SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Što je ateroskleroza i koliko je opasna?

Može nastati u bilo kojoj arteriji u tijelu, no u nekima je ipak češća, npr. u karotidnim arterijama u vratu koje krv vode prema mozgu ili u bilo kojoj arteriji unutar lubanje koje mozak opskrbljuju krvlju

Zanima me što je koronarna ateroskleroza. Imam 58 godina.

Branko I., Zadar

Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Ateroskleroza je promjena stijenke i lumena arterije koja započinje masnim naslagama u stijenci arterije. S vremenom masni plakovi na stijenci postaju kalcificirani pa arteriju čine krutom i neelastičnom te sužavaju njezin lumen sve do mogućeg potpunog začepljenja. Rizični čimbenici za pojavu ateroskleroze su pušenje, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, debljina, sjedilački način života. Ateroskleroza može nastati u bilo kojoj arteriji u tijelu, no u nekima je ipak češća, npr. u karotidnim arterijama u vratu koje krv vode prema mozgu ili u bilo kojoj arteriji unutar lubanje koje mozak opskrbljuju krvlju. Ateroskleroza bubrežnih arterija ugrožava dotok krvi u bubrege i povećava krvni tlak. Suženje arterija koje krvlju opskrbljuju noge može dovesti do gangrene i u krajnjem slučaju do amputacije nogu. Ateroskleroza može zahvatiti lijevu ili desnu koronarnu arteriju, koje arterijsku krv bogatu kisikom i hranjivim tvarima dovode u srčani mišić. U tom slučaju govorimo o koronarnoj aterosklerozi. Aterosklerotične arterije su krhke pa pod tlakom u mozgu često pucaju izazivajući krvarenje u mozgu ili se zbog skleroze potpuno začepe te u oba slučaja izazivaju moždani udar. Koronarna ateroskleroza uzrokuje slabiji protok krvi do srčanog mišića, osobito pri fizičkom naporu i izaziva bol u prsima poznatu kao angina pektoris. Potpuno začepljenje lijeve ili desne koronarne arterije ili nekog njihovog ogranka dovodi od infarkta srca s odumiranjem dijela srčanog mišića koji je ostao bez opskrbe krvlju."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
22. svibanj 2024 14:50