Fr

 SHUTTERSTOCK
Zabrinjavajuće

Svijetom već 10 godina hara epidemija o kojoj se ne govori, od nje pati i velik broj Hrvata

Problem se jednostavno može riješiti pridržavanjem higijene spavanja. Donosimo sve što trebate znati

Puno prije nego što je riječ ‘epidemija‘ ušla u naše svakodnevne razgovore zbog zlokobnog koronavirusa, svijetom je vladala epidemija o kojoj se uopće nije govorilo. Zapravo, ona još uvijek vlada i mori gotovo dvije trećine svjetske populacije.

Riječ je o globalnoj zdravstvenoj epidemiji pomanjkanja sna i problema sa spavanjem koji mnogima ugrožavaju zdravlje i kvalitetu života, a Svjetska zdravstvena organizacija na ovu opasnost upozorava već više od 10 godina.

I doista, na koju god naciju se osvrnete, statistike su poražavajuće. Iako se odraslima noću preporučuje spavati 7 do 9 sati, u SAD-u, primjerice, više od 35 posto ljudi spava manje od toga. Manje od 7 sati spava i čak 45 posto Britanaca, a u kronično neispavanom Japanu samo 26,5 posto stanovnika spava po propisu.

Ni Hrvatska se ne može pohvaliti boljim brojkama. Naime, prema istraživanju o navikama spavanja koje su kod nas proveli JYSK i agencija Hendal čak 39 posto ispitanika ocijenilo je kvalitetu svojeg sna kao osrednju, dok njih 15 posto smatra da je ona loša ili iznimno loša.

image
JYSK

Higijena spavanja

Globalno, zbog ubrzanog načina života jedna od dvije odrasle osobe u tjednu koji je pred nama neće ostvariti potrebnu količinu sna pa zato svakog vikenda mnogi pokušavaju nadoknaditi svoju potrebu za kvalitetnim snom. No, to ponekad nije lako jer stres je glavni krivac koji narušava san, bilo da ne možete zaspati ili da se noću budite nemirni.

Problem se može riješiti pridržavanjem higijene spavanja. Ona uključuje stvaranje udobnog i opuštajućeg okruženja u spavaćoj sobi te pridržavanje navika vezanih uz spavanje.

Pet je ključnih navika za dobar san:

  • Pridržavajte se svog rasporeda spavanja, odnosno pokušajte svakog dana odlaziti na počinak i buditi se ujutro u isto vrijeme.
  • Prije odlaska u krevet, izbjegavajte izvore plave svjetlosti kao što su televizor, mobitel, laptop, tablet i drugi uređaji.
  • Izbjegavajte kofein, nikotin i alkohol. Kofeinu koji se nalazi u kavi, nekim čajevima i energetskim napicima, potrebno je i do 8 sati da nestanu iz našeg tijela, zato kavu radije pijte u jutarnjim satima kako biste imali miran san. Isto je i s nikotinom, koji je povezan s vrlo plitkim snom baš kao i pretjerana količina alkohola koja skraćuje REM fazu sna.
  • Ne konzumirajte teške i obilne obroke prije spavanja ili velike količine tekućine.
  • Prije odlaska na spavanje pokušajte se opustiti. Pomoći će vam topla kupka, čitanje knjige, meditacija ili slušanje polagane glazbe.
image
JYSK

Zanima li vas koliko je kvalitetan vaš san, riješite JYSKov test spavanja i saznajte indeks kvalitete vašeg sna.

Opuštajuće okruženje

Otprilike jednu trećinu svojeg života provedemo spavajući, stoga ne treba omalovažavati napore za postizanje dobrog sna. Spavanje unaprjeđuje mnoštvo različitih funkcija unutar mozga, uključujući našu sposobnost učenja, pamćenja i donošenja logičnih odabira i odluka, a kada smo neispavani, sve to pati. No, osim stresa na spavanje utječu brojni vanjski faktori nad kojima, srećom, imamo kontrolu. Zato, osim usvajanja navika za dobar san, korisno je naučiti i kako stvoriti umirujuće okruženje u kojem ćete se osjećati udobno i spokojno pa će vam i san lakše doći na oči.

Preporučuje se da soba u kojoj spavate bude namijenjena samo za spavanje. Dakle, radnom stolu i uređajima poput računala i televizora tamo nije mjesto. Soba treba imati mogućnost potpunog zamračivanja, primjerice gustim i tamnim zavjesama. Pobrinite se da je dovoljno prozračena, a temperaturu prostorije snizite na optimalnih 16-18° C te otklonite sve što prouzrokuje buku.

image
JYSK

Svakako je ključno da vam krevet bude udoban. Hrvati su u ranije spomenutom istraživanju, istaknuli kako su kvalitetan madrac, nadmadrac i jastuk te oprana i čista posteljina osnovni preduvjeti za osiguravanje dobre kvalitete sna.

Ključan je madrac

Jedna desetina ispitanih Hrvata spava na istom madracu dulje od 10 godina, a da mu je došao kraj mogu zaključiti po neželjenim simptomima, kao što su bolovi u leđima ili loš san.

Istraživanje je pokazalo da se loša kvaliteta sna povezuje s raznim tegobama koje ometaju svakodnevno funkcioniranje. Osim umora, više od polovice stanovnika Hrvatske najmanje se jednom mjesečno budi s bolovima u leđima ili vratu.

Kako ne biste patili, pobrinite se da spavate na kvalitetnom madracu koji najbolje odgovara vašem tijelu. Kupovina madraca je izazov kojem treba posvetiti vremena kako biste isprobali nekoliko madraca i pronašli onaj savršeni.

image
JYSK

U JYSKu možete isprobati više različitih vrsta madraca te upitati stručnjake za kulturu spavanja za savjet prije nego što odaberete svoj novi madrac. Često je potrebno nekoliko tjedana da se vaše tijelo navikne na novi madrac. Možete isprobati bilo koji GOLD madrac tijekom 100 noći, a ako niste 100 posto zadovoljni njime, imate ga pravo zamijeniti.

Ako je madrac pretvrd, može stvoriti pritisak u bokovima, ramenima i donjem dijelu leđa, a isto vrijedi i ako je previše mekan. Da biste utvrdili daje li vam madrac pravilnu potporu, kralježnica mora biti u pravilnom, ravnom položaju kad legnete na bok. Savijena kralježnica nije dobar znak jer to znači da se vaša leđa naprežu te da vam madrac ne daje dovoljnu potporu. Dugoročno, to može dovesti do povećanih bolova u leđima jer će mišići i zglobovi trpjeti više pritiska.

Kvaliteta i dugovječnost

Osim potpore koju pruža, važno je i koje je veličine madrac jer za neometan san potrebno vam je dovoljno mjesta. Za čak 64 posto Hrvata, fetalni položaj je idealna pozicija za spavanje, no ako je krevet premalen, on će kočiti vaše prirodne pokrete tijekom noći. To može dovesti do loših položaja tijekom spavanja koji vam mogu pogoršati bol u leđima. Pravilo je da krevet mora biti širok barem 90 cm, odnosno 180 cm za bračni krevet, te 20 cm duži od vaše visine.

image
JYSK

Uz kvalitetne podnice koje su temelj za madrac te korisne nadmadrace koji pomažu u otklanjanju dijela pritiska koji težina tijela ima na sam madrac tako ga štiteći, za dugotrajnost vašeg madraca ključna je rotacija. Zato, redovito okrećite svoj madrac, idealno bi bilo prilikom svakog mijenjanja posteljine, a najmanje 3-4 puta godišnje. Te, suprotno onome što su vas učili roditelji – nemojte spremati krevet odmah nakon ustajanja ako želite očuvati svoj madrac. Naime, krevet neko vrijeme treba ostaviti raskrivenim kako bi vlaga iz madraca lakše isparila, a potom ga slobodno prekrijete poplunom ili dekom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s JYSKom.

Linker
16. travanj 2024 00:14