Nemojte zanemarivati nuspojave.
 Foto: iStock
Znanstvenici upozoravaju

Utječu li kontracepcijske pilule na kvalitetu života?

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile hormonalne pilule bile sniženog raspoloženja i energije.

I dok su kontracepcijske pilule odlična metoda zaštite od neželjene trudnoće, one također negativno utječu na kvalitetu života žena. Barem tako kažu znanstvenici s instituta Karolina u Švedskoj.

Loše raspoloženje

U istraživanju je sudjelovalo 340 žena u dobi između 18 i 35 godina. Znanstvenici su jednima dali placebo, a drugima kontracepcijske pilule koje sadrže etinilestradiol i levonorgestrel. Žene su ih pile tri mjeseca. Istraživanje je objavljeno u časopisu o plodnosti i sterilnosti, a žene koje su uzimale pilule su rekle kako su one loše utjecale na njihovu opću dobrobit, raspoloženje, samokontrolu, nivo energije.

Unatoč tome, hormonalne pilule nisu povećale rizik za razvoj depresije. Žene koje su pile lažne pilule, ovakve negativne simptome nisu prijavile.

Znanstvenici naglašavaju da, iako oko 100 milijuna žena diljem svijeta pije pilule, da se o njihovom utjecaju na zdravlje još uvijek ne zna dovoljno.

Foto: iStock
Nije svaka metoda kontracepcije dobra za svaku ženu, provjerite je li ona koju vi koristite najbolji izbor za vaše tijelo.

- Budući da su promjene u našem istraživanju bile relativno male, rezultate treba interpretirati s oprezom - rekli su znanstvenici. Dodaju da negativni učinci na kvalitetu života kod pojedinih žena mogu biti klinički važni.

- Negativni efekti u nekim slučajevima mogli biti posljedica nepravilne primjene pilula - rekao je koautor studije dr. Niklas Zetraeus. U svakom slučaju, ako primijetite negative efekte savjetujte se s liječnikom.

Linker
25. travanj 2024 15:15