FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dostupno cijele godine

Poziv kroničnim bolesnicima da se cijepe protiv pneumokoka

Procjene govore da je u Hrvatskoj barem milijun osoba u riziku od pneumokokne bolesti, a cijepljeno ih je samo pet posto, upozorili su zdravstveni stručnjaci

Rizik od invazivne pneumokokne bolesti povećava se s dobi i kroničnim bolestima čak tri do sedam puta te je poziv na cijepljenje upućen posebno oboljelima od astme, kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), kardiovaskularne i šećerne bolesti.

Naime, procjenjuje se da 39 posto odraslih (295.867) iznad 65 godina u Hrvatskoj ima barem jednu kroničnu bolest koja ih dovodi u povećani rizik za nastanak pneumokokne bolesti. Uz to u populaciji od 18 do 64 godine, 19 posto građana (518.396) također ima barem jednu kroničnu bolest.

Cjepivo je besplatno i dostupno cijele godine, a štiti od teške upale pluća i komplikacija. Cijepljenje provode ordinacije primarne zdravstvene zaštite i epidemiološki timovi, istaknuto je na brifingu za novinare, u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Cijepljenjem se smanjuje broj oboljelih od invazivne pneumokokne bolesti za 65 do 84 posto, poruke su kampanje "Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti-cijepi se!".


Prenosi se kapljičnim putem

Upala pluća najčešća je klinička manifestacija pneumokokne bolesti u odraslih. Uzročnik bolesti pneumokok prenosi se s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem, pri čemu prvo dolazi do infekcije sluznice gornjeg dijela dišnog sustava, odakle se može proširiti u druge organe uzrokujući blaže upale poput upale uha, sinusa i bronhitisa ili pak teške upale pluća, meningitis i bakterijsku sepsu. Kod osoba koje boluju od astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), kardiovaskularne bolesti ili šećerne bolesti, to može izazvati znatno pogoršanje bolesti.

Upozoreno je i da odrasle osobe koje prežive pneumokoknu upalu pluća, imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz pet godina ili više, a dio pacijenata nakon preboljele upale pluća, možda se ne uspije više vratiti u prijašnje stanje i mogu imati smanjenu kvalitetu života,

Linker
26. travanj 2024 22:11