SHUTTERSTOCK
prijavite se

Zdrave navike od najranije dobi značajno smanjuju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila

U sklopu nacionalne kampanje "Znaš li svoj broj?", koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, najmlađi će kroz simboličnu utrku u centru Zagreba učiti o važnosti brige za vlastito zdravlje, ali i kako prepoznati potencijalne ugroze

Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol, pokazao je prošlogodišnji pilot projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred. Izravna je to posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti, složni su liječnici, koji upravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika organiziraju dječju utrku u centru Zagreba pod nazivom "Trk! Za zdravlje!".

Jedinstven je to događaj koji će se održati u nedjelju, 21. travnja, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će najmlađi imati priliku pokazati svoju brzinu i snagu, naučiti kako se brinuti o vlastitom zdravlju te se dobro zabaviti kroz aktivnosti za cijelu obitelj. Program, u organizaciji Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ-a, KBC-a Zagreb, Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva i brojnih drugih zdravstvenih autoriteta, a važan je i dio platforme „Lov na tihog ubojicu” i Lige za hipertenziju, započinje u 10 sati zabavnim aktivnostima za djecu i roditelje, nakon čega slijedi nastup mladog hrvatskog blues glazbenika Odina. Start utrke zakazan je za 12 sati. Prijaviti se možete OVDJE.

Pravovremena dijagnoza

- Simbolična utrka od 300 metara osmišljena je tako da osvijesti roditelje, djecu i cjelokupnu javnost o ozbiljnoj ugrozi koju povišeni kolesterol predstavlja, ali i važnosti zdravih životnih navika. Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje te potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL kolesterola i povišenog tlaka, što najčešće bude neprepoznato, imaju značajno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije - ističe prof. dr. sc. Ivan Pećin, dr. med., pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ-a, te nastavlja kako je šokantno što je prošle godine gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom. Sve sudionike utrke očekuje prigodan poklon. Za samu utrku potrebno je prijaviti se na utrka.com, uz startninu od 5 EUR, a do sada se za sudjelovanje prijavilo više od 80 natjecatelja.

Povišeni „loš“ LDL kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. On može biti i nasljedan, a tada govorimo o porodičnoj hiperkolesterolemiji kada je razina lipoproteina male gustoće, tzv. LDL ili „lošeg“ kolesterola, povišena od rođenja. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od porodične hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo je pet posto svjesno dijagnoze. Iako bolest nije rijetka, svjesnost je i dalje veoma niska, a bolesnici koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Veliki iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja upravo probir na povišeni kolesterol koji se od prošle godine provodi među predškolcima, a Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koje su uvele probir takve vrste. Osim za djecu, ovaj preventivni pregled važan je i za druge članove obitelji, jer ako se kod predškolca utvrdi porodična hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.

Osim nasljedne bolesti, kolesterol je mnogo češće povišen zbog pretilosti - Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Svaku vrijednost kolesterola čije vrijednosti premašuju 5 mmol/l, tzv. dislipidemiju, treba ozbiljno shvatiti te ju kontrolirati u suradnji s liječnikom. Zbog nedostatka simptoma kod povišenog kolesterola, većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, ali i zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija, naglašavaju organizatori utrke. I upravo zato TRK! Za zdravlje!

Linker
27. travanj 2024 02:03