SHUTTERSTOCK
napravite čaj

Osim što plijeni ljepotom i neodoljivim mirisom, trešnjin cvijet pospješuje sagorijevanje masti

Odlična pomoć u mršavljenju je i zeleni čaj s cvjetovima trešnje

Trešnjin cvijet s laticama u nijansama od bijele do svijetlo i tamnoružičaste zaista je čudesno lijep, naročito onaj orijentalnih vrsta trešnje ili tzv. japanske trešnje koji ima dvostruki niz latica. S obzirom na njegovu ljepotu, ali i činjenicu da osim proljeća i početka, simbolizira ljepotu, savršenstvo, ali i prolaznost života (jer cvate samo dva tjedna), a smatra se i da donosi uspjeh, nije čudo da su štovanje tog cvijeta preuzeli mnogi narodi. Osim ljepote, trešnjin cvijet krasi i neodoljiv, osvježavajući miris koji je postao toliko popularan da postoji mnoštvo proizvoda, od parfema i sapuna do deterdženata, s njime. Od stabla trešnje gotovo se sve koristi u industriji ljepote: listovi, plodovi, koštice, peteljke i cvjetovi, pa i smola iz kore drva.

Pomoć kod mršavljenja

Ekstrakti cvijeta trešnje naročito su učinkovita pomoć kod masnih naslaga i problema zadržavanja vode u tkivima jer dreniraju višak tekućine i rastapaju masne naslage te tako sprečavaju pojavu celulita. Odlična pomoć u mršavljenju je i zeleni čaj s cvjetovima trešnje. Pospješuje sagorijevanje masti te tako olakšava gubitak suvišnih kilograma.

image
SHUTTERSTOCK

U kozmetici

Cvjetovi se obilno koriste u kozmetici, u proizvodima za njegu kože, zbog opojnog mirisa, ali i zbog antioksidacijskog, hidratantnog i umirujućeg učinka. Cvijet trešnje bogat je esencijalnim masnim kiselinama te obnavlja prirodnu zaštitnu barijeru kože i kožu čini mekšom i glađom na dodir. Pupoljci trešnjina cvijeta idealni su za zrelu kožu jer djeluju obnavljajuće i pospješuju stvaranje kolagena u fibroblastima. Imaju i protuupalno djelovanje pa mogu pomoći kod ublažavanja iritacija te, zahvaljujući sposobnosti da spriječe stvaranje melanina, mogu izbijeliti i ujednačiti neujednačenu pigmentaciju uslijed djelovanja UV zraka.

U svim tim dobrobitima za kožu možete uživati, pa i potencirati ih, koristite li za kupke, njegu i ispiranje kože čaj od cvjetova trešnje jer on sadrži više antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina i protuupalnih faktora nego što ih imaju kozmetički proizvodi na bazi cvjetova trešnje.

Linker
20. travanj 2024 03:39