Hranite ih samo poslasticama koje ste za njih kupili u prodavaonici hrane za životinje i držite ih dalje od kuhinjskog stola i kante za otpatke.

 SHUTTERSTOCK
Čuvajte ih

Neke popularne blagdanske delicije mogu biti smrtonosne za kućne ljubimce

Evo nekoliko najčešćih problema povezanih s hranom na koje veterinari nailaze tijekom blagdana te što možete učiniti ako se nešto od toga dogodi vašem ljubimcu

Uobičajeno je da se tijekom blagdana ljudi časte posebnim jelima, a mnogi vlasnici pasa blagdanske delicije žele podijeliti sa svojim četveronožnim ljubimcima. No, neka uobičajena božićna jela za ljubimce su opasna. Evo nekoliko najčešćih problema povezanih s hranom na koje veterinari nailaze tijekom blagdana te što možete učiniti ako se nešto od toga dogodi vašem ljubimcu.

Opasnosti masne hrane

Pečena purica ili odojak sigurno su među najpopularnijim blagdanskim jelima, a mnogi bi se psi i mačke složili sa svojim vlasnicima da je pečenje vrlo ukusno. No, mast prisutna u purećoj koži te višak masnoća koje dolaze uz pečenku, poput slanine ili maslaca, nisu dobar izbor za pse i mačke. Ljubimci koji pojedu previše masti mogu razviti pankreatitis, upalu gušterače – organa koji pomaže u razgradnji masti, proteina i ugljikohidrata. Pankreatitis dovodi do toga da gušterača luči probavne enzime te na kraju „pojede” samu sebe. Ukoliko se ne liječi, pankreatitis može utjecati na druge organske sustave, poput bubrega i jetre pa čak i uzrokovati zgrušavanje krvi. Uobičajeni simptomi pankreatitisa uključuju povraćanje i proljev. Ljubimce koji imaju pankretaitis treba odmah odvesti veterinaru, koji će obaviti krvne pretrage, uključujući i posebne testove za enzime gušterače koji se nazivaju imunoreaktivnost pankreasne lipaze ili cPLI/fPLI.

Liječenje pankreatitisa uglavnom se svodi na ublažavanje simptoma. Ljubimac prima tekućinu koja mu pomaže da uspostavi ravnotežu elektrolita, uz dodatak lijekova protiv mučnine i proljeva. Ponekad mogu biti potrebni i antibiotici, kao i suplementi za zaštitu jetre i probiotici, te posebna dijetna prehrana.

I luk i kruh su štetni

Kad bi samo pečena purica bila problem! Naime, postoji niz blagdanskih sastojaka ili jela koji mogu naškoditi zdravlju ljubimaca. U blagdanskim jelima koristimo poriluk, češnjak, luk, vlasac i ljutiku. Oni su zdravi za ljude, ali za pse i mačke su toksični. Ako ih pojedu, mogu izazvati hemolitičku anemiju, bolest kod koje dolazi do smanjenja broja crvenih krvnih stanica. Znakovi anemije, koji se obično javljaju nekoliko dana nakon konzumiranja tih namirnica, uključuju povraćanje proljev, letargiju i žuticu. Kako bi liječili hemolitičku anemiju kod ljubimaca, veterinari obično naprave pretrage krvi te prema nalazima odlučuju je li potrebna transfuzija krvi. Simptome intoksikacije ovim namirnicama liječe nadoknadom tekućine, antioksidansima i lijekovima protiv mučnine. Hrana spravljena od dizanog tijesta, poput nekih blagdanskih kolača ili kruha također spada u ono što bi trebalo skloniti od ljubimaca. Kvasac u takvoj hrani može fermentirati u toplom želucu vašeg ljubimca te proizvesti toksičnu razinu etanola. Kod ljubimaca trovanje etanolom može dovesti do razvoja metaboličke acidoze, što može uzrokovati nagli pad šećera u krvi, otežano disanje, epileptičke napadaje i srčani zastoj. Vlasnici ljubimaca obično ne posumnjaju na metaboličku acidozu dok već nije skoro prekasno jer ima malo vidljivih simptoma. Stoga, ako mislite da postoji mogućnost da je vaš ljubimac progutao bilo kakav komad pečenog ili sirovog tijesta s kvascem, odmah ga odvedite veterinaru. Također, nije loše spomenuti da ljubimci mogu razviti trovanje etanolom i ako ližu koktele ili pivo pa je najbolje da alkoholna pića držite izvan njihova dosega.

Čokolada nije za ljubimce

A što s omiljenom blagdanskom poslasticom - čokoladom? Ono što ljude privlači čokoladi – metilksantini poput teobromina i kafeina, za ljubimce je toksično. Kad nastane situacija da veterinari moraju hitno liječiti ljubimca zbog toga što je pojeo čokoladu, najčešće se radi o tome da su djeca podijelila svoju slasticu sa svojim voljenim ljubimcem. Ljubimci koji pojedu čokoladu mogu razviti trovanje čokoladom, stanje kod kojeg se u tijelu akumuliraju metilksantini. Znakovi trovanja čokoladom kod ljubimaca uključuju tremor, ubrzan rad srca, povraćanje, proljev, nemir pa čak i epileptičke napadaje. Trovanje čokoladom je za ljubimce stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Potrebno je isprazniti želudac ljubimca i dati potpornu terapiju s izotoničnom vodom i aktivnim ugljenom. Veterinar će vjerojatno pitati koju vrstu čokolade i koju količinu je ljubimac pojeo jer neke vrste čokolade, poput čokolade za kuhanje, mogu dodatno pogoršati toksični učinak. Uz to, čokolada ima mnogo masnoće pa niti gušterača vašeg psa ili mačke neće biti sretna zbog toga.

Grožđe i psi ne idu zajedno

A što je s voćem? Na blagdanskim okupljanima često se poslužuje grožđe koje je vrlo toksično za pse, kako svježe tako i sušeno u obliku grožđica. Ako ga pojedu, vinska kiselina u grožđu ili grožđicama može izazvati bolest bubrega. Tipični simptomi akutne bubrežne bolesti kod psa su povraćanje, proljev i povećan unos vode. Akutna bubrežna bolest je hitno medicinsko stanje. Sumnjate li na to, morate odjuriti najbližem veterinaru. Liječenje se obično svodi na stabiliziranje psa izotoničnom tekućinom.

Slatko za ljude, otrovno za ljubimce

Iako je trovanje ksilitolom jedna od čestih hitnih intervencija koje provode veterinari, vlasnici ljubimaca ne znaju mnogo o tome. Ksilitol je umjetno sladilo koje se često koristi u proizvodima s oznakom „bez šećera”. Iako je siguran za ljude, za pse i mačke predstavlja brzodjelujući i potencijalno smrtonosan otrov. Konzumacija čak i najmanje količine ksilitola može dovesti do toga da jetra ljubimca počne brzo lučiti inzulin, što dovodi do hipoglikemije. U roku od 30 minuta kod ljubimca će se pojaviti simptomi poput povraćanja, letargije, epileptičkih napadaja i gubitka koordinacije u udovima (što se naziva ataksija). Hitno liječenje uključuje davanje izotonične tekućine koja sadrži dekstrozu kako bi se podigla razina šećera u krvi te praćenje životinje i njezinog stanja.

Pouka?

Neke ukusne delicije koje su za nas sigurne, mogu biti vrlo opasne za ljubimce. Ne samo pse i mačke, već i za ptice, reptile, hrčke i slično. Dakle, učinite svojim ljubimcima blagdane posebnim tako što ćete im dati poslastice koje ste za njih kupili u prodavaonici hrane za životinje i držite ih dalje od kuhinjskog stola i kante za otpatke.

Linker
23. svibanj 2024 01:45