SHUTTERSTOCK
Nije teško

Pet jednostavnih savjeta za održavanje zdravih i jakih zglobova

Razlikujemo preko 100 vrsta artritisa, a oboljeli će se složiti sa zajedničkim nazivom ovog stanja, bol

Zdravi zglobovi omogućuju vam bavljenje sportom, vježbanje i obavljanje svakodnevnih zadataka. Nažalost, mnogo je onih s dijagnozom artritisa, kronične bolesti čiji su glavni simptomi oticanje jednog ili više zglobova u tijelu. Razlikujemo preko 100 vrsta artritisa, a oboljeli će se složiti sa zajedničkim nazivom ovog stanja, a to je bol. Kako bi je izbjegli stručnjaci su podijelili pet jednostavnih savjeta za održavanje zdravih zglobova.

1. Izgradite snagu u cijelom tijelu

Preporučuje provođenje vježbi snage za cijelo tijelo, kao što jr pilates. Njime ćete angažirati sve mišiće i zglobove što je puno bolje od aktivacije samo određenih mišića.

- Prvo i najvažnije, krenite s tjelovježbom koja će postati dio vaše rutine i koja će redovito pokretati vaše zglobove - savjetuje fizioterapeut Liam Goode dodajući da će u protivnom hrskavica koja se na pomiče dovoljno, a koja okružuje naše zglobove, ostati zakinuta za dobivanjem dovoljno krvi te će se osušiti i popucati.

2. Krećite se svakih 20 do 30 minuta

Još jedan doktor predlaže da se odmaknete od stola čak i ako je u pitanju samo kratka šetnja, kuhanje kave ili razgovor s kolegama.

- U idealnom slučaju tijekom radnog vremena, pogotovo ako sjedite veći dio dana, pokušajte se udaljiti od svog radnog mjesta svakih 20 do 30 minuta - rekao je osteopat John Mallinder.

Prekidanjem rutine takozvanog nepomičnog sjedanja možemo postati svjesni svog najčešće nepravilnog položaja koji zauzimamo tijekom sjedenja i time svjesno utjecati na pokretanje naših zglobova.

3. Ojačajte ramena

- Rame je najnestabilniji zglob u tijelu i uvelike se oslanja na mišićnu strukturu kako bi ponudio potporu i stabilnost - objasnila je klinička terapeutkinja Anju Jaggi.

Često vježbanje ruku pomoći će u jačanju zglobova ramena, kao i fokusiranje na snagu stiska. Evo jedne korisne vježbe:

  • Čvrsto stisnite šaku, a zatim raširiti prste do maksimuma 10 do 15 puta dnevno.

Ovo je doista jednostavan korak koji će značajno pomoći vašim zglobovima.

4. Nosite odgovarajuću obuću

Neki stručnjaci inzistiraju na tome da bismo svi trebali nositi čvrste tenisice sa širokim potplatom za svaku priliku.

- Optimalna cipela je strukturirana i na vezanje; ako imate ravna stopala, potrebna vam je podrška za svod stopala, a onima sa stopalima s visokim svodom, potrebna je neutralnija tenisica za trčanje - rekao je Nick Cullen, ortopedski kirurg.

5. Sagnite se ako treba

Svako je tijelo drugačije, stoga prema mišićno-koštanoj fizioterapeutkinji ne postoji pravi neutralan stav kada je u pitanju držanje. Štoviše, cjelodnevno uspravno sjedenje uzrokuje velik napor leđnih i stražnjih mišića, što na kraju može biti bolno.

- Kako bi se izbjegla nelagoda, korisno je promijeniti položaj svakih 30 do 40 minuta dok sjedite. Sigurno je pogrbljeno jer nema dokaza da će to uzrokovati štetu ako se redovito krećete - rekla je Aoife O‘Meara.

Linker
26. ožujak 2024 10:28