Koliko god možete, spriječite znojenje, jer komarce privlače vlaga i povećana temperatura tijela.
 Foto: iStock
Pravilna zaštita

Svuda su oko nas: Ne dajte da vam piju krv!

Planirate vikend provesti u prirodi? Ubodi komaraca i krpelja nikome nisu ugodni, a ponekad mogu biti i opasni. Evo kako se možete zaštititi i što učiniti ako vas ipak napadnu.

Da, da, komarci su već počeli. Ove dosadnjakoviće najviše privlači ugljikov dioksid koji izdišemo, tamne boje, miris kože, strujanje zraka i temperatura viša od okolne, kao i mliječna kiselina (izlučuje se dok vježbamo), aceton (kemijski spoj koji otpuštamo dahom) i estradiol (nusproizvod estrogena). Kako tijelo trudnica ima višu tjelesnu temperaturu, one su posebno primamljive komarcima, a popijete li pivo, automatski ćete postati privlačniji komarcu zbog "teškog daha".

Kako se zaštititi

- koliko god možete, spriječite znojenje, jer komarce privlače vlaga i povećana temperatura tijela

- na prozore, vrata i iznad kreveta stavite zaštitne mreže

- ne palite svjetlo prije nego što zatvorite sve prozore i vrata jer se komarci orijentiraju prema izvoru svjetlosti

- dječji krevetić i kolica dodatno zaštitite mrežom ili gazom

- svaka reakcija na ugriz, osim običnog crvenila i svrbeži, razlog je da se javite liječniku.

Krpelji

Najaktivniji su u svibnju i lipnju, a katkad se mogu naći i tijekom jeseni. Pokazalo se da se aktiviraju kada temperatura prijeđe 10-15 Celzijevih stupnjeva.

Nosite komotnu, svijetlu odjeću jer je na njoj lakše uočiti nametnika. Izbjegavajte visoku travu i gusto raslinje. Ako ipak "pokupite" krpelja, što prije ga uklonite jer će zarazu prenijeti za nekoliko sati. Poželjno je da krpelja odstrani liječnik. Činite li to sami, koristite dezinficiranu pincetu. Nipošto ga nemojte okretati ili gnječiti jer bi tada mogao u vaš organizam otpustiti opasne bakterije. Jednostavno ga iščupajte! Potom dezinficirajte mjesto ugriza alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju. Ako ga niste izvadili u cijelosti, obavezno se javite liječniku.

Djelotvorno

Postoje sprejevi protiv insekata i oni učinkovito štite kožu od insekata i do šest sati. Mogu se koristiti za tijelo i lice.

Gel će vam pomoći nakon uboda. On djelotvorno i trenutačno smanjuje svrbež te umiruje kožu zahvaljujući hamamelisu i pantenolu (provitamin B5). Pogodan je i za djecu stariju od dvije godine. Proizvodi se mogu staviti na odjeću za boravka u prirodi.

Na tržištu postoji i losion protiv insekata: pruža učinkovitu zaštitu od komaraca i od krpelja, a blag je prema koži. Također je pogodan za korištenje na licu i tijelu.

Linker
23. travanj 2024 16:20