FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
što nas čeka

Svjetski dan bolesnika: Zbog covida se ne smiju zanemariti druge bolesti

Svjetski dan bolesnika obilježava se svakog 11. veljače od 1992. godine, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II, kako bi se skrenula pozornost na potrebe bolesnika

Zbog pandemije covida-19 ne smiju u drugi plan pasti druge bolesti sa čijim ćemo se porastom susresti nakon završetka pandemije, upozorila je u petak u Hrvatskom saboru zastupnica Kluba socijaldemokrata Marina Opačak Bilić u povodu današnjeg Svjetskog dana bolesnika.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svakog 11. veljače od 1992. godine, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II, kako bi se skrenula pozornost na potrebe bolesnika i osiguranje dostupne zdravstvene skrbi za sve.

- Briga o bolesnicima posebno je važna danas kada je pitanje zaštite zdravlja jedna od glavnih tema u svijetu, a kvalitetniji pristup i liječenje često izostaje, što je posebno vidljivo u posljednje dvije pandemijske godine - rekla je Opačak Bilić.


Kasna dijagnoza

- Od karcinoma godišnje u Hrvatskoj umre gotovo 15.000 ljudi, u tome smo peti među zemljama EU-a dok smo po broju oboljelih na 15. mjestu. To ukazuje da imamo veliki broj kasno otkrivenih slučajeva te bolesti. Trebamo razgovarati o tome što nas čeka kada sve ovo prođe i kako reagiramo strateški i organizirano nakon završetka pandemije, kada ćemo se zbog odgađanja pregleda sresti s još većim brojem kasno otkrivenih bolesti - rekla je zastupnica.

Zdravstveni sustav nikako da stane na zdrave noge već i dalje proizvodi gubitke, što dovodi do lošijeg pristupa liječenju pa onkološkim bolesnicima kasne lijekovi, na zračenje se čeka mjesecima, a imamo duge liste čekanja.

Sve to govori o nedovoljnoj skrbi za bolesnike, upozorila je zastupnica SDP-a i izrazila zahvalnost zdravstvenim djelatnicima na trudu koji ulažu u skrb za bolesnike.

Linker
23. travanj 2024 12:44