Getty Images
ljigavo, ali važno

Povećava li mlijeko sluzavost organizma? I što o našem zdravlju govori boja iscjetka iz nosa?

 

S igurno se i vi, kad ste prehlađeni, pitate odakle dolaze svi ti šmrklji kojih vam je pun nos. I stvarno, otkuda dolaze? Od čega su? I zašto ih imamo?

Najvažniji njihov sastojak je mukus iz nosa, odnosno sluz. Prosječni nos svaki dan proizvede i do litru i pol sluzi koja služi kao lubrikant za nos i sinuse, kao štit koji čuva osjetljivo tkivo i žilice u nosnicama i sinusima i kao zamka u koju se hvataju uljezi poput peluda, prašine, bakterija i virusa.

Sluzi se stvara više kad smo prehlađeni ili imamo upalu sinusa, jer tijelo nastoji izbaciti uzročnike. Tada curi iz nosa i niz grlo. A šmrklji su osušena sluz nakupljena u nosnicama s dodatkom bakterija, prljavštine, peluda...

Boja im se razlikuje ovisno o tome što se u sluz uhvatilo. Smeđa i žuta rezultat su nečistoća i peluda, a zelena ukazuje na upalu. Mogu biti i krvavi ako se oštetila nježna sluznica nosnica ili je pukla žilica.

Njima se tijelo rješava suvišne sluzi; kad sluz zarobi mikrobe, sićušne dlačice u nosnicama tjeraju je van. Ako to ne izvedu dovoljno brzo, sluz će se na zraku osušiti i postati šmrkalj.

Produkcija sluzi ključna je metoda kojom se tijelo bori protiv prehlada. Organizam na prisutnost virusa reagira stvaranjem dodatnog histamina, te sluznica u nosu bubri i proizvodi više sluzi.

Stvara se deblji sloj mukusa koji sprečava prodor infektivnog materijala u nosno tkivo koji izbacujemo zajedno sa sluzi.

Smijem li piti mlijeko ako sam prehlađen?

Mnogi izbjegavaju piti mlijeko tijekom prehlade i gripe jer su čuli da ono potiče stvaranje sluzi. Točno je, međutim, da mlijeko i mliječni proizvodi privremeno oblažu usta i jezik filmom koji mnogi pogrešno nazivaju sluz, ali nema opravdanog razloga za izbjegavanje mlijeka kod simptoma prehlade.

Naprotiv, dr. Julie Baughn iz Klinike Mayo kaže da iako taj mliječni film može biti pomalo iritirajući za grlo tijekom bolesti, mlijeko i mliječni proizvode ne dovode do stvaranja više sluzi, a mogu umiriti nadraženo grlo tijekom prehlade.

Mlijeko i jogurt ponekad su jedino što nam odgovara kad nas boli grlo. Stoga nema razloga za izbjegavanje mlijeka, jer iz njega dobivamo potrebne vitamine i minerale koji nam pomažu da se brže oporavimo.

Linker
25. travanj 2024 20:27