SHUTTERSTOCK
probajte

Simptome menopauze možete ublažiti i jogom

Joga je dobra i za smanjenje stresa, poboljšanje zdravlja mozga, pamćenje, smanjenje upale i poboljšanje neuroplastičnosti

Joga se pokazala boljom od bilo kakvog liječenja kod smanjenja ukupnih simptoma menopauze, anksioznosti povezanih sa simptomima valunga i noćnim znojenjem te suhoće i boli u vagini tijekom seksa.

- Postoje savjeti iz ranijih studija koji govore da joga može biti dobra za ublažavanje psihičkih simptoma vezanih uz menopauzu kao što su promjene raspoloženja, depresija ili problemi sa spavanjem - rekao je glavni autor studije Holger Cramer, znanstveni direktor odjela za unutarnju i integrativne medicine na Kliniken Essen-Mitte i Sveučilište Duisburg-Essen u Njemačkoj.

Žene prolaze kroz menopauzu kada prestanu imati menstruaciju, što se obično događa u dobi od 45 i 55 godina. Tada jajnici zaustavljaju proizvodnju estrogena i progesterona i, nakon toga, žene mogu imati simptome u rasponu od vaginalne suhoće do promjene raspoloženja, bolova u zglobovima i nesanice.

Joga bolja od drugih oblika vježbanja

U provedenim istraživanjima joga je bila bolja od drugih vrsta vježbi za vazomotorne simptome, ali i za ukupne simptome menopauze.

Analiza je obuhvatila četiri studije iz SAD-a, tri iz Indije, po dvije iz Brazila i Kine, i po jednu iz Njemačke i Južne Koreje. Srednja veličina grupe je bila 54 sudionica (u rasponu od njih 30 do 355). Manje su studije trajale od četiri do 16 tjedana, a žene su vježbale jogu ili pak druge tretmane jednom do 14 puta tjedno.

Vježbale su se različite vrste joge, uključujući hatha jogu fokusiranu na disanje i meditaciju kao i npr. Iyengar jogu, usredotočenu na poravnavanje tijela, napomenuli su autori u znanstvenom časopisu “Maturitas”.

Svi rezultati pružaju nove dokaze o potencijalu jogu za simptome menopauze, rekao je internist dr. James Stahl, izvanredni sveučilišni profesor u Dartmouthu, u američkoj saveznoj državi New Hampshire.

- Svi um-tijelo alati, joga, akupunktura, Qi Gong i meditacije vjerojatno djeluju kroz više mehanizama – preko mehanizama kako um-tijelo shvaća osjećaje i signale, kako um-tijelo reagira na te podražaje i na kraju kako pomaže posložiti ili poništiti stabilno stanje uma - objasnio je Stahl.

Budući da je joga fizička aktivnost relativno niskog rizika koja se može lako prilagoditi različitim razinama fizičke kondicije, žene bi trebale razmisliti o vježbanju joge za ublažavanje simptoma, poručio je dr. Rachael Polis, istraživač Crozer-Keystone zdravstvenog sustava sa sjedištem u Springfieldu u Pennsylvaniji.

- Joga je relativno jeftina, može se prakticirati bilo gdje i tijekom bilo kojeg doba dana - rekao je Polis.

Posebno je istaknuo važnost vježbanja s dobro obučenim instruktorima koji korigiraju ispravno držanje tijela i predlažu potrebne izmjene.

Linker
25. travanj 2024 14:22