FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
PROBAVITE NELAGODU I OBAVITE PREGLED

Najčešći zloćudni tumor u oba spola: prepoznajte simptome raka debelog i završnog crijeva i odazovite se na test koji spašava živote

Predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, prof. dr. sc. Neven Ljubičić objašnjava nam koji su simptomi ovog tipa karcinoma i sve što trebamo znati o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog i završnog crijeva

Pišu: Suzana Ciboci i Dea Marinović/Sponzorirani sadržaj

Rak debelog i završnoga crijeva jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta.

Ovisno na kojem se mjestu u debelom crijevu nalazi naziva se i rak kolona ili rak rektuma ili kolorektalni karcinom. Maligne stanice u prvoj fazi ostaju unutar crijeva, a ostane li dugo neprepoznat proširit će se iz sluznice crijeva u mišićni sloj, limfne čvorove i udaljene organe kao što su jetra i pluća.

U Hrvatskoj je rak debelog i završnog crijeva najčešći zloćudni tumor u oba spola te svaki dan oboli devet do deset osoba, a umre njih šestero. Stručnjaci naglašavaju kako se otkrivanjem bolesti u ranoj mogu spasiti mnogi životi. Ono što je još značajnije je da se mogu otkriti promjene koje prethode nastanku raka debeloga i završnoga crijeva, a to su tzv. polipi - izrasline koje imaju potencijal prijetvorbe u zloćudno i koje se tijekom pregleda debeloga i završnoga crijeva mogu u cijelosti odstraniti bez operacije u smislu rezanja trbuha. Tako se rak debeloga i završnoga crijeva nikada neće niti razviti.

image
prof. dr.sc. Neven Ljubičić, Predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva.
FOTOGRAFIJE: GJURO


Najčešći simptomi

Predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, prof. dr. sc. Neven Ljubičić objašnjava kako je karcinom debelog crijeva vrlo tiha bolest koja se u tijelu može razvijati godinama bez vidljivih znakova. No, ako se pojave neki od simptoma kao što su:

  • Vidljivo krvarenje u stolici,
  • Promjena načina pražnjenja crijeva (naizmjenično pojava zatvora i proljeva, crna stolica, tanka stolica),
  • Osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva
  • Pojava neobjašnjive anemije
  • Ponavljajuća bol u trbuhu i zdjelici i/ili
  • Nenamjerni gubitak tjelesne težine,

Odmah se savjetujte sa svojim liječnikom jer ove simptome treba shvatiti ozbiljno. Vaš liječnik treba biti upoznat sa simptomima te vas uputiti u daljnje korake.

- Rizik od oboljenja povećava se s dobi. Najveći broj oboljelih su stariji od 50 godina, ali na žalost ponekad ova bolest može pogoditi i mlađe. Posebno su ugroženi najbliži srodnici bolesnika koji su oboljeli od raka debeloga i završnoga crijeva (majka, otac, brat, sestra...) u mlađoj životnoj dobi, zatim bolesnici koji pate od kroničnih upalnih bolesti crijeva (Chronova bolest i ulcerozni kolitis) te bolesnici kojima su već otkriveni polipi - govori prof. dr. sc. Ljubičić.

Dodaje kako postoje još neki dodatni čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja raka debelog crijeva ili rektuma, a to su:

  • Pušenje
  • Pretjerano konzumiranje alkohola
  • Neuravnotežena prehrana s prekomjernim konzumiranjem crvenog mesa i nedovoljnim unosom vlakana
  • Prekomjerna tjelesna težina
  • Nedvojbeno postoji složeno djelovanje niza čimbenika: okolišnih, nasljednih i prehrambenih.
image
FOTOGRAFIJE:


Redovito testiranje na skrivenu krv u stolici te odluka o zdravijem načinu života veliko je ulaganje u zdravlje

U Hrvatskoj se od 2007. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog i završnog crijeva. Cilj programa jest što ranije otkrivanje ove bolesti kao i promjena na crijevu iz kojih nastaje rak debelog crijeva, takozvani polipi crijeva, testiranjem stolice na prisutnost okom nevidljive krvi (okultno krvarenje). Rak debeloga i završnoga crijeva je kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu veliki javno-zdravstveni problem te je spomenuti Nacionalni program usmjeren upravo na rano otkrivanje promjena, polipa koji mogu dovesti do nastanka raka ili k ranom otkrivanju raka debeloga i završnoga crijeva. Unatoč svim naporima, činjenica je da se ovaj karcinom i dalje - nažalost, otkriva u uznapredovalom stadiju kada su šanse za potpuno izlječenje jako male.

Zato, probavite nelagodu i odazovite se na pregled koji vam može spasiti život i potaknite svoje najbliže da učine isto.

- Treba imati na umu da se ova bolest razvija sporo tijekom više godina i u početku osoba nema nikakve simptome. Primjenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave uočljivi znakovi bolesti. Ranim otkrivanjem postižu se veliki izgledi izlječenja. Najčešća metoda ranog otkrivanja je pregled stolice na okom nevidljivu krv u stolici što je često prvi znak bolesti debelog crijeva. Promjene koje se otkriju u stadiju polipa mogu se u potpunosti odstraniti tijekom pregleda crijeva savitljivim instrumentom - kolonoskopom čime se sprječava zloćudna transformacija u karcinom. Te osobe i dalje trebaju biti pod nadzorom liječnika i redovito obavljati planirane preglede - objašnjava nam prof. Ljubičić.

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog i završnog crijeva pozivaju se osobe oba spola od 50 – 74. godine na testiranje stolice na prisutnost krvi. Pozive šalju Zavodi za javno zdravstvo, a prvi poziv sadrži informativni letak i povratnu omotnicu s plaćenim odgovorom. Na poleđini poziva nalazi se 'Pristanak za uključivanje u Program'. Nakon što pošaljete pozitivni odgovor, odnosno pristanak za uključivanje u program, poštom vam dolazi omotnica s tri test kartona za nanošenje uzoraka stolice i detaljne upute kako nanijeti uzorke stolice, koji se nakon uzorkovanja poštom besplatno šalju u priloženoj povratnoj omotnici na očitanje u pripadajući zavod za javno zdravstvo. Sve osobe s pozitivnim nalazom pozivaju se na kolonoskopski pregled zbog otkrivanja uzroka krvi u stolici.


Što znači pozitivan test na okultno krvarenje?

- Ako je rezultat pretrage pozitivan, to znači da je u uzorcima stolice pronađena krv. To nikako ne znači da imate rak, već da je u crijevima došlo do krvarenja i da što prije treba otkriti uzrok. Zato ćete u slučaju pozitivnog nalaza iz Zavoda za javno zdravstvo poštom dobiti uputnicu za kolonoskopiju s terminom pregleda i recept za sredstvo za čišćenje crijeva. Vaš liječnik obiteljske medicine će biti obaviješten o pregledu te mu se možete obratiti za savjet.

Ako se u uzorcima stolice ne pronađe krv, nalaz će biti negativan. To znači da se u crijevima vrlo vjerojatno ne događa ništa neuobičajeno pa ćete ponovo dobiti poziv na testiranje za 2 godine. No, bez obzira na negativan nalaz, uvijek treba osluškivati svoje tijelo i pratiti njegovo funkcioniranje, a osobiti treba obratiti pažnju na redovitost stolice - savjetuje prof. Ljubičić.

Dodaje da je preporuka, prema novim smjernicama za provedbu probira, da se ne provode ograničenja u prehrani ni lijekovima tijekom testiranja na krv u stolici. Ono što se preporučuje je, kaže profesor Ljubičić, smanjenje uzimanje vitamina C tri dana prije testiranja i tijekom samog testiranja jer bi moglo doći do lažno pozitivnog nalaza.

- Također, preporučuje se odgoditi testiranje ako krvarite iz hemoroida ili mokraćovoda ili imate proljev ili menstruaciju. U pismu se nalazi jednostavna uputa sa slikovnim prikazom o pripremi i načinu testiranja , kao i tri sanitarna predloška za testiranje, tri test kartona za testiranje oku skrivene krvi u stolici, kartonski štapići, plastična zip vrećica za spremanje testova i anketni upitnik - objašnjava nam.


Što sami možemo učiniti kako bismo prevenirali rak debelog crijeva?

- Postoje tri strategije u prevenciji raka debelog crijeva. Primarna prevencija je usmjerena na smanjenje rizika nastanka raka debelog crijeva i uglavnom se temelji na promjeni načina života, ponajprije promjeni prehrambenih navika. Sekundarna prevencija predstavlja rano otkrivanje promjena sluznice debelog crijeva s osnovnim ciljem da se po ranom otkrivanju promjena, poput adenoma i nazubljenih izraslina debelog crijeva u cijelosti uklone, te tako spriječi potencijalni nastanak raka. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog i završnog crijeva je sekundarna mjera prevencije. Treći oblik strategije jest tercijarna prevencija. Ona se naslanja se na sekundarnu prevenciju te se ponajprije zasniva na postupcima koji slijede nakon što su adenom ili nazubljene izrasline debelog crijeva, odnosno rak debelog crijeva, otkriveni i u cijelosti uklonjeni - govori prof. dr. sc. Ljubičić.

image
FOTOGRAFIJE:

Najvažniji savjeti za prevenciju su:

  1. Prestanak pušenja te prekomjerno konzumiranje alkohola
  2. Redovito kretanje - svakodnevna šetnja u trajanju od 30 minuta je dovoljna
  3. Poboljšanje prehrambenih navika
  4. Smanjena konzumacija crvenog, prerađenog i dimljenog mesa
  5. Veći unos prehrambenih vlakana
  6. Uspostavljanje redovite probave, odnosno pražnjenje crijeva
  7. Održavanje normalne tjelesne težine
  8. Slušanje vlastitog tijela. Ako primijetite probleme s crijevima, javite se svom liječniku
  9. Redovito sudjelovanje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, ali i poticanje drugih na sudjelovanje.


Željka Popovčić: Kolonoskopija mi je spasila život, više nemam rak debelog crijeva

image
FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Saznanje da imaš rak, šokantno je i zastrašujuće, ali nipošto nije smrtna presuda. A mnogo toga vezano uz rak zapravo je u našim rukama - od prehrane, redovite fizičke aktivnosti, brige o sebi i preventivnih pregleda. Kolonoskopija je jedan od tih pregleda koji doslovno spašava život.

Nije bolna, kao što neki misle, puno su bolniji neki kozmetički zahvati, a ako je neugodna zdravstveno osoblje uvijek će izaći u susret i pomoći da se uspješno obavi ova važna pretraga, kaže Željka Popovčić (54), zaljubljenica u prirodu i prirodnu kozmetiku iz Velike Gorice. Koliko je kolonoskopija važna ona pouzdano zna jer je njoj spasila život. Danas je zdrava jer je rak debelog crijeva otkrila na vrijeme.

- Dijagnozu raka debelog crijeva dobila sam u 52. godini, a sigurno sam ga imala dvije do tri godine, znači oboljela sam u 49. godini. Kako svjedočimo tome da obolijevaju sve mlađi, jako je važno otići na kolonoskopski pregled crijeva. Ako imate polip, bit će bezbolno uklonjen. Ako čekate, polip može prerasti u adenokarcinom - kaže Željka.

Svaka promjena u stolici i njezinoj učestalosti, pojava krvi u stolici, bolovi u trbuhu, naglo mršavljenje bez očitog uzroka nisu dobri i mogu upućivati na to da se u organizmu nešto događa. Željka je odlazak liječniku odgađala i kada je uočila da nešto nije u redu s probavom. Strah od kolonoskopije u prvi mah je prevladao, pa se njezin otac razbolio, a kasnije su došli zanemarivanje i negiranje.

- Već sam znala da imam ozbiljan problem. Osjećala sam se otrovano. Prošlo je neko vrijeme dok nisam odlučila potražiti pomoć - kaže. A kad je otišla liječniku, dalje je sve išlo brzo. Kolonoskopija, operacija, zračenje... - kaže Željka. U međuvremenu je njezin 78-godišnji otac, nažalost, preminuo - od karcinoma debelog crijeva, koji je mogao izbjeći da je na vrijeme otišao na kolonoskopiju. Svako pravovremeno otkrivanje raka značajno podiže stopu izlječenje, zato je kolonoskopija vrlo važna pretraga.


Odazovite se na besplatne preglede

- Apeliram na sve da se odazovu na besplatne preglede kada na kućnu adresu dobiju test za otkrivanje krvi u stolici, a ako posumnjaju da nešto nije u redu, neka odmah zatraže pregled gastroenterologa - kaže Željka, majka četvorice sinova. Njezin najstariji sin nedavno je napravio kolonoskopiju, a i ostala tri će učiniti isto kad navrše 30 godina. S obzirom na obiteljsku povijest karcinoma, savjetuje se raniji odlazak na kolonoskopiju, a oni koji nemaju rizične faktore, poput obiteljskog naslijeđa, ni simptome, s kolonoskopskim pregledima trebaju započeti nakon 50. godine.

Željka se sada redovito kontrolira i jedna je od snažnih promotorica kolonoskopskih pregleda. Kad god može dijeli svoje iskustvo i snažno potiče ljude da ne zanemaruju svoje zdravlje. Osim odlaska na preventivne preglede, važno je, poručuje Željka, kloniti se stresa i mirnije živjeti, koliko god je moguće. Ona više vremena provodi baveći se aktivnostima koje ju vesele i uzima vrijeme samo za sebe. Uživa u kući, u cvijeću, voli domaće, prirodne namirnice i domaća jela, sama izrađuje prirodnu kozmetiku.

- Kako slušam svoje emocije tako slušam i poruke tijela. Ako osjećam potrebu za određenom vrstom hrane, ja je konzumiram i osjećam se pri tome dobro - kaže Željka. Savjetuje da sami uzgajate povrće, pa iako u teglama i povišenim gredicama.

- Neprocjenjivo je jer tada nije tretirano, a dobar je i način rekreacije. Idite i u prirodu. Boravak u prirodi, domaća hrana, smiren um i pozitivno razmišljanje pomoći će da prebrodimo i ovo teško razdoblje koje nas je sada sve snašlo - zaključuje ova hrabra žena.

Za više informacija o Nacionalnom programu tu je besplatni telefon 0800-8586, kao i mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.



Powered by

Donat

Linker
16. travanj 2024 14:19