FOTOGRAFIJE: PHOTO_CHAZ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
zdravlje crijeva

Uzimate probiotik i niste sigurni da vam pomaže? Jedna stvar je presudna

Nije dovoljno samo uzeti široku mješavinu različitih sojeva u visokoj dozi. Više ne mora nužno biti bolje. Probiotici moraju biti ciljani - svaka bakterija radi različite stvari

Ako već uzimate probiotik, onda ste vjerojatno čuli koliko su crijeva važna za opće zdravlje. Bilijuni bakterija koje žive u crijevima ne samo da podržavaju probavu nego utječu i na imunosni sustav, mozak, metaboličko zdravlje, krvožilni sustav, pa čak i na kožu. Ali djeluje li probiotik koji uzimate?

Popis zdravstvenih koristi probiotika se s gotovo svakim novim istraživanjem dodatno proširuje, važno je znati da kvaliteta i specifični bakterijski sojevi imaju veliku ulogu u iskorištavanju tih zdravstvenih prednosti. Nije dovoljno samo uzeti široku mješavinu različitih sojeva u visokoj dozi, što je tzv. pristup maljem.


Više ne mora nužno biti bolje

Probiotici moraju biti ciljani - svaka bakterija radi različite stvari, objašnjava integrativni liječnik dr. Robert Rountree. Do sada je otkriveno više od osam tisuća jedinstvenih sojeva crijevnih bakterija, sve su s različitim karakteristikama, funkcijama i zdravstvenim implikacijama. Na primjer, istraživanja su pokazala da soj Bifidobacterium lactis može pomoći kod nadutosti trbuha, dok Lactobacillus acidophilus pomaže održati zdravu razinu kolesterola. To može pomoći da shvatite zašto probiotik možda ne radi kako očekujete. S tako širokim rasponom funkcija u različitim sojevima, probiotik može biti pun sojeva koji zapravo ne rješavaju vaše potrebe.

Gastroenterolog dr. Vincent Pedre objašnjava kako mnogim komercijalnim proizvođačima nedostaje tehnologija za identifikaciju specifičnih sojeva i koliko tog soja sadrži svaka doza. Dobar probiotik trebao bi sadržavati barem sto milijuna bakterija točno određenih sojeva (npr. LGG, BB12 ili LA-5) To bi moglo značiti da ćete dobiti neučinkovitu dozu. Pročitajte koje sojeve i koliko njih sadrži probiotik koji želite uzeti i posavjetujte se sa stručnjakom o tome koja skupina bakterija pomaže kod vaših tegoba.

Linker
19. travanj 2024 12:26