FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ČINJENICE I DOKAZI, DOSTUPNI PODACI

Ne, cjepiva nisu nastala preko noći niti će vam promijeniti DNK. Na jednom mjestu donosimo sve što vas je zanimalo, a niste znali koga pitati

I cjepivo protiv Covid-19, kao i svako drugo, izaziva reakciju našeg organizma. Osim jako malog postotka koji ne stvore protutijela, cijepljene osobe reagiraju na cjepivo poželjnom reakcijom tj. stvaranjem zaštitnih protutijela koja su oku nevidljiva. No, neki imaju i opću te vanjsku, vidljivu reakciju poput lokalnih simptoma koje nazivamo nuspojavama jer su nepoželjne

Piše: Suzana Ciboci/Sponzorirani sadržaj


Cijepljenje protiv bolesti Covid-19 može pomoći u zaštiti od težeg oblika bolesti i smrti, a u slučaju da je dovoljan postotak populacije procijepljen može se i zaustaviti širenje virusa.

Kako nam broj antitijela, koja stvorimo nakon cijepljenja protiv Covida-19 ili preboljenjem bolesti, opada s vremenom, većina zemalja savjetuje primjenu treće doze cjepiva te i dalje poticanje cijepljenja protiv korone onih koji još nisu cijepljeni. Cjepivo je naše oružje u borbi s virusom, njime se može zaustaviti širenje virusa i smanjiti smrtnost od njega.


Treća doza i docjepljivanje (tzv. booster doza)

Treća doza primjenjuje preporučuje se osobama za koje se smatra da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor jer je njihov imunološki sustav slabije odgovorio na cjepivo. To su osobe s oslabljenim imunosnim sustavom, bilo uslijed bolesti (nasljedne bolesti imunosnog sustava, maligne bolesti, HIV bolesnici) bilo uslijed uzimanja lijekova koji oslabljuju imunosni sustav i njegov odgovor na infektivne uzročnike bolesti. Vremenski razmak od druge do treće doze iznosi oko 8 tjedana.

Za razliku od primjene treće doze, docjepljivanje podrazumijeva primjenu dodatne doze cjepiva ((tzv. booster doze) kod osoba koje su uredno primarno procijepljene i imaju zdravi imunosni sustav, nakon većeg vremenskog odmaka (minimalno 6 mjeseci od primarnog cijepljenja). Njegova svrha je obnoviti i produžiti trajanje zaštite stečene primarnim cijepljenjem (slabi nakon određenog vremena).

Preporučuje se npr. korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima, svim osobama u dobi 65 i više godina, svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama, svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.


Zašto nastaju nuspojave

I cjepivo protiv Covid-19, kao i svako drugo, izaziva reakciju našeg organizma. Osim jako malog postotka koji ne stvore protutijela, cijepljene osobe reagiraju na cjepivo poželjnom reakcijom tj. stvaranjem zaštitnih protutijela koja su oku nevidljiva. No, neki imaju i opću te vanjsku, vidljivu reakciju poput lokalnih simptoma koje nazivamo nuspojavama jer su nepoželjne.

Najčešće nuspojave nakon cijepljenja su povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu primjene, glavobolja, bol u mišićima, zimica, opća slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučnina i bol u zglobovima.

To su očekivane nuspojave, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Mogu se javiti i reakcije preosjetljivosti koje se manifestiraju kao osip i svrbež na koži nedugo nakon primjene cjepiva. Zato se nakon cijepljenja preporučuje sve osobe nadzirati 15 minuta, a 30 minuta osobe koje su ranije imale neposrednu alergijsku reakciju nakon primjene nekog lijeka ili su nekada doživjele anafilaksiju. U slučaju anafilaksije (oticanje lica, grla ili jezika te poteškoće s disanjem ili gutanjem) primijenit će se antialergijski lijekovi. Rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica, što se povezuje s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

Nuspojave nakon druge doze cjepiva mogu biti intenzivnije od onih koje ste doživjeli nakon prvog cijepljenja. Očekivane su i trebale bi nestati u roku od nekoliko dana.


Ako ste primili dodatnu tzv. booster dozu

Do sada su neželjene reakcije prijavljene nakon dobivanja dodatne tzv. booster doze slične onima koje se javljaju nakon primarnog cijepljenja s jednom ili dvije doze (ovisno o vrsti cjepiva koje ste primili). Vrućica, glavobolja, umor i bol na mjestu injekcije bile su najčešće prijavljene nuspojave, a sveukupno, većina nuspojava bila je blaga do umjerena. Dodatne česte nuspojave bile su umor u mišićima ili zglobovima te povišena tjelesna temperatura.

Nešto češće nego nakon prve dvije ili jedne doze mogu se javiti natečeni limfni čvorovi ispod pazuha. Naime, limfni čvorovi dio su imunosnog sustava pa su otečeni limfni čvorovi ispod pazuha ruke u koju ste dobili cjepivo očekivana nuspojava. Savjetuje se razgovarati s liječnikom ako u isto vrijeme idete na mamografiju jer bi je otečeni limfni čvorovi mogli ometati i dati lažni nalaz u probiru za rak dojke.

Osim toga, kao i kod primjene dvije doze ili jedne doze primarne serije, moguće su i ozbiljnije nuspojave, no one su po učestalosti rijetke.


Trebaju li se cijepiti trudnice

Cijepljenje protiv Covid-19 virusa preporučuje se osobama starijim od 12 godina. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) 19. listopada 2021. potvrdio je preporuku za Covid-19 cijepljenje za trudnice, žene koje doje, one koje planiraju trudnoću naglašavajući kako ne postoje nikakvi dokazi da cjepivo umanjuje plodnost muškarca i žene.

Iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a poručuju da do sada dostupni podaci ukazuju na to da cijepljenje nema štetan utjecaj na zdravlje trudnice, a s druge strane ima sve više podataka da trudnice imaju veći rizik od komplikacija uzrokovanih bolesti Covid-19. Njemačko društvo opstetričara objavilo je rezultate praćenja trudnica s Covid-19 infekcijom, a koji pokazuju na izrazito povišene rizike za majku i fetus.

Na temelju zaključaka velikog broja znanstveno utemeljenih, relevantnih istraživanja i publikacija, te argumentiranih mišljenja uglednih stručnih institucija i društava (Svjetske zdravstvene organizacije-WHO, Američkog društva za reproduktivnu medicinu - ASRM, Europskog društva za humanurreprodukciju i embriologiju - ESHRE, Kraljevskog društva opstetričara i ginekologa - RCOG,Američkog koleđa za opstetriciju i ginekologiju - ACOG CDC, i dr.) Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, Hrvatsko društvo za perinatalnu medicinu., Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora donijelo je zaključak i preporuku da je trudnice poželjno cijepiti mRNA cjepivima jer cjepiva snažno štite trudnicu pa i fetus i novorođenče od bolesti.

Cjepljenje u trudnoći nije kontraindicirano, a finalnu odluku, u dogovoru s trudnicom, donosi liječnik na temelju procjene omjera dobrobiti i rizika za majku i dijete.


Imunokompromitirane osobe

U sklopu programa cijepljenja protiv bolesti Covid-19 i strategije zaštite cjepivom najugroženijih skupina u smislu sprječavanja ozbiljne bolesti koja može rezultirati dugotrajnim posljedicama, iz HZJZ-a ističu da je važno obratiti pažnju na određene kategorije imunokompromitiranih osoba. Naime, osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili osobe koje uzimaju imunosupresivne lijekove ili terapije izložene su povećanom riziku razvoja teških oblika bolesti Covid-19. Trenutačno odobrena cjepiva protiv Covid-19 u EU nisu živa cjepiva i stoga se, ukoliko nema kontraindikacija, mogu davati osobama s oslabljenim imunološkim sustavom.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i zaključilo je 4. listopada 2021. da dodatna, treća doza cjepiva proizvođača BioNTech/Pfizer i proizvođača Moderna protiv bolesti Covid-19 može biti primijenjena u osoba sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom.


Cijepljenje djece protiv Covid-19

Za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv Covid-19 bolesti (od proizvođača BioNTech/Pfizer i Moderna), a u SAD-u je agencija za hranu i lijekove, FDA, odobrila Pfizerovo cjepivo protiv korone za djecu od 5 do 11 godina.

Prema preporukama HZJZ-a, djeca imaju znatno manji rizik od težih oblika bolesti i smrti od Covid-19 nego što je to slučaj kod odraslih, no tijekom školske godine povećan je rizik za širenje zaraze zbog nužnog okupljanja i grupiranja djece i odraslih. Savjetuje se da se cijepe ona djeca koja imaju kronične bolesti ili ona koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Preporučuje se da se cijepe i učenici završnih razreda srednjih škola, oni koji pohađaju praktičnu, terensku i izvan-učioničku nastavu, učenici u učeničkim domovima...


Ozbiljnije nuspojave

Do danas su sustavi uspostavljeni za praćenje sigurnosti cjepiva pronašli mali broj ozbiljnih zdravstvenih problema nakon cijepljenja protiv Covid-19, i svi su rijetki. To su anafilaksija, tromboza sa sindromom trombocitopenije (TTS, pojava krvnih ugrušaka i niskog broja krvnih pločica) nakon cijepljenja s J&J/Janssen cjepivom, češće u žena 18-49 godina te miokarditis i perikarditis nakon cijepljenja mRNA cjepivima (BioNTech/Pfizer, Moderna) u adolescenata i mlađih odraslih osoba.


Kako ublažiti nuspojave nakon cijepljenja protiv Covid-19

Odrasli i djeca mogu imati neke nuspojave od cjepiva, što su normalni znakovi da njihovo tijelo gradi zaštitu. Nuspojave mogu utjecati na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, ali one bi trebale nestati za nekoliko dana.

Neki ljudi nemaju nuspojava, no, nema povezanosti između vanjske reakcije na cjepivo i stvaranja zaštitnih protutijela odnosno, ako netko nije imao nikakve reakcije (nuspojave) nakon cijepljenja to ne znači nužno da se nije stvorila zaštita.

Bez obzira na nuspojave, koristi od cijepljenja i dalje nadmašuju poznate i potencijalne rizike. Većina cijepljenih ima blage do umjerene nuspojave koje prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu određenih lijekova kao što su lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature, lijekovi protiv bolova ili hladni oblozi na mjestu uboda.


Što možete očekivati nakon cijepljenja

Uobičajene nuspojave na ruci gdje ste dobili cjepivo:

  • bol,
  • crvenilo,
  • oteklina

U ostatku tijela:

  • umor,
  • glavobolja,
  • bol u mišićima,
  • zimica,
  • povišena temperatura,
  • mučnina.
image
FOTOGRAFIJE:

Bezreceptni lijek

Razgovarajte s liječnikom o uzimanju bezreceptnog lijeka za bilo koju vrstu boli i nelagodu nakon cijepljenja.

Paracetamol može, između ostalog, ublažiti glavobolju i prolazne bolove u mišićima i zglobovima te sniziti povišenu tjelesnu temperaturu. Važno je pridržavati se preporučenih doza. Nakon cijepljenja protiv Covid-19 lijekovi za ublažavanje nuspojava mogu se uzimati ako nemate drugih medicinskih razloga koji sprječavaju da normalno uzimate ove lijekove. Za savjet se obratite liječniku ili ljekarniku.

Nuspojave mogu otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali trebale bi nestati za nekoliko dana. U većini slučajeva, nelagoda od boli ili povišena tjelesna temperatura su normalni znaci da tijelo reagira na cjepivo. No, obratite se liječniku ako su:

  • se crvenilo ili bolnost na mjestu uboda pogoršali nakon 24 sata,
  • nuspojave zabrinjavajuće, pogoršavaju se ili ne prolaze nakon nekoliko dana.


Možete poduzeti i druge korake kod kuće kako biste olakšali eventualne nuspojave nakon cijepljenja.

Možete poduzeti i druge korake kod kuće kako biste olakšali eventualne nuspojave nakon cijepljenja.

Kako bi se smanjila bol i nelagoda na mjestu uboda injekcije:

  • nanesite čistu, hladnu, mokru krpu preko mjesta gdje ste dobili injekciju,
  • koristite ili vježbajte tu ruku.

Kako bi se smanjila nelagoda od groznice:

  • pijte puno tekućine,
  • obucite se lagano.



Razbijamo najčešće mitove: Odgovori na 10 pitanja o cjepivima protiv bolesti Covid-19

Čak i ako razumijemo znanstveni proces, ako vjerujemo medicinskim stručnjacima i znamo koliko su cjepiva važna za borbu protiv zaraznih bolesti, mnogi i dalje imaju nedoumice i pitanja u vezi s cjepivima protiv Covid-19. Što je istina, a što je mit?


1. Mogu li od cjepiva oboljeti od korone?

Nijedno od odobrenih cjepiva protiv Covid-19 ne sadrži živi virus koji uzrokuje Covid-19. To znači da se od cjepiva ne možete razboljeti od korone. Cjepiva uče naš imunosni sustav kako prepoznati i boriti se protiv virusa koji uzrokuje Covid-19. Ponekad taj proces može dovesti do pojave simptoma, kao što su povišena tjelesna temperatura, bol u zglobovima, umor, slabost i još neke druge... Ovi simptomi su normalni i znakovi su da tijelo gradi zaštitu od virusa koji uzrokuje Covid-19. Ako imate nuspojave nakon cijepljenja, razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o uzimanju bezreceptnog lijeka, kao što je paracetamol - za bilo kakvu bol i nelagodu koju možete osjetiti nakon cijepljenja, uključujući povišenu tjelesnu temperaturu. Ove lijekove možete uzeti za kratkotrajno ublažavanje nuspojava nakon cijepljenja ako nemate medicinskih razloga koji sprječavaju njihovo uzimanje.

Nakon cijepljenja potrebno je nekoliko tjedana za razvoj imuniteta. To znači da je moguće da osoba, ukoliko bude izložena virusu SARS-CoV-2 (kontakt sa zaraženom osobom) i njime se zarazi neposredno prije ili neposredno nakon cijepljenja (prije razvoja imuniteta), razvije simptome bolesti. Mogućnost za to postoji jer imunosni sustav nije imao dovoljno vremena za stvaranje odgovarajućeg zaštitnog odgovora na cjepivo.


2. Je li mRNA cjepivo dovoljno istraženo?

mRNA cjepiva (Pfizer-BioNTech i Moderna) djeluju drugačije od drugih vrsta cjepiva, ali jednako kao i druga cjepiva izazivaju imunosni odgovor unutar našeg tijela. Ova vrsta cjepiva je nova, ali istraživanje i razvoj na njemu traje već desetljećima. Messenger RNA (glasniička RNA), ili mRNA, otkriven je već početkom 1960-ih godina, a istraživanje o tome kako se mRNA može isporučiti u stanice razvijeno je 1970-ih godina. Prvo mRNA cjepivo protiv gripe testirano je na miševima još 1990-ih, a prva mRNA cjepiva protiv bjesnoće testirana su 2013. No najveći izazov bio je kako održati da se mRNA, kada uđe u tijelo, ne razgradi prije nego što "prenese" svoju poruku. Napretkom u nanotehnologiji, tj. razvojem masnih kapljica (lipidnih nanočestica) kojima se omotala mRNA poput mjehurića, omogućeno je da se mRNA poruka prevodi u proteine, poput proteina šiljaka SARS-CoV-2, uzročnika bolesti Covid-19, a imunosni sustav na taj način pripremi za njegovo prepoznavanje. Prva mRNA cjepiva koja koriste masne omotnice bila su razvijena protiv smrtonosnog virusa ebole, ali budući da je taj virus prisutan samo u ograničenom broju afričkih zemalja, nije imao znatniji komercijalni razvoj. Sve do pojave Covid-19.


3. Hoće li cjepivo protiv Covid-19 promijeniti moj DNK?

Cjepiva protiv bolesti Covid-19 ni na koji način ne mijenjaju naš DNK niti dolaze u interakciju s njim. I mRNA cjepiva kao i cjepiva s virusnim vektorom protiv Covid-19 daju upute (genetski materijal) našim stanicama da počnu graditi zaštitu od virusa koji uzrokuje Covid-19. Međutim, materijal nikada ne ulazi u jezgru stanice, gdje se čuva naš DNK.

mRNA cjepiva potiču naše stanice da naprave bezopasni dio virusa, protein šiljka, koji se nalazi na površini virusa SARS-Cov-2. Nakon izrade proteina šiljka stanice našeg tijela ga izlažu na svojoj površini. Naš imunosni sustav tada prepoznaje da mu tamo nije mjesto i reagira kako bi ga se riješio. Kada započne imunosni odgovor, proizvode se antitijela, stvarajući isti odgovor koji se događa u prirodnoj infekciji.

Za razliku od mRNA cjepiva, cjepiva na osnovi virusnog vektora koriste oslabljeni virus. Takva su npr. i cjepiva protiv ospica i gripe. Vektorsko cjepivo protiv Covid-19 bolesti sadrži bezopasni adenovirus pomoću kojeg se našim stanicama isporučuju „upute” za proizvodnju proteina šiljka SARS-CoV-2 virusa. Na njega naš imunosni sustav stvara antitijela, a to pomaže u zaštiti od buduće infekcije.


4. Sadrže li cjepiva mikročipove?

Cjepiva ne sadrže mikročipove. Razvijaju se za borbu protiv bolesti i ne primjenjuju se za praćenje našeg kretanja. Cilj je da djeluju tako što stimuliraju naš imunosni sustav da proizvodi antitijela, baš kao što bi to učinio da smo izloženi bolesti. Nakon cijepljenja, razvijamo imunitet na Covid-19. Imunitet razvijamo i kada obolimo. Prema istraživanjima, imunitet slabi s vremenom pa je stoga potrebno docjepljivanje ili booster doza.


5. Mogu li cjepiva potaknuti stvaranje varijanti koronavirusa?

Cjepiva protiv bolesti Covid-19 ne stvaraju niti dovode do pojave varijanti virusa koji uzrokuje Covid-19. Čak je i prije Covid-19 cjepiva postojalo nekoliko varijanti virusa. Kada virus široko cirkulira u populaciji i uzrokuje infekciju kod velikog dijela populacije, povećava se vjerojatnost i broj njegovih mutacija (promjena) i javljaju se nove varijante virusa. Obzirom na nisku procijepljenost populacije, čekuje se da će se nove varijante nastaviti pojavljivati sve dok se virus širi i nastavlja mijenjati. Cjepiva protiv Covid-19 mogu spriječiti pojavu novih varijanti na način da se visokom procijepljenošću populacije smanji širenje virusa, a tome pridonose i pridržavanje mjera kao što su često pranje ruku, nošenje maske, fizičko distanciranje, dobra ventilacija i izbjegavanje mjesta s gužvom ili zatvorenih prostorija. Što se manje virus širi, manje su mogućnosti za njegove mutacije.


6. Je li sigurno primiti cjepivo ako planiram zatrudnjeti?

Cijepljenje protiv Covid-19 preporučuje se svima u dobi od 12 godina ili starijima, uključujući osobe koje sada pokušavaju zatrudnjeti ili bi mogle zatrudnjeti u budućnosti, kao i njihove partnere. Trenutno nema dokaza da bilo koja cjepiva, uključujući i ova uzrokuju probleme s plodnošću (problemi s pokušajem trudnoće) kod žena ili muškaraca. Trenutno nema dokaza da bi antitijela koje tijelo proizvede nakon cijepljenja ili da bi sastojci cjepiva uzrokovali bilo kakve probleme s trudnoćom sada ili u budućnosti. U nedavnoj studiji in vitro oplodnje, istraživači su usporedili stope uspjeha trudnoće među tri skupine žena - one koje su cijepljene protiv Covid-19, one koje su nedavno preboljele bolest, one koje nisu cijepljene i nisu bile inficirane virusom koji uzrokuje Covid-19. Studija nije pronašla razlike u stopama uspjeha trudnoće među tri skupine. Kao i kod svih cjepiva, znanstvenici pažljivo proučavaju cjepiva protiv Covid-19 za nuspojave i izvijestit će o nalazima kada postanu dostupna.


7. Mogu li cjepiva utjecati na proizvodnju spermija i na plodnost?

Trenutno nema dokaza da bilo koja cjepiva, uključujući cjepiva protiv Covid-19, uzrokuju probleme s plodnošću muškaraca. Nedavna mala studija na 45 zdravih muškaraca koji su primili mRNA cjepivo (Pfizer-BioNTech ili Moderna) proučavala je karakteristike sperme, poput količine i kretanja, prije i nakon cijepljenja. Istraživači nisu pronašli značajne promjene u tim karakteristikama sperme nakon cijepljenja. Povišenje tjelesne temperature tijekom bolesti povezano je s kratkoročnim smanjenjem proizvodnje sperme kod zdravih muškaraca. Iako vrućica može biti i nuspojava cijepljenja, nema trenutnih dokaza da vrućica nakon cijepljenja protiv Covid-19 utječe na proizvodnju sperme.


8. Moram li nositi masku ako sam cijepljen?

I nakon cijepljenja trebali biste nastaviti nositi masku kada ste među ljudima, prati ruke i održavati fizičku distancu. Za to postoji nekoliko razloga.

Prvi je da većina odobrenih cjepiva (osim Johnson&Johnson) zahtijevaju dvije doze u razmaku od dva, tri do četiri tjedna ili šest kako bi se postigao najbolji mogući imunitet. Kada dobijete prvu injekciju, ne postajete odmah imuni. Treba najmanje 7-10 dana da naše tijelo počne razvijati antitijela (protutijela), a zatim se protutijela nastavljaju povećavati tijekom sljedećih nekoliko tjedana. Drugi razlog je taj što su ova cjepiva razvijena i testirana na njihovu sposobnost sprječavanja teških bolesti i smrti od Covid-19, ali ne štite od asimptomatske infekcije i širenja.


9. Trebaju li se cijepiti i oni koji su preboljeli Covid-19?

Nažalost, moguće je dobiti Covid-19 više puta. Imunitet našeg tijela na infekciju s vremenom slabi, pa nas antitijela koja su stvorena kada smo se oporavili od koronavirusa ili cijepili neće dugoročno štititi od ponovne infekcije.

Podaci recentne studije su, međutim, pokazali da cjepivo pruža bolju zaštitu od prirodne infekcije. Naime, zapaženo je da su necijepljene osobe imale 2,34 puta veću vjerojatnost da će se ponovno zaraziti od onih koji su bili potpuno cijepljeni. Značajni imunološki dokazi i sve veći broj epidemioloških dokaza ukazuju na to da cijepljenje nakon infekcije značajno poboljšava zaštitu i dodatno smanjuje rizik od ponovne infekcije, što postavlja temelj za preporuke američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-a). CDC također navodi da se cijepljene osobe brže i lakše oporave od virusa i, ako se zaraze, imaju blaži oblik bolesti. No kako se virus brzo širi i mijenja, a nije postignuta očekivana stopa procijepljenosti stručnjaci savjetuju i treću doza cijepljenja protiv Covid-19 .


10. Nazire li se kraj pandemije?

Voljeli bismo prebaciti prekidač i sve vratiti u normalu, ali zapravo pandemija će još potrajati.

No, stope cijepljenja su usporile u mnogim zemljama, u međuvremenu virus nastavlja mutirati, a nove varijante nastavljaju pustošiti necijepljenu populaciju, uključujući djecu.

Ono što do sada znamo o koronavirusu sugerira da bi nam, za povratak na način života prije pandemije, bez ograničenja naših aktivnosti, trebalo da najmanje 70% stanovništva bude imuno (cijepljenjem ili preboljenjem) kako bismo smanjili stopu zaraze i postigli tzv. „imunitet krda”. Ali ova razina ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući zaraznost virusa (razvoj novih, zaraznijih varijanti virusa) i kako ljudi ulaze u međusobne interakcije (distanca, maske...).

Za sada bi svi mi, uključujući i cijepljene osobe, trebali nastaviti pomagati u usporavanju širenja virusa, uključujući nošenje maski, pranje ruku i fizičko distanciranje.


SPONZORIRANI ČLANAK

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.





IZVORI:

* HZJZ; Preporuke za primjenu treće doze u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 (http://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke-za-primjenu-treće-doze-u-imunokompromitiranih-osoba-i-docjepljivanje-protiv-bolesti-COVID-19.pdf

* Centers for Disease Control and Prevention. Early safety monitoring for additional COVID-19 vaccine doses: Reports to VAERS and v-saf (https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2021-09-22/06-COVID-Hause-508.pdf)

* Preporuke o cijepljenju protiv COVID-19 i planiranju trudnoće, medicinski potpomognutoj oplodnji i trudnoći; (www.hdpm.hr)

* FDA Authorizes Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for Emergency Use in Children 5 through 11 Years of Age (www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-emergency-use-children-5-through-11-years-age)

HZJZ. Dobrovoljno cijepljenje djece protiv Covid-19 u dobi 12 i više godina. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Dobrovoljno-cijepljenje-djece.pdf)

* Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Takes Additional Actions on the Use of a Booster Dose for COVID-19 Vaccines; (https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-Covid-19-update-fda-takes-additional-actions-use-booster-dose-Covid-19-vaccines)

* Cleveland Clinic: Swollen Lymph Nodes After COVID-19 Vaccine: Why You Shouldn’t Be Alarmed; (https://health.clevelandclinic.org/dont-be-alarmed-by-this-Covid-19-vaccine-side-effect-that-could-be-confused-with-breast-cancer/)

* Centers for Disease Control and Prevention. Possible Side Effects After Getting a COVID-19 Vaccine; (https:// www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html)

* Centers for Disease Control and Prevention. Safety of COVID-19 Vaccines. (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/safety-of-vaccines.html)

* HALMED. Podaci o zaprimljenim prijavama sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19. (https://www.halmed.hr/COVID-19/Kako-prijaviti-sumnju-na-nuspojavu/Podaci-o-zaprimljenim-prijavama-sumnji-na-nuspojave-cjepiva-protiv-bolesti-COVID-19/)

* Lekadol® od prvih simptoma boli (www.sandoz.hr/proizvodi/lekadol)

* Hrvatski zavod za javno zdravstvo/ cijepljenje protiv COVID-19: Najčešća pitanja i odgovori (www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/cijepljenje-protiv-Covid-19-bolesti-najcesca-pitanja-i-odgovori/)

* The Long History of mRNA Vaccines. Johns Hopkins Bloomberg (https://publichealth.jhu.edu/2021/the-long-history-of-mrna-vaccines)

* Centers for Disease Control and Prevention. Myths and Facts about COVID-19 Vaccines (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/facts.html)

* HALMED. Kako cjepiva protiv bolesti COVID-19 djeluju? (https://www.halmed.hr/COVID-19/Odgovori-na-najcesca-pitanja/Kako-cjepiva-protiv-bolesti-COVID-19-djeluju/)

* WHO. The effects of virus variants on COVID-19 vaccines.( https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-effects-of-virus-variants-on-covid-19-vaccines?gclid=CjwKCAiAm7OMBhAQEiwArvGi3KCsZ_rBvw3BsetZUd7ywDyacRRqJuO1nq4HAcFKI8IVAfcUzBKjEBoCkMYQAvD_BwE)

* Centers for Disease Control and Prevention. COVID-19 Vaccines for People Who Would Like to Have a Baby; (www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/planning-for-pregnancy.html)

* Morris RS. SARS-CoV-2 spike protein seropositivity from vaccination or infection does not cause sterility. FS Rep. 2021 Sep;2(3):253-255.

* Gonzalez DC et al. Sperm Parameters Before and After COVID-19 mRNA Vaccination. JAMA. 2021;326(3):273-274

* Carlsen E et al . Sperm Parameters Before and After COVID-19 mRNA Vaccination. Hum Reprod 2003;18(10):2089–2092

* Cleveland Clinics: Common COVID-19 Vaccine Myths Explained; (https://health.clevelandclinic.org/common-Covid-19-vaccine-myths-explained/)

* Centers for Disease Control and Prevention. Science Brief: SARS-CoV-2 Infection-induced and Vaccine-induced Immunity (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/science/science-briefs/vaccine-induced-immunity.html)

* Centers for Disease Control and Prevention. New CDC Study: Vaccination Offers Higher Protection than Previous COVID-19 Infection. (https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s0806-vaccination-protection.html)

* Johns Hopkins. What is Herd Immunity and How Can We Achieve It With COVID-19? (https://www.jhsph.edu/COVID-19/articles/achieving-herd-immunity-with-COVID19.html)

Linker
25. travanj 2024 15:33