Brinite o svome srcu!
 FOTOGRAFIJE: BYMURATDENIZ GETTY IMAGES
Zdravlje srca

Može li koronavirus izazvati aritmiju i srčani udar?

Bolesnici s koronavirusom, kaže kardiologinja doc. dr. sc. Jozica Šikić, vrlo često imaju manifestacije srčane bolesti, što uključuje i ozljedu srčanog mišića

Ono što do sada znamo o utjecaju covida-19, odnosno virusa SARS-CoV-2, na srce dodatni je razlog da se pojača prevencija srčano-žilnih bolesti i veća pozornost posveti usvajanju zdravog načina života. Bolesnici s koronavirusom, kaže kardiologinja doc. dr. sc. Jozica Šikić, vrlo često imaju manifestacije srčane bolesti, što uključuje i ozljedu srčanog mišića.

Obostrane pneumonije

Česti su miokarditis, oštećenje miokarda zbog hipoksije, stresna kardiomiopatija (takotsubo), ruptura plaka koronarne arterije koja onda dovodi do akutnog infarkta miokarda. Budući da su česte obostrane pneumonije, dolazi i do oštećenja desne strane srca (cor pulmonale) i citokinske oluje.

Spektar simptoma

- Bolesnici mogu imati širok spektar simptoma, od popuštanja srca, preko aritmija do akutnog koronarnog sindroma. Bolest je prilično nepredvidljiva, tako da s druge strane bolesnici uopće ne moraju imati nikakve simptome, a da im onda testovima dokažemo neko od srčanih oštećenja. Stoga je iznimno važno da svi budemo odgovorni i poštujemo epidemiološke mjere, ali nikako ne smijemo zaboraviti redovite kardiološke kontrole, brigu o svom srcu, zdravu prehranu i fizičku aktivnost - apelira dr. Šikić.

Bolesti srca i krvnih žila još su uvijek bolesti od kojih se najviše obolijeva i umire, a epidemija koronavirusa nije ostavila bez posljedica ni kardiovaskularno liječenje. Nakon završetka epidemije ovog koronavirusa, nažalost, može se očekivati još više oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, kaže doc. dr. sc. Jozica Šikić, dr. med., pročelnica Zavoda za bolesti srca i krvnih žila u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, ujedno predsjednica radne skupine za bolesti srčanih zalistaka Hrvatskog kardiološkog društva. Međutim, brigom za srce i ukupno zdravlje, odgovornim ponašanjem i pravodobnim odlaskom liječniku može se preokrenuti loša slika i utjecati na to da ipak ne dođe do još većeg obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila. Kardiolozi već sada ulažu velike napore da bolesti srca ne eskaliraju.

Višestruko ugroženi

- Kardiovaskularni bolesnici su tijekom epidemije višestruko ugroženi, i to zbog povećanog rizika za razvoj teže kliničke slike covid-bolesti, ali i zbog novih kardiovaskularnih događaja koje može izazvati infekcija virusom, a istodobno su u strahu od odlaska u bolnicu kada imaju zdravstvene probleme - kaže prof. dr. sc. Viktor Peršić, dr. med., ravnatelj Thalassotherapije Opatija i predstojnik Klinike za liječenje, prevenciju i rehabilitaciju bolesti srca i krvnih žila te predsjednik radne skupine za prevenciju i rehabilitaciju Hrvatskog kardiološkog društva.

Srčana zatajenja

- Virusne infekcije mogu pokrenuti različita kardiovaskularna događanja kao što su srčani infarkt, aritmije, pogoršanje srčanog zatajenja zbog kombinacije značajne sistemske upale, ali i lokalizirane upale na krvnim žilama. Po istom načelu infekcija covid-19 može ili izazvati nove kardiovaskularne probleme ili pogoršati osnovnu kardiovaskularnu bolest. Poznato je da tijekom epidemija gripe više bolesnika umire od kardiovaskularnih uzroka nego od same gripe. Iz različitih izvješća o zaraženima koronavirusom očekuju se značajne kardiovaskularne komplikacije. Prije svega riječ je o posljedicama zbog zakasnjele intervencije na koronarnim žilama ili izostanka intervencije, srčanog zatajenja, mehaničkih posljedica srčanog infarkta, aritmija - kaže dr. Peršić.

Sve o zdravlju srca čitajte u novom Doktoru u kući, u prodaji je od četvrtka, 7. siječnja!

image
Doktor u kući
FOTOGRAFIJE:

Linker
23. travanj 2024 22:47