. Bitna je promjena ponašanja koja dovodi do zdravijeg i skladnijeg tijela

Čula sam da magnezij ubrzava proces sagorijevanja masti i do je koristan u redukcijskoj dijeti. Je li to istina?

Elza T., Zadar

Odgovara dr. Sanja Toljan, anesteziolog:

Zagreb, 130313.
Poliklinika Orlando, Klaiceva 8.
Za projekt Dobri doktori.
Na fotografiji: dr.med. Sanja Toljan.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX
dr. Sanja Toljan

"Magnezij je izuzetno važan mineral koji sudjeluje kao kofaktor u mnogim energetskim procesima u tijelu, dakle i u pretvaranju hrane u energiju. S tim u vezi, manjak magnezija, pokazala su znanstvena istraživanja, može utjecati na razvoj inzulinske rezistencije. Inzulinska rezistencija početak je pak dijabetesa tipa 2, a on je često povezan s debljinom, stoga je, tako gledajući, magnezij važan mineral za sagorijevanje energije, pa tako i masti.

Bitan je balans

Ima ga u zelenom lisnatom povrću, sjemenkama, mahunarkama, dakle u svemu onom što većina ljudi slabo jede. Zbog toga je njegov deficit možda češći nego što se misli. Redukcijska dijeta je najgori način mršavljenja, uglavnom izaziva tzv. jo-jo efekt. Ako želite smršavjeti, ne smijete se fokusirati na mršavljenje, nego na balansiranje. Ne postoji lijek ili dodatak prehrani koji poboljšava mršavljenje, postoji samo promjena ponašanja koja dovodi do zdravijeg i skladnijeg tijela."

Linker
16. travanj 2024 22:16