FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Postoje li dodaci prehrani i lijekovi bez nuspojava?

Svaki lijek može izazvati nuspojavu pa je važna procjena rizika i koristi, tj. odvagnuti vjerojatne koristi prema vjerojatnosti nuspojava

Što misliti o preparatima koje reklamiraju da nemaju nikakve nuspojave?

Diana Z., Krk

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Važno je znati da svaki lijek može izazvati nuspojavu pa je procjena rizika i koristi, tj. odvagnuti vjerojatne koristi prema vjerojatnosti nuspojava, najvažnija prilikom svakog propisivanja lijeka. Nuspojave mogu biti tek neznatni poremećaji (mučnina, alergijska reakcija na koži, pospanost, kašalj, bolovi u želucu...) ili pak teži problemi zbog kojih čak treba prekinuti terapiju pa sve do pojave vrlo rijetkih, ali fatalnih nuspojava. No, iz straha od nuspojava ne bi bilo dobro samostalno donijeti odluku o prekidu uzimanja lijeka, jer je preporučeni lijek za pacijenta možda od životne važnosti. Ako se vaše pitanje odnosi na lijekove u užem smislu, oni prolaze strogu kontrolu i dolaze u promet samo kada ih odobri nadležna regulatorna agencija (kod nas je to HALMED - Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) i u tekstu upute navedeni su svi podaci, pa tako i moguće nuspojave (označene kao česte, manje česte, rijetke i vrlo rijetke).

Samo legalni izvori

Proizvodi koji nisu lijek u užem smislu, nego su tzv. dodaci prehrani, sadrže prirodne sastojke za koje je poznato da imaju povoljno djelovanje na neke zdravstvene probleme i u ljekovite svrhe se već dugo tradicionalno upotrebljavaju. Ne pripadaju pod Zakon o lijekovima, nego pod Zakon o hrani i regulirani su Pravilnikom o dodacima prehrani. Njihova regulativa nije tako sveobuhvatna i stroga kao kod lijekova, obuhvaća zdravstvenu ispravnost (mikrobiološka čistoća, prisutnost teških metala), ali ne i potpunu kontrolu kvalitete koju definiraju propisi o lijekovima. Iako sadrže biljne i druge prirodne sastojke, ne znači da su apsolutno neškodljivi. Na nekim preparatima su navedene poznate nuspojave, ali ne bi trebalo imati povjerenja u proizvod koji se reklamira da ih uopće nema. Kod odabira takvih proizvoda treba obratiti pažnju na tekst upute, da je od nekog poznatog proizvođača i da se nabavlja legalnim putem (u ljekarnama ili tzv. specijaliziranim prodavaonicama), a ne preko interneta iz nepoznatih izvora."

Linker
16. svibanj 2024 01:08