SHUTTERSTOCK
probajte

Lijek za zatvor krije se u vašoj kuhinji! Ovo je pet najboljih kućnih rješenja

Od čajeva, ulja do suhih šljiva

Donosimo vam izbor najboljih prirodnih kućnih ‘lijekova‘ koji će pomoći vašim crijevima da opet profunkcioniraju.

Melasa

Jedna jušna žlica crne melase prije odlaska na spavanje trebala bi do jutra riješiti vaš problem zatvora. Crna melasa je kuhana i koncentrirana tri puta tako da ima vrlo visok postotak vitamina i minerala, naročito magnezija, a to će sigurno pomoći u ublažavanju zatvora. Uspjeh ove metode dokazan je i istraživanjem koje je prošle godine objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology.

Čaj od mente ili đumbira

Menta i đumbir su dokazano učinkoviti kod zatvora, kao i kod niza drugih probavnih tegoba. Pepermint sadrži mentol koji ima antispazmički učinak te na taj način opušta mišiće probavnog trakta. Đumbir je ljekovita biljka koja „zagrijava”, odnosno potiče intenzivniju proizvodnju topline u tijelu i tako može ubrzati usporenu probavu. Čaj od đumbira je bolji izbor od tableta jer i sama vruća voda djeluje poticajno na probavu. Još jedan dobar izbor je i čaj od maslačka koji ima blago laksativni učinak, a ujedno i čisti tijelo od toksina.

Voda sa sokom od limuna

Citrična kiselina prisutna u soku od limuna djeluje kao stimulans na probavni sustav te može pomoći u čišćenju tijela od toksina i ublažiti problem zatvora. Iscijedite sok od limuna u čašu vode i to popijte svako jutro ili, pak, dodajte limun u čaj. Primijetit ćete da takav osvježavajući napitak djeluje kao trenutačni poticaj na pražnjenje, ali i da će dugoročno poboljšati vašu probavu. I ne ustručavajte se zagrijati vodu u koju ćete iscijediti limun: topla ili vruća tekućina također poticajno djeluje na crijeva.

Suhe šljive

Tri suhe šljive imaju tri grama vlakana, a sadrže i fenolnu tvar koja potiče kontrakcije crijeva i izaziva poriv na obavljanje nužde. Od suhog voća, odličan izbor su i suhe smokve koje imaju prednost da manje uzrokuju nadimanje od suhih šljiva. Jedan od vrlo jednostavnih recepata koji stručnjaci preporučuju za redovitost stolice jest svakodnevno konzumiranje soka od šljive.

Ricinusovo ulje

Ovo je sredstvo protiv zatvora bilo poznato još našim prabakama. Stručnjaci iz Klinike Cleveland također preporučuju upotrebu ricinusovog ulja kao laksativa: popijte jednu ili dvije čajne žličice na prazan želudac i kroz osam sati trebali biste osjetiti rezultat. Zašto? Jedan od sastojaka ovog ulja razgrađuje se i pretvara u tvar koja stimulira debelo i tanko crijevo.

Linker
09. travanj 2024 12:06