FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Što ako vam je alkohol postao neka vrsta ispušnog ventila

Vrijeme pandemije, koje već dugo traje, sigurno ne olakšava vaš problem, već ga je očito i produbilo


Već se duže vrijeme, oko četiri godine, borim s ovisnošću o alkoholu. Depresivna sam i pesimistična, a alkohol smatram kao nekom vrstom ispušnog ventila. Mislim da je u doba korone ova ovisnost dodatno pogoršala moje psihičko stanje. Bila sam kod psihijatra i sada uzimam antidepresive. Kako izbjeći poriv za konzumacijom alkohola te kako se okupirati da ne dođem u takvu situaciju? Imam 26 godina i bilo kakav savjet puno bi mi pomogao.

- Marija Š., Zagreb


Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar, KBC Vrapče:

image

dr. Andrea Tomić

Iz vašeg upita nije razvidno kad ste bili kod psihijatra, koji antidepresiv uzimate i koliko dugo, što bi olakšalo davanje preciznijeg odgovora. Međutim, mogu reći kako je poznato da je uz alkoholizam često prisutan i depresivni poremećaj, pogotovo kod žena, i da se uz primjenu antidepresiva očekuje postizanje boljeg raspoloženja i optimističnijeg stava u životu, kao i reduciranje potrebe da vam alkohol bude "ispušni ventil" ili sredstvo za "samoliječenje". Treba znati da je za dobar učinak antidepresiva potrebno određeno vrijeme, 4-6 tjedana. Vrijeme pandemije, koje već dugo traje, sigurno ne olakšava vaš problem, već ga je očito i produbilo. Ipak, dobro je što ste problem prepoznali i potražili stručnu pomoć.

Osim farmakoterapije, koju ste dobili, sugeriram radno-okupacijsku terapiju, bavljenje nekim hobijem, ali i uključivanje u neki od klubova liječenih alkoholičara gdje ćete dobiti podršku osoba koje imaju isti problem kao vi i gdje ćete kontinuirano provoditi rehabilitaciju i resocijalizaciju, što je ključno za uspješno liječenje ovisnosti. Psihoterapija je također poželjna u liječenju.

Još bih navela kako postoji i mogućnost uzimanja kemijskog sredstva koje izaziva kemijsku internaciju, a poznato je kao Antabus, Esperal itd., što u prvoj godini apstinencije, onoj najosjetljivijoj, osigurava potporu bolesniku i daje mu snagu da ne pije alkoholna pića. Međutim, važno je znati da to sredstvo može biti propisano samo motiviranim bolesnicima koji znaju procijeniti njegovo djelovanje, s obzirom na nuspojave koje može izazvati u kombinaciji s alkoholom. Postoje i lijekovi koji smanjuju želju za alkoholom pa je i to jedna od mogućnosti. Zaključno bih navela kako je važno da otvoreno i iskreno razgovarate sa svojim psihijatrom o svojim osjećajima, strahovima, dilemama, ali i o svim mogućnostima liječenja i da za sebe odaberete najbolje.

Linker
22. travanj 2024 16:49