FOTOGRAFIJE: IZUSEK GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Otiču mi noge i vrti mi se, jesu li to problemi sa srcem?

Nagomilavanje krvi u lijevoj srčanoj pretklijetki opterećuje pluća i izaziva zaduhu

Već duže vrijeme osjećan umor i vrtoglavice, a i noge mi otiču. Dah mi je nešto kraći nego obično. Mogu li ovi znaci ukazivati na probleme sa srcem? Koji su tipični simptomi kardiovaskularnih bolesti?

Mladen Z., Krapina

Odgovara dr. Damir Petrušić, internist:

image
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

"Srce se sastoji od dvije pretklijetke i dvije klijetke - desne pretklijetke i desne klijetke te lijeve pretklijetke i lijeve klijetke. Zato često govorimo o popuštanju lijevog ili desnog srca ili se radi o slabosti i lijeve i desne strane, kada govorimo o globalnom srčanom popuštanju. Simptomi popuštanja lijevog srca su kratak dah pa nijansirano sve do jake zaduhe i nemogućnosti ležanja na jednom jastuku. Bolesnik na kraju traži polusjedeći ili čak sjedeći položaj, inače osjeća simptome gušenja. Takav bolesnik je umoran i u težim slučajevima nervoze ne može podnijeti ni najmanji fizički napor (umor i zaduha). To se događa kada zbog slabosti srčani mišić lijeve klijetke (najčešće zbog ateroskleroze, koronarne bolesti, upale srčanog mišića ili drugih razloga) ne može prispjelu krv izbaciti u aortu (krvnu žilu koja se grana i kisikom obogaćenu krv daje cijelom tijelu). Isto se događa zbog bolesti mitralnog zaliska (zalistak između lijeve pretklijetke i lijeve klijetke, a ime je dobio jer sliči biskupskoj mitri), bilo da se radi o njegovu suženju i nepotpunom otvaranju, pa prema tome i zastoju krvi u lijevoj pretklijetki, ili se pak nepotpuno zatvara u vrijeme kada bi trebao spriječiti vraćanje krvi iz klijetke u pretklijetku. U oba slučaja nagomilavanje krvi u lijevoj pretklijetki opterećuje pluća i izaziva zaduhu.

Nedostatak zraka, a ne bol

Ponekad se i angina pektoris (slabija opskrba srčanog mišića krvlju) može manifestirati kao nedostatak zraka, a ne kao bol u prsima. To je važno prepoznati jer su tu i obrada i terapijski pristup drukčiji u odnosu na popuštanje srca kao pumpe. Simptomi popuštanja desnog srca su plave usne u toploj prostoriji, nabrekle vene na vratu u ležećem, pa čak i u sjedećem položaju, bolovi pod desnim rebrenim lukom i osjećaj otekline na tom mjestu (povećana jetra zbog zastoja krvi). Simetrična otečenost nogu je redovita pojava, a ponekad je otečenost toliko izražena da su otečene i natkoljenice, trbušna stijenka (dakle i trup), zna se pojaviti "voda" u trbušnoj šupljini (ascites). Dakako, tu postoje nijanse i jako ih je važno na vrijeme prepoznati. To se događa zbog slabosti desne klijetke iii zbog bolesti trikuspidnog zaliska (tako se zove jer se sastoji od tri listića) koji se nalazi između desne pretklijetke i desne klijetke (bilo da se radi o suženju zaliska ili nepotpunom zatvaranju, kako je to opisano kod mitralnog zaliska). Dakako, to mogu uzrokovati i koronama bolest, stanje poslije infarkta, upala srčanog mišića, upala perikarda (srčane ovojnice) i niz drugih bolesti. U globalnom srčanom popuštanju, gdje se radi o slabosti i lijeve i desne klijetke, riječ je o kombinaciji opisanih simptoma."

Linker
03. lipanj 2024 12:09