SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Spolni odnosi bez zaštite u početku menopauze - da ili ne?

Ako posljednjih šest mjeseci niste imali apsolutno nikakvo krvarenje, onda je rad jajnika doista sveden na minimum i tu više ne bi trebalo doći do trudnoće, barem ne prirodnim putem

Imam 53 godine i već dvije godine menstruacija mi je neredovita. Zadnju menstruaciju imala sam prije šest mjeseci. Smijem li imati spolne odnose bez zaštite?

Hrvojka D., Zagreb

Odgovara dr. Silva Babić, ginekolog:

"Posljednje dvije godine očito ste u perimenopauzalnoj tranziciji ili klimakteriju jer ste još imali menstruacije, ali više nisu bile redovite. Nepravilni menstrualni ciklusi nastaju kada jajnici zbog iscrpljenja jajnih stanica više nemaju redovite ovulacije. Ovakva neredovita krvarenja mogu potrajati i duže vrijeme, ali ne prethodi im ovulacija. Ako posljednjih šest mjeseci niste imali apsolutno nikakvo krvarenje, onda je rad jajnika doista sveden na minimum i tu više ne bi trebalo doći do trudnoće, barem ne prirodnim putem. Dakako, podrobniji odgovor mogao bi se dati uz ultrazvučni pregled kojim bi se potvrdilo da jajnici više nemaju nikakvu aktivnost i da je sluznica maternice tanka i pravilna."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
06. svibanj 2024 22:34